Tomb Raider (2013) Végigjátszás - Mountain Temple & Mountain Village

3. Mountain Temple

Dokumentumok: 2

GPS rejtekhelyek: 2

Ereklyék: 2

Táborok: 1

Kincsek térképen: 1

Sírok: 0

Mentések --Savegames

Whitman: Hihetetlen! Ez Himiko!
Lara: De nézd, a tál, a gyertyák,
miért van még mindig így istenítve?
Whitman: Ez a sziget, valaha része lehetett Jamatai-nak!
Igazad volt, Lara!
Lara: Az elveszett királyság!

Whitman: Ez olyan, mint megtalálni Atlantiszt!

Lara: De ez igazi Dr. Witman!
Hisz nem egy mítoszon állunk.
Whitman: Nem, nem mi egy aranybányán állunk!

Szigetlakó: Gyerünk, gyorsan! Elkaptuk a barátaidat!

Lara: (suttogva) Igen, valószínűleg miattuk.

Whitman: Állj hátra!

Lara: Nem megbízhatóak!
Még mindig van fegyvered!
Whitman: Nem akarok semmi bajt.

Lara: Ne!

Whitman: Veletek megyünk!

Lara: Neee!

Whitman: De csak akkor, ha utána elvisztek a vezetőtökhöz!

Lara: Mi a francot csinálsz??

Whitman: Sshh, csönd!

Lara: Nee!

Whitman: Kézben tartom a dolgokat!

Whitman: Nee, kérlek!

Lara: Szállj le!!

Whitman: Csak menj velük Lara!
Csináld azt amit mondanak!

.......


Lara: Kik vagytok emberek?! Mit akartok velünk??

Szigetlakó: Csönd!

Férfi a hajóról: Lara!

Szigetlakó: Ha valamilyen bajt okoznak, öld meg őket!

Lara: Ne bántsátok őket, kérlek!

Szigetlakó: Azt mondtam csend, leányzó!

Férfi a hajóról: Engedd el!
Lara, fuss!
Lara: Jajj ne, ne!

Szigetlakó: Kerítsétek be őket!
Ne merj megmozdulni, cseszd meg! Mindet öljétek meg!

Felmenve a lépcsőn Whitmannel, csapdába estek, Elfognak benneteket. Egyik táradat lemészárolják, sőt, te is kapsz egy taslit. Mire magadhoz térsz, egyedül vagy. Lopakodva haladj felfelé a lépcsőkön, utakon. Bújj el a kis falak mögött, a kis épületekben. Felérve is egy épületben bújsz meg. De most hiába. Elkapnak. Figyeld, amikor a piros kör összeér teljesen, akkor nyomd meg a Harc gombot, és tökön rúgod a szakállast. Utána szintén, amikor kicsi lesz a piros kör, nyomj megint egy harc-ot, és nyakon harapod a szemetet, hogy elejti a pisztolyát. Kiesett a tár is a pisztolyból. Vigyázz, csak egy töltény maradt a tárban. Ismét interaktív játék jön. Jobbra-balra gyorsan, majd célozz, és lődd pofán az ipsét.

Szigetlakó: Senki sem szökik meg!
Kifelé!
Mindig megtalálom őket...

Lara: Ohh Istenem!

Végeztél vele. Ez az első ember, akivel végeztél. Bántja is Larát nagyon. De majd belejön meglátod. :)

Menj tovább felfelé. Pisztolyod már van. De két ellenség is megjelenik. Elbújsz egy láda mögé. Szerencsére egy hulla mellett észreveszel egy tárat. Betöltöd, majd felállsz. Lődd le mindkettőt, lehetőleg fejbe. Ha sikerült, már van lőszered is, begyűjthetsz tőlük mindent. De ég minden körülötted, feszítsd ki az ajtót, nyomogatva gyorsan a feladatgombot. Beérve a házikó is kigyullad, Irány hát tovább. Ugord át a leszakadt kis hidat, majd felfelé menj az ösvényen. Most már kutass ki minden ládikát. Kapsz nyílvesszőt is, így már azt is használhatod. Elérsz egy magas kötéllétrához. Végezz a fickókkal, és azzal is, ami fentről akar lejönni a létrán. Itt is gyújts be mindent, és mássz fel most már a létrán.

