5. évforduló

Öt éves a TR.hu!

Az elmúlt év
Tavalyi városlődi találkozón Lacek olyan benyomást tett rám, h meginvitáltam a TR.hu szerkesztői közé, amit el is fogadott. Feladata az AOD debug szekció, kapcsolattartás a nemzetközi fórumokon, továbbá angol fordítások Petúniával együtt.
Ezen kívül TR téren nem történt sok említeni való, néha a média felkapja a témát, ami természetesen nem úgy jön ki, ahogy a rajongók szeretnék, inkább lerontják a TR hírét, mintsem emelnék.

TRlegend

A mai napon ér véget az aktuális E3 kiállítás Los Angeles-ben, ezért egyre többet tudunk meg az idén karácsonykor(?) megjelenő új részről a Legend-ről. Az első videók vegyes érzelmeket keltettek bennem. Az körvonalazódott meg bennem, hogy a Legend 3D-s platformjáték lesz. Erre utalnak a gyors pörgő jelenetek, az ügyességi részek dinamikája, a karakter mozgása. Persze ne felejtsük el ez még nem a végleges játék, hanem csak egy működő bétás változat, amin a készítőknek még van bőven munkájuk.
Az átvezető animációk renderelt képei már eléggé meggyőzőek, Lara pislog, beleillik a környezetbe. Apropó környezet - az eddigiek láttán - már élni fog, interaktívan lehet használni rejtőzködésünkhöz, de le is lehet majd rombolni a tűzharcban. Szerencsére a készítők most nem követik el azt a hibát, amit az AOD-ben, miszerint mindent beígérnek, viszont nem tartják be. Emlékezzünk az AOD karakterfejlődésére.

Még egy dolgot észrevettem, ha egyhelyben állunk, és nem nyúlunk a kontrollerhez/billentyűhöz, akkor Lara "demózik" nekünk. Guggolgat, lazítja az izmai, nézelődik, és igazgatja a kesztyűjét-, a felszerelését. Ez már elég régóta jelen van a játékokban (Pitfall The Lost Expedition, régi Lucasarts játékok, stb.), és örömmel üdvözlöm a Legend-ben is.
Most néztem meg ez új tizenhárom perces interjút, és egyre jobban várom már a Legend-et. :-)

Új design

2001 óta használt régi dark-os kinézetünket, nemrég lecseréltük egy új vidámabb színekre épülő oldalra, amit a látogatók pozitívan értékelték. Elég meglepő lehetett részeükre, hiszen semmi jele nem volt annak, hogy design váltás lesz. Hétfőn felkeltek, és hopp más oldal jött be, mint amire számítottak. :-) Már ideje volt váltani, több mint 3 évig használtuk a régi oldalt. Azonkívül ráfért a TR.hu-ra egy alapos átfésülés, volt pár oldal ami már nem illett bele az új irányvonalba, azok lekerültek, voltak amikben változtatásokat kellett eszközölnünk, és persze az összes linket át kellett nézni, és kijavítani. Többféle szabványnak is megfelel az új oldal, azokat a menük legalján láthatjátok. Összességében nagy munka volt a váltás, de megérte. :-)

Statisztika

Admin szinten elérhető egy statisztika, ami a TR.hu látogatottságáról nagyon részletes képet ad. A felszínen látható csekély érdeklődésnek ellentmond a statisztika, hiszen havonta közel két és félmillió találatot regisztrál a rendszer. Átlagosan áprilisban 1297 látogató nézte az oldalakat naponta (április harmadikán 5940 látogató volt). A két interaktív terület a Chat, és a fórum a leglátogatottabb, de sokan böngészik a képgalériákat, a végigjátszásokat, és a képregényeket is.

Miért is írtam le mindezt? Azért, mert a látogatók érezzék nincsenek egyedül, még akkor, sem ha nem készül 169 hozzászólás a fórumba naponta, és nem 19 felhasználó chat-el egyszerre.

