Lara Croft életrajza

Eredeti biográfia - A Core Design időszak

tr2_006.jpgLara Croft, Lord Henshingly Croft lánya Angliában született, 1968. február 14-én. Születésétől fogva arisztokratikus neveltetést kapott, és életét távol a világtól, elképzelhetetlen luxusban töltötte. Három éves korától fogva magántanár foglalkozott vele, majd tizenegy évesen felvételt nyert a Wimbledon Leánykollégiumba. Tizenhat volt, mikor a szülei úgy döntöttek, ideje bővíteni a tanulmányait, így beíratták a Gordonstounba, Nagy-Britannia egyik legelőkelőbb bentlakásos iskolájába.

Egy nap Lara figyelmét felkeltette a National Geographic egy példánya a családi rezidencia előterének asztalán. A borítón egy ismerős név állt, Werner Von Croy professzor. Az elismert archeológus Von Croy korábban előadást tartott Lara iskolájában a tanulóknak és szüleiknek.

Az élmény olyan nagy benyomást tett Larára, hogy azonnal érdeklődni kezdett a távoli helyek és a kalandok iránt. Mondhatjuk, hogy ettől a perctől Von Croy vált a példaképévé. A cikket olvasva Lara megtudta, hogy a professzor éppen egy archeológiai utat készít elő Ázsiába, amely során egy új felfedezés volt várható Kambodzsa területén. Felismervén a kihagyhatatlan lehetőséget, Lara berontott a szülei szobájába, és a cikket az asztalra vágva követelte, hogy engedjék el Von Croy-jal az expedícióra.

Lord Croft nemigen szállhatott vitába azzal, hogy már maga az út is remek tanulási lehetőségeket rejt magában, így miközben Lara igyekezett további érveket felhozni, ő azon kapta magát, hogy az asztalához sétál levelet írni Von Croy-nak. A levélben megemlítette, hogy nagy befolyással rendelkező férfiként akár anyagi támogatást is nyújt az expedícióhoz, amennyiben a lánya is helyet kap benne. Von Croy a válaszában biztosította Henshingly Croftot, hogy a felkeresni kívánt területek békések, és hogy kellő tapasztalattal bír mind a saját, mind Lara épségének biztosítására.

Lara, mint asszisztens – részint a nagylelkű csekk miatt is, aminek kíséretében érkezett – szívesen látott társaság volt. Von Croy emlékezett a lányra az előadásról – szűnni nem akaró, mélyreható kérdései nagy benyomást tettek rá –, így végül minden fél legnagyobb megelégedésére megegyeztek abban, hogy együtt indulnak az expedícióra.

Miután 21 évesen végzett egy svájci nevelőintézetben, Lara házassága a felső tízezerben elrendeltetettnek látszott, egészen addig a bizonyos végzetes napig, melyen hazafelé tartó magángépével le nem zuhant a Himalája szívében. Bár a helyében bárki más ott veszett volna, ő képes volt megtanulni, hogy csupán az ösztöneire hagyatkozva életben maradjon ebben a viszontagságos környezetben, amely annyira különbözött a buroktól, amiben felnőtt.

Két héttel később, mikor betévedt Tokakeriby falvába, az élmények hatására már egy egészen más ember volt. A himalájai odüsszeia egyszerre volt csodával határos, és megvilágosító élmény is számára, hisz nem egyszerűen túlélte a kalandot, hanem egy egészen új oldalát is megismerte általa. Ettől a perctől fogva a világ, amelyben korábban élt, már sekélyesnek és naivnak tűnt számára. A sötét megpróbáltatást túlélve a jövőjét immár egészen más fényben látta.

Úgy érezte, többet tartogat számára az élet, mint az az elkényeztetett létezés, amivel ezt megelőzően a napjait tengette. Felfedezte, hogy csak akkor érzi magát igazán élőnek, mikor egymaga utazgat. Az ezt követő nyolc év során beható ismereteket szerzett az ősi civilizációkról, szerte a világ minden tájékán.

A családja hamarosan megvonta a támogatást a pazarló életmódot élő lánytól, remélve, hogy ezzel belekényszerítik egy házasságba Farrington grófjával, ezért írni kezdett, hogy finanszírozhassa az utazásait.

Hírnevet szerzett magának több jelentős érdeklődéssel bíró régészeti lelőhely megtalálásával, hírhedtté pedig az tette, hogy Észak-Amerikában végzett egy valódi óriáslábbal. Útikönyvek, valamint a tetteiről írt részletes naplók kiadásából tartja el magát.

Lara Croft az igazság keresője lett – legyen az jelentős vagy jelentéktelen – és ez a szenvedélye a mai napig sem hagyott alább.

 


Új biográfia - Tomb Raider Legend - Underworld

tr2_006.jpgLady Lara Croft egy tizenegyedik generációs grófnő. A Croft család a címet és surrey-i Abbingdon tulajdonjogát VI. Edwardtól kapta 1547-ben. A Croft birodalom három különböző birtokot foglal magába, melyek közül kettőt a Nemzeti Vagyonkezelő tart karban, a harmadik pedig Lady Croft otthonául szolgál.