Kutasd át a terepet. Találsz balra térképet a kis vízesés mögötti barlangban, majd a másik irányba menve egy tábortüzet. Ott lesz dokumentum, lőszer. Nézz körül, és gyűjts be mindent, ezeket itt sem írom le, de majd a videóban megnézheted, ha érdekel. Itt a házakon van egy-egy lampion, ezeket is le kell lőni, és felvenni a Pyromaniac-okat. Felfelé haladva négy fegyverest is elintézhetsz, majd bemászol egy kis épületbe. Na most hogyan tovább? Hát látod ott is a rumli felett a kis lámpát. Lődd szét, és a meggyulladt cucokon most már át tudsz menni. Lopakodva menj, és a fegyveres mögé érve nyomd meg a Harc-ot. Nyomkodd a feladatgombot is, és megfojtja a fickót ez a fiatal lány. :) Még egy ugyanilyen feladat, majd továbbra is lopakodva haladj, mert sok fegyveres van még a helyszínen. Lődd fejbe őket, de vigyázz, a magasból is jönnek néhányan, és gyújtóbombákkal. Végezz velük, majd ugord át a leszakadt részt, és balra ugorj rá a kötélre, amin lecsúszhatsz.

Persze lehet, hogy ez az egész harcot megúszhatod, ha nem mászol be a kis házba, hanem továbbmész jobbra. Be a vízbe, és a túloldalon felmászva ugyanoda érsz, ahol a kötélen átcsúsztál.

Menj először ott is jobbra, gyújtsd be amit lehet, még a zsákot is felgyújthatod a falon, és egy kis lámpást is találsz a pagodán. Ha megvan minden, menj fel a lépcsőn, mássz fel a sziklarésben, és találkozni fogsz a sebesült Roth-al.

Dokumentumok:

Egy őrült naplója #1 - Megfeneklődve
Ez a napló egy bizonyos Mathiasé volt. Itt táborozott évekkel ezelőtt. Vajon ez ugyanaz az ember, mint akivel Sammel találkoztunk?

1982. július 25.

Napok teltek el a repülőgép-szerencsétlenség óta. Már másodszor próbáltuk csónakkal elhagyni a szigetet… az eredmény ismét katasztrofális. Tudtam, hogy ez lesz. Épp úgy, mint először, a nyugodt tenger minden látható ok nélkül ellenünk fordult. Ahogy kiértünk a nyílt vízre, a szél felélénkült, amit egy… hihetetlen méretű hullám követett. Úgy csapta a mentőcsónakunkat a parti sziklákhoz, mintha egy gyerek játéka lenne.

Most van újabb két halottunk, és egy sérült, akin már nem lehet segíteni. A többiek kezdenek megrémülni… és hozzám jönnek tervért. Nekem van is egy, de abban ők nincsenek benne. Bolondok és gyengék… ez megengedhetetlen ezen a helyen.

Azt javasoltam nekik, hogy ismét próbálják meg elhagyni a szigetet, de én nem csatlakozom hozzájuk. Öngyilkosság volna. Ez az egy már teljesen világos számomra.


Egy solari vallomásai #1 - Megváltás
Ez egy Nikolai nevű ember naplója. A sziget egyik túlélője. Említést tesz egy bizonyos Mathias atyáról. Ez ugyanaz az ember lenne, mint akivel találkoztam?

Mikor partra vetődtünk ezen a szigeten, az eső és szél napokig nem hagyott nekünk nyugtot. Nem bírtunk menedéket építeni, vagy élelmiszert keresésére indulni… Jézusom, még mozogni sem tudtunk. Mintha egy hatalmas kéz fogott volna le minket.

Amint a vihar lassan elült, Mathias atya jött el hozzánk. Nyugodt volt, és megnyerő. Úgy tűnt, ismer minket… tudta a nevünk, hogy honnan jöttünk. Az anyanyelvünkön beszélt hozzánk. És mi hallgattuk. És ahogy hallgattuk, elmondta nekünk az igazságot a szigetről. Választás elé állított minket: megváltás, vagy halál.

Egyesek úgy döntöttek elutasítják. Ő gondolkodás nélkül végzett velük, ott nyomban. Mathias atya nem tűnt dühösnek, vagy gonosznak. Nyugodt volt, és kimért. Ahogy ott álltam a társaim vérétől áztatott homokban, tudtam, hogy én soha nem lennék képes visszautasítani őt.

4. Mountain Village

Dokumentum 1: Dokumentum 2:

Mentés a farkas barlangja után:

Dokumentumok: 7

GPS rejtekhelyek: 17

Ereklyék: 6

Táborok: 5

Kincsek térképen:

Sírok: Tomb of the Unworthy, Hall of Ascension

Lara: Roth?!
Roth: (messzebb) Takarodj innen, takarodj!
Lara: Roth!! Roth, jövök!! Köszönöm istenem, hogy élsz.
Roth: Ehhez semmi köze istennek. Jó látni téged is, kislány.
Lara: Sajnálom, de egy igazi sérülést csináltak a lábadon!

Roth: Nahh jobb, mint ahogy kinéz...

Lara: Hallottál a többiek felől?

Roth: Nem, semmit.

Lara: Várjunk csak, mi a francot csinálsz?

Roth: A farkasok elvették a túlélő dobozom.
Az adóvevő a hajóról benne van. Ha azt nem szerezzük vissza, soha az életben nem jutunk ki erről a szigetről!
Lara: Ja, de szükséged van morfiumra, kötszerre, fertőtlenítőre...

Roth: Ugyanúgy a csomagban...

Lara: A pitlibe.

Roth: Pontosan.
Gyere ide. Gyerünk.
Lara: Oh ne. Ne, ne, ne, ne, ne, ne.
Oh ne csináld ezt velem te, északi féreg!
Oké, oké.
Óhh köszönöm istenem,még mindig él.

Lábnyomatok!
Ohh istenem, mit csinálok én?
A csomagnak ott kell lennie.

Nagyon megsérült Roth barátunk. Ráadásul az a dög farkas fent üvölt egy barlang előtt. Hát még meg fog vele gyűlni a bajunk. Barátunknak pedig meg kell szerezni az egészségügyi dobozt. Nosza álljunk hát neki. Kutasd át a környéket. Sok felvehető holmit találsz. Gyújts fáklyát is, és a kis buddhaszobor előtt is gyújtsd meg a tüzet. A háztetőket is kutasd át, még egy relikviát is találsz az egyik házban. Juss fel az emeletre, majd juss el a lezuhant repülőgépbe. A túloldalon mássz fel a sziklákon, majd visszafordulva a repülőgép tetején haladj tovább. Kapd el a sziklát a túloldalon mássz fel, majd még feljebb és elértél a farkasok verméhez. Gyújts fáklyát, és menj be. Megtalálod a vackukban a Mentődoboz-t. Kifelé azonban rádtámad a vezérfarkas. Most egy interaktív játék következik. Nagyon gyorsan kell nyomogatni a jobbra-balra-t, majd a jeleknek megfelelően a Melee gombbal pofánrúgni, majd az Interactive gombbal elővenni egy nyilat, végül a Melee gombbal gyorsan döfködni, amíg kimúlik a dög.

PC-n itt sajnos egy bosszantó bug van. De csak akkor, ha billzeten játszol. Sajnos sokszor nem jelenik meg a jel, hogy mit kell csinálni, és ilyenkor nem is tudod legyűrni a fenevadat. A megoldás ez lehet talán: Vedd le a felbontást, legalább 1024*768-ra, ekkor az FPS magasabb lesz, és jobban érzékeli a játék, hogy mit teszel. Ilyenkor már megjelennek a feladatok. Tehát gyorsan jobbra-balra, majd F-el belerúgsz, utána E-el előveszel egy nyilat, és végül nyomogatva az F-et agyondöfködöd az ordast.

No ha sikerült, menj vissza Roth-hoz, és gyógyítsd meg. Ő hálából megajándékoz egy olyan csáklyával, amivel a sziklán is fel tudsz mászni.

(Lara) Jól van.
Lássuk el a sebed!
Roth!
(Roth) Nem is rossz..
Egy olyan fiatal hölgy mint te, hogy tanult meg így kötözni?
(Lara) Esti műszak a Nine Bellsben.
A farkasok semmik egy törött üveghez képest.
(Roth) Megy ez neked.
Szép munka.
(Lara) Feltételezem, az a terv, hogy ezt felvigyük a rádiótoronyig.
(Roth) Ez a legjobb esélyünk, hogy erős jelet sugározzunk minden irányba.
Nézd, Lara.
Ki kell küldenünk az SOS jelzést,
Én pedig nem fogok mászni egyhamar
(Lara) Igen, tartottam tőle, hogy ezt fogod mondani.
(Roth) Meg tudod csinálni, Lara.
Végtére is egy Croft vagy!
(Lara) Nem hiszem, hogy ilyenfajta Croft lennék.
(Roth) Dehogyis nem.
Csak még nem vagy tisztában vele.
(Lara) Nos, akkor reménykedjünk, hogy gyorsan tanulok.
(Roth) Légy óvatos, Lara!

Indulj hát el megint felfelé, de most már a fehér sziklákon is feljutsz. Ismét juss fel a farkas barlangjáig, és még feljebb. Elérsz egy kis hídhoz. Ne menj át rajta, hanem jobbra menj le a vízhez, és jobbra menj be a sziklarésen.

Tomb of the Unworthy:

Mássz fel ott is a falon, majd gyújts fáklyát. Haladj a szép cseppkövek között egészen át a vízesésen. Ugorj rá a felfüggesztett rácsara, majd onnan a túloldalra. Gyújtsd meg a fáklyát, majd irány vissza a rácsra. Gyújtsd fel mindhárom zsákot, majd ugrás a bejárathoz. Juss fel egy emeletet, és lökd a mélybe a ketrecet, ez az ellensúlya az előbbi rácsnak. Azon most már nincsenek a zsákok, így magasabbra emelkedett. Nosza kapd el, mássz fel rá, majd ugrás balra a sziklafalra. Mássz fel, menj be a barlangba, és vedd ki a ládából a kincset. A kötélen lecsúszva el is hagyhatod ezt a templomot.

Most már menj át kint a kis hídon. Jobbra mászd meg ismét a sziklafalat, majd a vízesésnél is. Vigyázz, ha felértél harc fog következni. Lődd fejbe az ellent. Az egyiket úgy is kinyírhatod, hogy lelövöd a lámpást a feje felett. De azért vigyázz, tudnak ezek bombát is dobálni. :)

Juss fel az épület emeletére, itt relikviát is találsz, majd a tetőről sétálj ki a gerendán. Ess le a ketrecre, majd onnan a másik gerendára ugorj. Mássz fel a sziklán. Gyűjts be amit lehet, a kis szobor előtt is gyújtsd meg a tüzet, majd ismét felfelé kell haladnod a sziklákon. Elérsz egy fahídig. Rohanj, és ugorj, mert leszakad alattad. Épp hogy elkapod a szemközti sziklát. Gyorsan meg is kell nyomni a feladatgombot. Mássz fel, csússz le a kötélen,és ismét harc következik. Végezz ellenfeleiddel, szedj össze mindent, a zsákot is gyújtsd fel, majd csússz át a keskeny sziklarésen. Egy tábortűzhöz értél. Megpihenhetsz.