A közeljövő

Mi várható a közeljövőben tőlünk?
Először is az AOD debug része, ami már a finisben van. Hamarosan ti is szembesültök az AOD kihagyott értékeivel. Ez a rész egyedülálló a nemzetközi TR közösségben, ennyire nem tárta fel senki a debug szekciót, és ezt egyedül Lacek-nek köszönhetjük.

Az oldallal történő háttérmunka nem állt le, a designváltás után, a következő feladat az anyagok adatbázisba rendezése, előkészítve a 2007-es új designt. Az adatbázist átemeljük a jelenlegi kinézetbe, ami a tervek szerint nem érinti a látogatókat, de ez még csak tervi szinten van.

Eljött ez a mai nap is, immár öt évesek vagyunk!

Köszönöm a látogatóknak a rendszeres, vagy alkalmi részvételt, és természetesen a szerkesztőknek is köszönöm a sok önzetlen munkát.

Boldog Születésnapot TR.hu

Hamster



...a voice from the darkness.....

Öt éves a TR.hu !

Eltelt 5 (azaz ÖT!) év, tehát jubilál az Oldal... :-) Ezt tiszteletben tartva, ezt az évet sem hagyhatom ki beszámoló nélkül, jóllehet komolyan gondolkodtam rajta, hogy nem írok, mert nem nagyon van mit írni. Legalábbis ami Larát és a TR-t illeti, hiszen az elmúlt év eléggé eseménytelen volt számomra ezen a téren...

Ha megnézzük a hírarchívumban a tavalyi híreket, láthatjuk hogy jobbára csupán a TR-franchisetól volt hangos az elmúlt év, míg jobbára semminemű érdemi információt nem kaptunk a TR7-ről, amit ma már egyre jobban várunk... Tavaly jöttek a hírek az új képregényekről, az új mobil-epizódokról, meg volt mindenféle "Lara-OFFTOPIC"-dolog, de valljuk be, a legtöbbünket még ha Rajongók is vagyunk, nem igazán ezek a dolgok foglalkoztatják. Engem személy szerint pedig kifejezetten megvisel már Lara "mainstream tömegcikké" válása, és az, hogy mindenhez felhasználják. Például tavaly még az MTV-n (Music Television, nem a Magyar Televízió - LOL) is megjelent egy animált videoklipp, valami "Choose Or Lose" című "kampány" keretében. Ebben Lara és más videojáték-hősök buzdítottak arra, hogy az illetékesek vegyenek részt a közelgő USA-választásokon. Tehát Lara már "kvázi politizál" is, ráadásul a Larának aposztrofált karakter valami eszméletlenül szörnyű módon adta elő magát, az amúgy is könnyen feledhető "produkcióban". Szóval visszatérve a korábbi gondolatmenetre: minket nem igazán az ilyesmi érdekel, és nem is az EIDOS pénzügyi motivációi és gondjai inspirálnak bennünket (amelyekről szintén túl sok hírt kaptunk tavaly). De igazából a képregények, a mobil-epizódok, és az egyéb ügyes vagy éppen "béna" próbálkozások sem igazán. Azért a Rajongók és azon belül a Rajongók "kemény magja" sem eszik meg mindent... Minket abszolút elsősorban a játék, és a "szentimentálisabbakat" (mint engem is) a játék központi szereplője (főszereplője), Lara Croft és a történetei érdeklik, sőt időnként motiválják is! Évekkel ezelőtt is beszélhettünk már a "Lara Croft - Tomb Raider Jelenségről" mint olyanról, ám ez ma már valami egészen mást jelent, nem úgy mint akkor. Manapság számomra már egy kissé "műanyag" ez az egész dolog: tömegek kapják az arcukba Larát, ha kérik, ha nem, és a mindennapi élet számos pontján megjelenik, ám egyre kevesebben ismerik Őt azért, amiért valójában megérdemli, hogy ismerjék... Az eredeti játéksorozatért... Egyébként a tömegek nem is szenvednek ettől, inkább csak szimplán ignorálják ezeket a gyenge próbálkozásokat, és miattuk sajnos leírják magukban Larát is. A régi Rajongók viszont egyre inkább és sokkal inkább " traktálva" érzik magukat (nevetséges ez az egész "franchise-vergődés"), és például bennem is már csak az új TR-epizód tartja a lelket a témát illetően...

Ezért mindenképpen örömteli számomra, hogy egyre többet lehet hallani már a TR7-ről: alig pár hónapja indult csak meg az érdemi információáramlás, addig csak a semmitmondó üzleti szövegelés ment. De ma már végre van két trailerünk, nézegethetünk screenshotokat, a történetet is lassan egyre inkább felfedik, szóval lehet elemezni, és lehet "összerakni a puzzle-t", hogy milyen is lesz majd a játék? Már aki akarja, két okból is. Egyrészt én már nem bízom semminemű ígéretben az EIDOS-tól (jobbára a kiadó ígérget, míg az igazi Készítők serényen dolgoznak): mutathatnak és mondhatnak bármit, az AOD után végre én is megtanultam, hogy csak a végleges(?) verzió legalább egyszeri (de inkább kétszeri) végigjátszása után beszéljek tényekről (semmint szimpla és felületes tapasztalatokon alapuló és könnyen vitatható véleményekről) és arról, hogy számomra milyen volt a játék. Másrészt talán érdekes lenne úgy nekilátni a TR7-nek, hogy nem tudunk róla semmit előre, mert úgy igazi meglepetés lehetne belőle - na, ez utóbbi nálam nem fog menni, mert a kíváncsiságom azért erősebb... :-)

Mint látható, túl sok jó benyomás nem ért (az AOD ingyenes verziójára is leginkább csak egy cinikus mosollyal tudnék reflektálni) az elmúlt év során az immáron erősen a köztudatban leledző (inkább vergődő) Larával kapcsolatban, de azért természetesen bizakodom. Mást úgysem nagyon tehetek...

Tulajdonképpen az Oldal életében is "csendes év" volt ez, bár azért történt néhány említésre méltó dolog is. Mindjárt az elején, szeretném Laceket, mint Kollégát üdvözölni! :-) Ez ugyan már nem ma történt, de a hivatalos éves beszámolóban ott a helye. Számomra Lacek némi felfrissülést és új motivációkat is hozott, és bevezette az itthoni és a kinti köztudatba a "no scratch challenge" (sérülés nélküli végigjátszás a maximumra törekedve) fogalmát. Plusz 98%-ban az Ő keze munkáját fogja majd dicsérni a hamarosan megjelenésre kerülő "AOD Debug"-szekció, amely rengeteg érdekességet és kimaradt részleteket tár majd fel az AOD-ből, ráadásul a Világon a legrészletesebben - csak figyeljétek majd! :-)

ThoSi és a CGN tárhely-szponzorálásáért is változatlanul hatalmas köszönetet kell, hogy mondjak: továbbra is rendelkezünk vele és használjuk, és nagyon jó dolog, hogy így bármilyen méretű letölthető TR-es anyagot megoszthatunk végre. Ez kényelmes dolog és bizony előny is...

Mint negatívumot kell megemlítenem, és nem hagyhatom szó és bírálat nélkül az Oldal tartalmának gátlástalan másolását (logók, szövegek, komplett dokumentációk) a Szerzők feltüntetése nélkül, ami nagyjából egy éve kezdődött. Szomorú dolog, hogy ez ellen nemigen tehetünk semmit. Szomorú az is, hogy néhány tizenéves kamasz mennyire nem tiszteli mások vesződséges munkáját (és személyét sem), és talán még szomorúbb, hogy talán így is fognak majd felnőni, és talán a helyzet felnőttkorukra sem fog majd megváltozni... Mindenesetre vicces volt, amikor a másolt anyagban ott volt a TR.hu-logó/felirat, de így legalább közvetett módon mégis történt hivatkozás az eredeti Szerzőkre. :-) Másfelől, ahogy' Jani is mondta a Fórumon, "Annyi a vigasz, hogy csak a jót lopják el." - milyen igaz... :-)

