The Angel of Darkness: Dobozborítók

cover0Helló Tomb Raider közösség! Üdvözöljük ismét a BEYOND THE COVER oldalon. Most a Tomb Raider legkülönlegesebb borítóit fedezzük fel: The Angel of Darkness, A sötétség angyala.

 

A Beyond the Cover logó banner

cover1

„Számomra ez a legkülönlegesebb blog. A Tomb Raider: The Angel of Darkness volt az első játék, ami a franchise-ban megvolt nekem, és játszottam, és a kedvencem. Tökéletesen emlékszem, ahogy a szüleim (sok gondolkodás után) megvették nekem a játékot néhány nappal a megjelenése után, 2003 nyarán, amikor még csak ötéves voltam. Ma, 2021 nyarán, 23 éves vagyok, és a játék és a Tomb Raider iránti szenvedélyem erősebb, mint valaha. Ha a jelenlegi énem azt mondaná a múltbeli énemnek, hogy 18 évvel később ezt a blogot fogom írni, valószínűleg nem hinné el. Csak köszönetet mondhatok mindazoknak, akik ennyi éven keresztül támogattak ebben. Elsősorban a szüleimnek, mert nélkülük ez a csodálatos utazás nem úgy kezdődött volna, ahogyan kezdődött. Továbbá a Tomb Raidernek és minden érintettnek, amiért megengedték, hogy feltétel nélkül szeressek egy franchise-t. És a játéknak, amely megmentette az életemet, amikor a dolgok nem voltak rendben.” -- Alejandro Cambronero Albaladejo (Alex)

A Tomb Raider: The Angel of Darkness 2003. június 20-án jelent meg, kizárólag PlayStation 2-re és PC-re, így a PlayStation és Dreamcast konzolok a következő generációba ugrottak. Az egykori mentora, Werner Von Croy meggyilkolásával megvádolt Lara szökevényként menekülni kezd. Hogy tisztára mossa a nevét, Larának nincs más választása, mint szembeszállni a titkos szövetséggel, amelynek az a terve, hogy átvegye a világuralmat. A robbanékony akcióval, és lebilincselő történettel rendelkező Tomb Raider: A sötétség angyala egy teljesen új játékélményt nyújt.

A franchise legjobb soundtrackje, a történelem egyik első döntéshozatallal rendelkező RPG játéka, és személy szerint a Tomb Raider-saga legjobb forgatókönyve. Minden megvolt benne ahhoz, hogy példátlan sikert arasson, és megalapozza sok jövőbeli játék alapjait. Gyakorlatilag nyitott világgal az első rész a városban, a második rész pedig a sírokban vagy titkos komplexumokban játszódik. A játék azonban fejlesztési okokból nem felelt meg az új generáció elvárásainak, és nem győzte meg teljesen a játékosokat. A mai napig és majdnem 20 évvel a megjelenése után is azon játékok közé tartozik, amelyeket a közösség nagyra értékel. Ha ma látnánk ennek a játéknak az adaptációját, az teljes forradalmat jelenthetne.

Itt az ideje, hogy elkezdjük! Íme, egy személyes válogatás a Tomb Raider legkülönösebb borítóiról/kiadványairól: The Angel of Darkness!

 

A Tomb Raider észak-amerikai PS2-es dobozának borítója: The Angel of Darkness

cover2

Tomb Raider: A The Angel of Darkness 2003. június 20-án jelent meg Észak-Amerikában. A játék amerikai változata ragyog. Igen, ragyog! A doboz áttetsző hatása miatt a Lara Croft mögötti lángok visszatükröződnek, olyan hatást keltve, amilyent még soha nem láttunk az akkori játékokban.

Lara Croft a pakli közepén, egy nagy kapu ajtaja előtt, a két pisztollyal a kezében, a háttérben Párizs és Prága. A játékhoz tökéletesen illő, sötét kép, amely a címhez hasonlóan komor kontextust ad a játéknak. A hátsó borítón a játék különböző jellemzői láthatók, amelyek a Tomb Raider új generációjáról szólnak, valamint több játékbeli kép, ahol Kurtis is megjelenik Larával.

Ebből az alkalomból változik a teljes logó, ami az évfordulóig megmarad. Lara Croft: Tomb Raider az új logó egy "fémes" dizájnban, amely újszerű érzést ad, és elhagyja a régi stílust.