A következő pályára lépsz, de erre a területre nemsokára, három pálya után, majd visszatérsz, hogy befejezd a küldetést, és meg legyen a másik sír is. Csak hát kell ahhoz a kötelet kilövő nyíl. :)

Dokumentumok:

Ősi tekercsek #1 - Nagykövet: Első benyomások
Egy ősi tekercs. Ez egy Császári Kínai Nagykövet visszaemlékezésének tűnik a Napkirálynő udvarában tett látogatásáról.

Két hét után végre megadatott nekem őfelsége, Jamatai Himikojának hallgatósága. Be kell vallanom, különb bármely más nőtől, akivel eddig valaha találkoztam. Gyönyörű, mégis kifürkészhetetlen; sőt, számító. Körülveszi magát saját Nap Papnőivel. Egy férfi sincs jelen, leszámítva a hadserege vezérét. Amikor egyedül találkoztam vele rájöttem, hogy egyáltalán nem olyan, mint amilyennek látszik.

Az Uram küldött, hogy kémkedjek utána... hogy felmérjem seregeinek erősségét. De most úgy érzem, ő az, aki felmér engem.

Az Uram talán alábecsülte Jamatai fenyegetését. Bár a Vihargárda valódi erejét felmérni nem tudom, határozottan az az érzésem, hogy a Napkirálynő hatalmát nem szabad lebecsülnünk.


Ősi tekercsek #2 - Nagykövet: Felfedezések
A nagykövet felfedett egy a Napkirálynőt körülvevő rejtélyt. Úgy tűnik, hogy valamiféle természetfeletti hatalommal rendelkezett az emberei felett.

Beszéltem a sziget valamennyi lakójával. Kifejezetten megtiltották, hogy elhagyjam a palotát, de ez nem állított meg. A parancsaim világosak, meg kell tudnom az igazságot! De a történetek, amiket felfedtem, teljességgel hihetetlenek.

Temérdek pletyka szól a Királynő kapcsolatáról a spirituális világgal. Azt mondják, ő irányítja a napot és az esőt, hogy az ő földjei csak az ő akaratától bőségesek. Ennek határozottan semmi értelme, de mi lehet a szóbeszédek indítéka? Ez az, ahogyan az embereit irányítja, lekötelezi őket a primitív babonákkal?

Teljes hódolatot láttam a szemükben, amikor róla beszéltek, mégis éreztem a félelmüket. Az emberei tisztességes bánásmódban részesülnek, a kivetett adók igazságosak, és a Vihargárda oltalma mindannyiukra kiterjed. Nem csoda, hogy néhányan közülük még hozzá is imádkoznak!

Olyan, mintha több lenne számukra, mint egyszerű Királynő. Az emberei között elégedetlenséget árasztani talán jóval nehezebb feladat lesz, mint gondoltam.

Ősi tekercsek #3 - Hoshi: Válasz a hívásra
Ez Hoshi, egy fiatal Nap Papnő ősi naplójának egy részlete. Különös... félt a saját királynőjétől.

Ma én vagyok Hoshi, Hiiro és Kokoro lánya. Holnap én leszek Hoshi, a Nap Leánya. A Királynő beszédet mondott, és megkaptam a díszruhákat. Minden lány minden faluban erről a megtiszteltetésről álmodik. Anya nem tudja abbahagyni a sírást, és apa sugárzik a büszkeségtől. Még sose láttam ennyit mosolyogni.

Ez az óriási megtiszteltetés felemeli a családom Jamatai közösségének magasságába. Mindenünk meglesz, amit csak akarunk. És egy nap a Napkirálynő talán akár engem is választ majd, hogy átvegyem a helyét.

És mégis... érzéseimet nem tudom elfojtani. Eleinte szimpla idegességként elhessegettem őket, de aggodalmam folyamatosan növekszik. Sose utasíthatnám vissza a hívást, ha megtenném, pusztulást hoznék a családomra. De félek az én Királynőmtől.