Pozitívummal lehet folytatni, ha a TRC-vel való jó kapcsolatunkat nézzük. A BugSzekció, és Hamster neve és HC-stílusa immáron teljesen ismert dolog ott és ezzel együtt az úgymond "nemzetközi TR-es porondon" is. A BugSzekcióval kapcsolatban igazi elismerés volt, hogy maga Jason McAllister, a "corner bug" eredeti felfedezője keresett fel bennünket nemrég, míg a HC-ről egy konkrét dokumentum íródott a " TR HUB"-ra (ez a TRC profi "walkie & FAQ"-részlege), természetesen TR.hu-forrással... Tehát a TR.hu ma már nem csupán egy elszigetelt kis regionális közösség, mint évekkel ezelőtt volt. Ma már "adunk és veszünk" Világszerte, azaz "ott kajakozunk" a nagy vizeken is, és megvannak a kinti TR-es Barátaink és kapcsolataink is... :-)

Nem hagyhatom említés nélkül azt sem, ami egyértelműen látszik: hogy az Oldal ismét új ruhát kapott. Végül is, az előző már több mint három éves volt, így ideje volt már ennek a dolognak is. Az új megjelenés merőben más, mint az előző, a színekben és a betűk stílusában, valamint a menürendszer eloszlásában is, ám a lényegi szekciók mind megmaradtak, így a változás szerintem senkinek nem okozhatott kavarodást. Azaz mindent ugyanúgy meg lehet találni, mint korábban is, plusz jó hír, hogy most már nem csak IE alól böngészhető gondtalanul az Oldal...

Legutolsóként, általánosságban az Oldalról... Egyszerűen nem szeretnék kitérni a részletekre, hiszen rengeteg dologban történt frissítés és változás (pl. a képregényeknél), így csak azt tudom mondani, hogy böngésszetek továbbra is kedvetekre! :-) A Szerkesztők a statisztikákból tudják, hogy rengetegen nézik az Oldalt (külföldről is), így a részünkről legfeljebb csak egy kicsit több interaktivitást várhatnánk. Például írjatok bátran a Fórumra, és ne gondoljátok, hogy "á, ezek az öreg rókák már biztos mindent jól kitárgyaltak, LOL" - mert a fenéket, ez nem így van! :-)

Végezetül, a tavalyi utolsó bekezdésemmel szeretnék búcsúzni megint, mivel az ma is változatlan formában mérvadó és igaz...

"A Szerkesztők is Látogatók és a Látogatók is Szerkesztők - legyen ez most a mottó! Ennek fényében, mint látogató, köszönöm a Szerkesztőknek az Oldalon az elmúlt év során felhalmozott információkat, és mint szerkesztő-féle (mert mostanában egy kissé háttérbe húzódtam és ez személyes és halaszthatatlan okok miatt valószínűleg így is marad), a Látogatóknak mindennemű visszajelzést és jelenlétet... :-) "

HAPPY BIRTHDAY TO TR.HU FOR THE PAST 5 YEARS OF FULL ACTIVITY!

Hamster, OBig, Lacek, Credo, Petunia, Bodlac, Extasy and SYS...

SYS "Still alive Ms Croft. You are resilient."

Twitter response: "Could not authenticate you."

SZERZŐI JOGOK

Az oldalon található tartalom a TombRaiderS.hu szellemi tulajdona. Másolni és terjeszteni csak a szerző(k) beleegyezésével, valamint a lapra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehet.
Az oldalon fellelhető tartalmak, melyek nem a TombRaiderS.hu csapatának alkotásai a jogtulajdonosok/alkotók beleegyezésével kerültek közlésre, illetve a public domain részét képezték felhasználásuk időpontjában. A weboldalon megjelenő védjegyek és logók azok jogtulajdonosainak tulajdonát képezik.