 

A Tomb Raider európai PS2 dobozának borítója: A sötétség angyala

cover3

Másrészt, és bár a The Angel of Darkness európai változata nem csillog, a logó alul és nem felül jelenik meg. Lara teste teltebbnek tűnik, és a lángok kialakítása is némileg más, több helyet foglal el.

Ami a hátsó borítót illeti, teljesen megváltozik: mind a szövegek kidolgozása, mind a közölt információk, mind a renderek, mind a játékbeli képek. Személy szerint az összes tartalom jobban értékelhető ebben a változatban, és sötétebb vonalat követ.

 

A Tomb Raider japán PS2-es dobozának borítója: The Angel of Darkness

cover4

Az egész franchise legismertebb japán kiadása: a The Angel of Darkness Japánban megjelent változatának művészete nem annyira eltérő, mint az előző játékoké, de a fehér borító és a teljes japán nyelvű cím kontrasztja nagyon jellemző.

Ráadásul ebben az esetben a játék címe is teljesen megváltozik (bár a doboz alján a logó és az eredeti cím látható). A szó szerinti fordítás japánból: "The Pretty Fugitive". Nagyon érdekes ezt a tényt tudni, talán azért, hogy a játékról eltüntessék a komor sötétség haloványságát, és jobban közelítsen a japán kultúrához.

 

A Tomb Raider orosz PC-s dobozborítója: The Angel of Darkness

cover5

Oroszország ismét meglep minket egy ékszerdobozos kiadással (PC): a borítókép megmaradt, de a játék címét oroszra adaptálták, mint minden játékuknál, bár a Lara Croft: Tomb Raider eredeti logóját megtartották.

A hátsó borítón is változnak a képek. Nemcsak Lara Croftot látjuk a párizsi alkalmi öltözékben, hanem Kurtist a motorján, az ipari zóna háztetőit és Párizs csatornáit is, mindezt a játék szinopszisával és jellemzőivel oroszul.

 

A Tomb Raider német limitált kiadású PC-s dobozának borítója: A sötétség angyala

cover6

Németországban megjelent a Tomb Raider 7 600 darabos limitált kiadása: The Angel of Darkness PC-re egy impozáns változatot, amelyet egy számozott dobozban mutatnak be, benne különböző termékekkel: a játékkal, egy jegyzettömbbel, egy poszterrel, a soundtrackkel és egyedi cuccokkal.

Ez a kiadás a mai napig megtalálható, de bontatlanul, vagy az összes eredeti tárgyával együtt beszerezni nehéz feladat, vagy nagyon magas árat kell fizetni érte. Megéri azonban megszerezni.

 

A Tomb Raider OEM Bundled Software promóciós verziójának dobozborítója: The Angel of Darkness

cover7

Ezt az OEM Bundled Software promóciós változatot az Egyesült Királyságban és Németországban vásárolt grafikus kártyák adták. A borítón egy teljesen más Tomb Raider látható: The Angel of Darkness renderelését, és személy szerint ez az egyik legjobb alternatív borítókép a játékhoz.

A hátsó borítón is a játék vázlatai láthatók, ami teljesen más, mint a többi verzió, és ez ad neki egy különleges jelleget.

A Tomb Raider promóciós verzió DVD-dobozának borítója: A sötétség angyala

cover8

Ez a promóciós DVD a Tomb Raider: The Angel of Darkness (a neve Exclusive Collector's Edition DVD) az Eidos kiadónál jelent meg az Egyesült Királyságban. Azok kapták, akik a GAME UK-nél előrendelték a játékot.

A lemezen játékfelvételek, nyolc szám az OST-ről, Making Of, Tomb Raider: Cradle of Life filmtrailer, és Jill de Jong fotózási videója. Emellett egy digitális kódot is mellékeltek hozzá, amellyel letölthető egy telefonos logó.

Lara póza megváltozik az eredeti arthoz képest, a mellszobor a reflektorfényben, egy pisztollyal a kezében - ez a játék egyik legnépszerűbb renderelése. A hátsó borítón egy levél található a lemezen belüli tartalommal.