Ősi tekercsek #4 - Nagykövet: Sötét Hírek
A nagykövet felfedezett néhány szörnyű titkot, és elmenekült Jamatairól. Vajon mit talált? És mi lett belőle?

Itt az ideje, hogy elhagyjam ezt az átkozott szigetet. Eleget láttam Jamataiból. Nem tudom megmagyarázni a hatalmat, amelyet a Napkirálynő gyakorol, de az nem e földi síkról való.

Ahogy sejtettem, tudott a szándékaimról abban a pillanatban, ahogy betettem a lábam a szigetre. Manipulált engem, játszott velem, hogy láthassa, milyen információ után kutatok, de mindig is tudta. Ha élve elhagyhatom a szigetet, figyelmeztetnem kell Uramat, figyelmeztetnem arra, hogy el kell kerülnünk Jamatait minden áron. Ha belépést kívánunk nyerni a tengereihez, minden adót meg kell fizetnünk, amit csak kíván, de soha nem kerülhetünk szembe a Napkirálynővel. Azt téve saját vesztünkbe rohannánk.

A többi dologról, amit láttam... azok a sötét borzalmak, soha nem beszélhetek.


Ősi tekercsek #5 - Hoshi: Az Ő oldalán
Ez lenyűgöző. Hoshi leírja a mindennapi papnői teendőit, de valami nem volt egészen rendjén.

Immár semmire nincs szükségem. Mint a Napkirálynő Papnője, mindenki más felett állok az ő udvarában. Oktatásban részesülök nyelvekből, illemszabályokból, történelemből, hadviselésből - az összes jártasságból, ami az uralkodáshoz szükséges.

És a Királynő édesanyámként viselkedik velem. Szívélyes, figyelmes, szerető. De ez az egész hamisnak tűnik, mint valamiféle színjáték. Amikor a többi Papnővel beszélek, nyugtalanságot észlelek. Valamennyiük úgy érez, ahogyan én, talán mindannyian. De miért? És mi az, amitől mind félünk?


Ősi tekercsek #6 - Generális: Az Eskü
Ez a régi tekercs tartalmazza a Vihargárda generálisának hűségesküjét. Az életét kötelezte el a Napkirálynő számára.

Királynőm, ahogy fényességed előtt állok, örök hűséget fogadok számodra. Mint első a Vihargárdában, és generálisa seregeidnek, feltétel nélkül szolgállak és védem Jamatai földjét, valamint annak lakóit.

Életem végéig a Te oldaladon állok, tisztségemről csakis a Te parancsod távolíthat el. Ha kötelességeim teljesítésében kudarcot vallanék, az életemmel fizetek. Szívem a Te parancsodra ver, lélegzetem a Te akaratoddal vétetik. Ettől a pillanattól fogva csakis néked felelek.


Endurance tisztek #2 - Reyes: Kedves Roth!
Egy kézzel írott levél Reyestől. Nem hiszem el. Roth apa. Lehet, hogy mindig is tudta?

Kicsim, nem is tudom, hogy kezdjem, szóval csak egyenesen kibököm. Alisha a tiéd. Talán mindvégig tudtad, de mióta ismét az Endurance fedélzetére léptem, egyszerűen nem tudom többé visszatartani tőled igazságot.

Meg kell értened, sose akartalak kihagyni téged az életéből. De ismerlek, Roth. Tudom hogyan élsz, és mit akarsz. Egy helyben maradni és gyereket nevelni nincs a napirendeden. Talán elszúrtam. Talán meg kellett volna adnom neked a választás lehetőségét. De ezt érted tettem. Úgy gondoltam, így lesz a legjobb.

Az expedíció után, amikor eljön az ideje, beszéljünk a jövőről. Gondolkodj el egy darabig azon, hogy mit akarsz, rendben?

Base Approach & Mountain Base >>

Twitter response: "Could not authenticate you."