Lady Croftot még nagykorúvá válása előtt több személyes tragédia is érte, köztük szüleinek – különböző időpontokban bekövetkező – halála. A közismert géniusz és olimpiai szintű tornász Lady Croftról több vad spekuláció is kering, és szenvedélyes viták alapjául szolgál mind tudományos, mind politikai körökben, a sajtót már nem is említve. Épp annyira idealizálják, amennyire becsmérlik, így valószínűleg ő jelenkorunk egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb alakja.

Lara Croft a surrey-i Parkside kórházban született, Lady Amelia Croft és a közismert archeológus, Lord Richard Croft, Abbingdon néhai grófja gyermekeként. Három- és hatéves kora között az Abbingdon Leányiskola tanulója volt, ahol hamar nyilvánvalóvá vált kivételes tehetsége.

Kilenc évesen túlélte azt a repülőgép szerencsétlenséget a Himalájában, ami az édesanyja életét követelte. Ez volt talán az első bizonyítéka bámulatos kitartásának, hisz valahogyan sikerült egyedül túlélnie a tíznapos gyaloglást a himalájai hegyekben, a Föld egyik legbarátságtalanabb környezetében. A történet szerint mikor megérkezett Katmanduba, betért az első bárba, és udvariasan felhívta édesapját, hogy megtudakolja tőle, alkalmas-e az idő, hogy elmenjen érte.

A szerencsétlenséget követő hat évben Lara alig hagyta ott apja oldalát, együtt utazták körbe a világot egyik ásatásról a másikra járva. Ezen idő alatt állítólag megfelelő oktatásban részesült magántanároktól, de valószínűleg közelebb jár az igazsághoz azt mondani, hogy édesapja főállású gyakornokaként tevékenykedett.

Tizenöt éves volt, mikor apjának nyoma veszett Kambodzsában. A hatóságok és Lara kitartó kutatása nyomán végül előkerült egy emberi test, amit nem lehetett teljes bizonyossággal azonosítani. Mivel Lord Croft holttestét sosem találták meg hivatalosan, Lara nem örökölhette meg a Croft címet, ráadásul még csúnya családi viszályba is keveredett az Abbingdon birtok tulajdonlásáért nagybátyjával, Lord Errol Crofttal. Végül ugyan győztesen került ki a perből, és birtokba vehette örökségét, de az eset mély szakadékot vájt a Croft családon belül, elvágva Larát az összes élő rokonától.

Lady Lara Croft már most túlszárnyalta apja eredményeit, a cikk készültének pillanatában nagyjából tizenöt nemzetközi jelentőséggel bíró régészeti lelőhely megtalálása fűződik a nevéhez, melyek a mai napig szolgálnak új és érdekes információval a múltat illetően. Senki sem vitathatja Lady Croft kivételes hozzájárulását a kutatási területhez, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kritikusai.

Lara módszereit rendszeresen vonják kétségbe kormányhivatalnokok és más gyakorló régészek is. A jelzők, amellyel illetik az öntörvényűtől egészen a kifejezetten felelőtlenig terjednek. Néhány kutató állítása szerint a kutatásainak közismert dokumentálatlansága, és nyers erőt alkalmazó módszerei számtalan lelőhelyet beszennyeztek, több kárt okozva ezzel, mint hasznot. Még olyan (egyelőre nem bizonyított) vád is napvilágot látott, mely szerint Lara eltávolít bizonyos dolgokat a lelőhelyekről, mielőtt értesítené a hatóságokat, és így nem több túldicsőített ereklyevadásznál.

A bulvárlapok iránta mutatott lelkesedése ellenére Lara Croft hétpecsétes titokként őrzi a magánéletét. Soha nem adott interjút, vagy kommentálta a személyét érintő pletykákat, a nyilvánossággal kizárólag a család jogtanácsosaiként működő Hardgraves and Moore által kiadott rövid közleményeken keresztül érintkezik.

Több nem hivatalos életrajz is megjelent a fiatal grófnőről, vad és fantasztikus tetteket társítva a felfedezéseihez, melyek közé tartozik az élő dinoszauruszokkal való találkozás Kongóban, illetve a behatolás a hírhedt 51-es körzetbe Nevadában. A Croft család hivatalos álláspontja szerint „…ezek a könyvek szemétre valók. Nem többek tiszteletlen, gyengén megírt alaptalan kitalációknál.”

Mindazonáltal, ha valaki csupán felületes keresést végez a neten a „megmagyarázhatatlan”, „titokzatos”, vagy a „teljességgel elképzelhetetlen” kifejezésekre, Lara Croft neve rendszeresen felbukkan. Úgy fest, az összeesküvés-elmélet hívők, és az eltitkolt történelem rajongók egyfajta hősként tekintenek rá.

Úgy tűnik, minél mélyebbre ásunk Lara Croft életében, annál zavarba ejtőbb és rejtélyesebb dolgok kerülnek felszínre. Talán – miképp az általa megtalált lelőhelyek esetében – csupán a felszínét kapargatjuk ennek a hihetetlen nőnek, míg az összetett, kifürkészhetetlen titkai mélyen eltemetve maradnak.

 

Fordította: sgtGiggsy

Twitter response: "Could not authenticate you."