Az oldalról

22 1

english 0.bmp 1  A magyar Tomb Raider közösség igaz története, avagy évértékelő 2022

Csak az olvassa el, akit érdekel, nyilván kevesen lesznek ezek. :)

Öt ember lektorálta, köztük jelenlegi, régi és nagyon régi adminok és rajongók.

Az igazság ideát van!

Gondoltam, mielőtt abbahagyom, elmegyek, leírom a magyar TR közösség történetét. Nem szándékoztam személyeskedni, viszont elhallgatni sem akarom, sem a jót, sem a rosszat. Nem szeretném, ha utánam Rolifélék öntömjéneznék magukat, letagadván amit elkövettek a közösség ellen.

Csak a tényeket írom le, a véleményemet nem. Ha valaki reagálni akarna, itt megteheti, normális hangnemben, építő kritikával. :) https://tombraiders.hu/forum/showthread.php?24-Off-topic

Mindenképpen az volt a szándékom, hogy akit érdekel, megtudhassa hogy, és mi történt az elmúlt 22 év alatt. És az internet megőrzi ezt, még ha valamikor törölve is lesz. Megőrzi az utókor számára. :) Itt rá lehet keresni az említett oldalak régi változataira: http://web.archive.org/web/

Csak pár példa. http://web.archive.org/web/2013*/tombraider.extra.hu

http://web.archive.org/web/2013*/tombraider.hu

No akkor kezdjünk is neki :)

Még 1999-ben, a Supergamez.hu (most sg.hu) fórumán találkoztunk össze. Sajnos mára eltűnt, a több ezer oldalas topic, már csak egyetlen oldal maradt meg. https://sg.hu/forum/tema/944072967

Hamster, és OBig, itt találkozott először, (akkor még más nicken :) (bogi) Sokan, nagyon sokan voltak ott akkor, a TR4-et nyomtuk végig, segítve egymást a tovább jutásban. És egyszer csak jött az ötlete Hamsternek, hogy kéne egy oldalt készíteni ennek a játéknak. Úgy is lett, 2000-ben megalakult a TR.hu, akkor még a tar.hu aloldalaként, majd lett saját domain is. Lassan-lassan ránk találtak az emberek. Bővült a szerkesztői csapatunk is, remek társaság jött össze. Hamster, OBig, a TR-ről mindent tudó SYS, Bodlac a szövegkönyvíró, Extasy a designer, Petúnia, a fordító, Credo a hírvadász, tesztelő, Lacek az AOD nagymestere. A világot is megváltottuk volna ennyi remek emberrel. :) Egy évvel később már kisebb, 1-4 napos találkozókat is szerveztünk, a nyári egy hetes balatoni tábor mellett. Az idén már a 29.en vagyunk túl. https://tombraiders.hu/rajongok/tomb-raider-talalkozok

Nem sokkal ezután megalakult a bugos oldal, a Tomb Raider régi részeinek bug gyűjteménye, mai napig egyedülálló a TR oldalak világában, https://tombbugs.treditor.hu/index.html

És a szerkesztett pályák oldala is, a TREditor.hu mely az egyik, ha nem a legnagyobb pályagyűjtemény a világon. https://treditor.hu/

A fő részek megjelenései között a honlapot mindig a szerkesztett pályák szerelmesei tartották életben, mozgásban. Így volt ez régen, és így van ez a mai napig is.

2002-ben volt a legtöbb TR találkozó, ez volt a hőskor. Nyáron 16 TR rajongót láttam vendégül a Balatonon, egy hétig. Ingyenes volt, majdnem, :) sőt, a kaját, piát is nagyrészt akkor még tudtam vállalni. Napi 500 ft-ot szedtünk be a költségekre, már aki be tudta fizetni. :) Aki nem, azóta is lóg. :) Az összeszedett pénzt, Hamster megkapta, több mint 20 rongyot, évekig tudta abból fizetni a webes költségeket.

2003-ban is volt egy Balatoni tábor. sajnos ez már nemigazán sikerült jól. Kevesen is voltunk, 8-an, és ott történt egy olyan dolog, ami meghatározta az oldal jövőjét is. Az egyik rajongó fiú mélységesen megalázta az előzőleg berúgatott lányt, és mindezt az én családom mellett, a másik szobában. (Video is van a nagyjáról, mint majd minden találkozóról) Ott még nem léptem semmit, a „lényegről” nem is tudtam, hanem volt folytatása is. A fiú, mintegy nagy hőstettet, elmesélte egy másik rajongó lánynak, Pesten, egy villámtali alkalmából. És ő jogosan, nagyon kiakadt ezen. No, ez után kezdődtek a problémák, én sem hagytam szó nélkül a történteket, így állandósult a feszültség az oldalon, a fórumban is. A fiú egyébként is mindenkit ledózerolt, akinek nem egyezett a véleménye az övével. Sajnos Hamster a barátjának tartotta akkor még ezt a fickót, és a többséget, a közösséget is alárendelte ennek.

A 2004-es Városlődi találkozón, sok új rajongót köszöntöttünk, mindannyian a szerkesztett pályák rajongói voltak. Ennek, az új, vérfrissítésnek nem örültek páran. Ez sajnos előrevetítette a szakadást, nem tudtak újítani, elfogadni az új embereket, új rajongókat.

Állandósult az emberek lenézése, a dominancia, a megkülönböztetés, a diszkrimináció, nemre, és bőrszínre is.

2005-ben az akkori 7 szerkesztő közül 4 úgy látta, más utakon haladna tovább. Nem bírtuk elfogadni az említett fickó hozzáállását, és Hamster az ő pártját fogta.

Megalakult a mai napig is aktív TombRaiderS.hu. Párhuzamosan léteztünk a régi Tr.hu oldallal is. Aztán amaz lassan kihalt, a rajongók átjöttek hozzánk, egy szerkesztővel együtt. (Zsolt) Engedéllyel megkaptuk azokat az anyagokat, amik csak ott léteztek, így már azok is hozzánk tartoztak. Ezért ma már bátran állíthatjuk, nemcsak Magyarország, de a világ egyik legösszetettebb, legteljesebb Tomb Raider oldala lett a miénk, a TombRaiderS.hu, saját szerverrel, saját tárhellyel. A Crystal Dynamics megkeresésére Magyarország egyetlen hivatalos Tomb Raider oldala lettünk. A tárhely, és domain-ok költségeit én vállaltam, azóta is, bár egyre nehezebben, de fizetem. :)

10 év viszonylagos csend köszöntött ránk.

Közben hozzánk csapódott Roli, akit előtte többször is kitiltottunk az anyag lopásai miatt, de úgy véltem akkor még, hogy mindenki megérdemel még egy, és még egy esélyt. Bár ne tettem volna. Vele sok új, fiatal jött hozzánk. Sajnos azonban sok arrogáns fiatal is volt köztük, akik egyre-másra feszültséget keltettek, rasszista megnyilvánulásaikkal is, nem tudták a másságot sem elfogadni másoktól. Pedig főleg bennük volt a hiba. Én sajnos vakon hittem bennük, gondolván, a fiataloké a jövő. Hát tévedtem. Addig fajult a dolog, hogy a többiek rávették Rolit, hogy elmenve tőlünk, alakítson egy másik oldalt. Ez be is jött neki, mivel rég vágyott a hatalomra. Addig ment a dolog, hogy engem a tulajdonost kizártak a saját oldalamról, és lementve az adatbázist, egy tükör oldalt hoztak létre egy másik webhelyen. Szerencsére, a mesterkód, és a domain az én nevemen volt, így azért teljesen nem sikerült a tervük.

A nevetséges az az egészben, hogy pár hónap múlva átadtam volna az egészet neki. Hálistennek, nem tettem. :)

Mivel a facebook oldalunkat is Roli kezelte, megváltoztatva az adatokat, elvitte azt is mire észbe kaptam. Új facebook oldalt kellett létrehoznom, a rengeteg kedvelés, ismerős elveszett. Sőt, mivel a Crystal-lal is Roli tartotta a kapcsolatot, bemesélte nekik, hogy az ő új oldala mostantól a hivatalos magyar oldal. Becsapta a Crystal Dynamics-ot, Meagan Marie-t is. (Szerző és idősebb közösségi és közösségi média menedzser a Crystal Dynamicsnál) Sok időbe került, mire második oldalként, mi is újra hivatalos oldal lettünk. Még azt is megtette, hogy egyik lány ismerőse (hanna, igazi neve is megvan) felhívott, beadva magát egy ügyvédnek, és rá akart beszélni, hogy lemondjunk a jogainkról. nem tudta, hogy a céges telefonon rögzítő van, így őrzöm a felvételt. Persze mindenről van adatom, a rendes nevek, címek, képek, videók is a birtokomban vannak, de ide érthető okokból nem írom le. Hát ez történt 2015-ben. 2000-től datálja az oldalát, holott akkor még alig volt 9 éves. LOL Nyilván nem lehetett admin. :) Hamstertől megpróbáltam megvenni a másik oldalt, de nem adta. Nyilván nem, hisz akik megkapták ugyanott folytatták, ahol ő abbahagyta. Igaz, nem sok pénzt tudtam felajánlani akkor már a rokkantsági ellátásomból. 100 rongyot. A röhej az volt, hogy előtte évben, még én bejelentettem Rolit, az akkor még működő vállalkozásomba, hogy kaphassa tovább a segélyét, mert dolgozni akkor sem tudott egy közösségben sem. Hát ez volt a hála. :)

Annyira hálás volt, hogy azt is megtette, hogy az eltorzított képemet optimalizálták a vállalkozásomra. Aki rákeresett a munkámra a keresőben, annak feljött a kép. És ez még most is ott van.

Így ő egyedül megtudta az adataimat, név, cím stb. És megtette, hogy küldetett nekem egy termékmintát. Egy Tena Lady termékmintát. Ki lehet nevetni, nem zavar, de gondoljatok bele, milyen emberek ezek. Nincsenek tekintetre sem kornak, sem nemnek, sem hovatartozásnak! Hangsúlyozom, egyedül ő tudta a nevem, címemet. Persze ezzel feloldozott engem is, ezek után én is kiadhatom az adataikat. :)

És ezeket fogadta be Hamster átadva nekik a régi TR oldalt. Lelke rajta!

Persze ugyanott folytatták, ahogy nálunk. A mi fórumunkat is összeszemetelték a beteg hozzászólásaikkal. Ezeket töröltem, de csak „puha” törléssel, bármikor visszaállíthatom, hogy lássa bárki mit műveltek. Az ő fórumjukon is ugyanezt művelték, meg is szűntették egy idő után. Azóta sincs érdemleges kommunikációjuk sehol.

Azóta megnézhető az oldaluk, a Rise résznek még van oldala, aminek jó részét tőlünk orozták, jó szokásuk szerint, de a Shadow-hoz már szinte semmi anyagot nem tudtak felmutatni, nem beszélve az utóbbi három részt is mi magyarítottuk.

4 év újabb nyugalom jött, szerencsére Matie segített, ő volt a lelke az oldalnak, és Mrique is helyre hozta, amit tönkretettek Roliék, a joomla oldalt, és a fórumot is. Egyébként Mrique volt, aki Roli, eredeti oldalát megalkotta, mielőtt hozzánk csapódott. :)

Sajnos 2019-ben Matie is távozott, és ezt a távozást az oldal még jobban megsínylette, mint Roliék ténykedését, mivel azóta, Thak segedelmével, jóformán egyedül viszem az oldalt, az

editor.hu-t, https://treditor.hu/

a bugos oldalt, https://tombbugs.treditor.hu/index.html

a facebook oldalt, https://www.facebook.com/TRShungary

a Twitter-t, https://twitter.com/TRShungary

és az instagram oldalt is. https://www.instagram.com/tombraiders.hu/

ja, és még ezt is: https://tombraider.lap.hu/

Már alig pihegek, alig bírom. :) Matie sajnos abbahagyta. Megértem, de nem tudom pótolni. Én pedig nem értek sem a joomlához, sem a fórum php-hoz, és még angolul sem tudok egy mukkot sem.

Valószínűleg, lassan abba kell hagynom, elveszítve 22 év munkáját, a több ezer végig játszás is semmivé lesz. Nagyon szeretném átadni valakinek a stafétabotot, de nem találok senkit. Roli, és rosszindulatú, közösségromboló barátai pedig nem alkalmasak rá, csak tönkretennék!

Talán egy vészsikoltás is ez az írás. Ha van késztetésed, hogy segíts valamiben, hát ne tartsd magadban. :)

Nem anyagi segítségre gondolok, hanem a többire. Joomla, php, angoltudás, hírvadászat, fordítás.

Ezúton is köszönöm munkáját minden egykori és jelenlegi szerkesztőnknek, akik részt vettek az oldalunk építésében, jobbá tételében! Köszönjük a következő személyeknek, a teljesség igénye nélkül: OBig, Extasy, Bodlac, SYS, Petúnia, Credo, Lacek, Wyc, gaabr, zsolt, mrique, Matie, Thak, OSZRichard.

 

 

 


 

 

Hasznos információk:

Twitter response: "Could not authenticate you."

SZERZŐI JOGOK

Az oldalon található tartalom a TombRaiderS.hu szellemi tulajdona. Másolni és terjeszteni csak a szerző(k) beleegyezésével, valamint a lapra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehet.
Az oldalon fellelhető tartalmak, melyek nem a TombRaiderS.hu csapatának alkotásai a jogtulajdonosok/alkotók beleegyezésével kerültek közlésre, illetve a public domain részét képezték felhasználásuk időpontjában. A weboldalon megjelenő védjegyek és logók azok jogtulajdonosainak tulajdonát képezik.