 

A Collector's Edition DVD és az EB Games által kiadott változat dobozborítója a Tomb Raiderhez: The Angel of Darkness

cover9

Ez a másik kiadás a Tomb Raider: The Angel of Darkness című, szintén az EB Games által kiadott Collector's Edition DVD és az EB Games által kiadott változat egy olyan lemezt tartalmaz, amely az előző kiadás legtöbb extráját tartalmazza, de több tartalommal bővül.

Ez a változat volt az USA-ban az előrendelői ajándék. Ezen kívül a borító teljesen megváltozik, a jobb kivitelű gyűjtői kiadásban Lara Croft renderelése oldalra ugrik, miközben a kettős pisztolyával lő.

A Collector's Edition DVD és az EB Games által kiadott változat dobozborítója japánul a Tomb Raiderhez: A sötétség angyala

cover10

És az utolsó! Az előzőekkel megegyező kiadás, azonos vagy hasonló tartalommal, de a Japánban kiadott változat, amely a játék lefoglalásáért ajándékba kapható.

Ez a jól ismert render kétségtelenül a játék egyik legikonikusabb képe a virágokat lövöldöző Lara Crofttal. Japán mindig is lenyűgözött minket azokkal a képekkel, amelyeket a Tomb Raider-játékok borítóinak szentelt.

Az NA Greatest Hits PS2 verziójának dobozborítója a Tomb Raiderhez: The Angel of Darkness

cover11

Az első Greatest Hits/Platina Tomb Raider játék a The Angel of Darkness volt. Ahhoz, hogy ezt a kiadást megkapja, 400 000 példányt kellett eladni az első évben a piacon.

Bár a játék nemzetközi eladásai sajnos nem voltak túl magasak más címekhez képest, mégis sikerült elérnie ezt a bravúrt, így a konzol egyik első játéka lett, amely megkapta ezt a fontos kiadást.

A Tomb Raider PC-s változatának kockás dobozborítója: The Angel of Darkness

cover12

A Tomb Raider a Tomb Raider 5 Chronicles-el lemondott a trapéz alakú dobozokról: Tomb Raider Chronicles után az AOD esetében megtartották az új, szögletes dobozdizájnt: The Angel of Darkness nagyon esztétikus dizájnnal és művészettel a PC-re.

Itt egy dupla dizájnt láthatunk a doboz kinyitásakor, amelyben a hősnő, (Lara Croft) visszatérését dicsérik, és az új játék néhány jellemzőjét tárgyalják, mint például a játékmenet, a mechanika és a továbbfejlesztett játékmotor.

 

A Tomb Raider: Tomb Raider: Az akció-kaland DVD-borítója: A sötétség angyala

cover13

BONUSZ! Tomb Raider: The Action Adventure a Tomb Raider adaptációja volt: The Angel of Darkness televíziókra készített (DVD), amely a kontroller segítségével maga is irányítható volt. Forradalmi és nagyon vonzó ötlet, amely lehetővé tette, hogy mindenki játszhasson konzol nélkül.

Természetesen a játékmenet és a mechanika változik, de ez egy szép (és nagyon gyors) módja annak, hogy a játékot túl sok nehézség nélkül és a kódok segítségével elérhető szintek által befejezd.

Mivel ilyen kicsi, csak később tudtam meg, hogy ez a játék egy (végül elvetett) trilógia része volt. Ezért számomra a játék befejezése egyszerű: Larát a Churigai irányítja, hogy elhagyja a Strahov alatti komplexumot. Kurtis segít neki kijutni onnan, függetlenül attól, hogy túléli-e vagy sem. Ennek a játéknak gyönyörű befejezése van, de tudni kell, hogyan kell értelmezni, vagyis úgy értelmezni, ahogyan azt ki-ki akarja. Kétségtelen, hogy egy új korszak előtti búcsú volt.

„Köszönöm, hogy elolvastad a Beyond the Cover sorozat legjobb és legkülönlegesebb blogomat! Remélem, tetszett a személyes válogatásom a Tomb Raiderről: The Angel of Darkness borítói, de célom, hogy még több és új borítót fedezzetek fel. Alejandro Cambronero Albaladejo vagyok, és az utamat az Alex's Tomb Raider Blogon járom.  és elérhető vagyok a Tomb Raider Worldon,  és a közösségi médiákon (TwitterInstagram  és FacebookEzeken követhettek„

Maradjatok velünk, következik a Tomb Raider Legend (2006).

 

 

Forrás: