Tomb Raider Angel of Darkness Végigjátszás - Louvre Storm Drains; Louvre Galleries; The Archeological Dig; Tomb Of Ancients


 

Louvre Storm Drains

 

 

Mentések--Savegames (v42-v49-es ) A v52-es patchot feltéve, ezek nem mindenkor muködnek.

 

v52-es mentések--Savegames

 

Lara némi csúszás után megérkezik a Louvre körüli csatornarendszerbe. Most szövetnadrágban van, és van egy hátizsákja is.

Jegyzetfüzet:

Hatolj be a Louvre-ba.

Indulj el egyenesen elore. Nemsokára egy elágazáshoz érsz. Jobbra egy csatornacso bejárata van, elotte egy kis részen megrekedt a víz, aminek a tetején mindenféle szemét úszkál. Szemben egy ajtót látsz, mögötte egy lépcso vezet felfelé. Balra egy kis perem vezet az ajtóhoz. A közepén van egy rúd csokoládé. Menj oda, vedd fel, és lépj be a szemközti ajtón. Szaladj fel a lépcson, majd balra. A tetején, egy ajtó elott, egy nagy egészségcsomagot találsz. Az ajtót nem tudod kinyitni. Fordulj meg, és szaladj le a lépcson. Lépj le a peremrol a vízbe, és fordulj balra, be a csatornacsobe. Figyeld meg, ahogy Lara hatására odébbsodródik a szemét a víz tetején. Lépd át a kis peremet. A patkányokra itt is ugyanaz vonatkozik, mint Bouchard rejtekén. Vannak köztük agresszívebbek. Balra nyílik egy kis folyosó, de még ne menj el arra. Menj tovább egyenesen. Egy hatalmas függoleges, központi csatornához értél. Ide fut össze az összes kisebb csatorna. Az alja egyetlen hatalmas lefolyó. Felülrol csak úgy zubog a víz. A lefolyó körül egy kis perem fut körbe. Kapaszkodj fel rá balra. Van itt egy gép, ami a különbözo szelepek állását mutatja. Fuss körbe a peremen jobbra, szembe a két vastag, lehajló végu csohöz, amik megszakítják a peremet. Balra tolük van egy vékony, függoleges cso. Lara azt mondja:

Lara: Ez a lefolyócso el fogja bírni a súlyomat.

Mássz fel rajt. A tetején függeszkedj el balra, a platformra, majd húzd fel magad. (Feljebb is mászhatsz, majd balra leszállva Lara a falhoz simul, és el tudsz oldalazni balra). A platform végigfut a központi csatorna oldala mentén. Fuss körbe balra, míg el nem érsz egy keskeny, sárga-fekete figyelmeztetojelzéses hídhoz, ami toled balra esik. Fordulj balra, és sétálj át rajt a másik oldalra. Szemben van egy szelep. Próbáld meg elforgatni.

Lara: Nem fog elfordulni. A karjaim nem elég erosek.

Fordulj meg, és sétálj vissza a hídon. A túlsó oldalon fordulj balra, és a platform végénél, jobbra, találni fogsz egy kapcsolót a falon. Húzd meg. Látod, amint a kapcsoló hatására nyikorogva megáll valahol egy ventillátor. Fordulj jobbra, és fuss körbe jobbra a platformon, egészen a vékony, függoleges csoig. Itt lekapaszkodva és jobbra függeszkedve megkapaszkodhatsz a csoben, de egyszerubb, ha rálépsz a platform fal melletti kis maradványára, ami a csohöz vezet. Ekkor Lara a falhoz tapad, és így el tudsz oldalazni jobbra. Lara ekkor magától rácsimpaszkodik a lefolyócsore. Mássz le a földszintre, a lefolyó körüli koperemre. Fordulj jobbra. Menj be a balra következo elso csatornába. Ennek a bal szélén egy vastag, lehajló végu cso fut végig a lefolyóig. Menj egyenesen. Nemsokára egy kis beugrót fogsz látni jobbra, egy létrával, ami egy teraszra vezet. Mássz fel a létrán a teraszra. Itt találod azt a ventillátort, amelyiket leállítottad. Az egyik lapátja hiányzik. Lépj oda hozzá, és forgasd meg.

Lara: Azt hiszem, elég eros vagyok ahhoz, hogy elforgassam azokat a szelepeket.

Forgasd meg mégegyszer. Hogy ettol mégerosebb leszel-e, azt nem tudom, de ártani nem árthat. A törött lapát most éppen lefelé mutat, így át tudsz kúszni a ventillátor alatt. Egy szellozoaknában vagy. Félúton a következo terem felé, egy doboz loszert találsz sörétes puskához. Menj tovább egyenesen. A szellozo végénél ugorj le a kis terembe. Szemben van egy szelep. Forgasd el. A gyujtocsatornában lévo gépen az egyik piros lámpa zöldre vált. Fordulj balra. Szemben van egy kis folyosó, de a végén csak egy zárt ajtót találsz. Mássz vissza a szellozoaknába, és indulj el visszafelé. Kússz át a ventillátor alatt, lépj a korláthoz, és szökkenj át felette (ez gyorsabb, mint lemászni a létrán). Fordulj balra, és menj a központi gyujtocsatornához. Fordulj balra, és fuss körbe a peremen jobbra, a következo csatornáig. Itt fordulj balra. Abban a csatornában kell lenned, amelyiken át eloször jöttél a központi csatornába. Még a szeméttel teli, kis, vizes medence elott, van egy keskeny, lejtos folyosó jobbra (ez az, ahová nem jöttél be az elején). Szaladj be, és gázolj a vízbe. Ha már elég mély, akkor úszni is tudsz bent.

Egy kis terembe jutsz, ami félig megtelt vízzel. A közepén egy cso van a plafonban, ahol egy létra vezet felfelé. Ússz a létrához, kapaszkodj meg bent, és kezdj el mászni felfelé. Fent egy szelepet találsz szemben, és egy agresszív patkányt. Menj oda a szelephez, és forgasd el. Újabb piros lámpa vált zöldre. Fordulj balra. Szemben van egy kis folyosó. Sétálj végig rajt. Útközben lesz egy cso, amibol erosen szivárog a goz. Ezen a helyen loszert találsz a padlón. Vedd fel, és menj tovább egyenesen. Az ajtón át lépj ki a csatornába. Fordulj jobbra. Ez az út a gyujtocsatornába vezet. Ha odaértél, fordulj balra, és menj a vékony, függöleges lefolyócsohöz. Mássz, fel rajt, függeszkedj balra, és húzd fel magad a platformra. Fuss körbe balra, a sárga-feketére festett keskeny hídhoz. Sétálj át rajt a túlsó oldalra. Forgasd el az itteni szelepet is. Ez valahol elzárhatja a lefolyót, mert az abban lévo víz szintje rohamosan emelkedni kezd, mígnem eléri a körülötte futó koperemet. A gépen lévo egyik piros lámpa zöldre vált. Fordulj jobbra, és sétálj a platform végéhez. Itt találsz egy kis loszert. Balra a fejed felett, a falon egy létra vezet felfelé, de az alja leszakadt. Lépj a falhoz, és ugorj fel. Lara elkapja a létrát. Mássz fel rajt, majd a tetején szállj le balra. Egy újabb platformon vagy. Sétálj a végéhez. Jobbra van egy létra. Mássz fel rajt, majd a tetején szállj le balra. Jobbra a falban van egy igen vastag cso. Innen ömlik az a rengeteg víz. Balra egy másik figyelmeztetojelzéses kis híd van. Sétálj át rajt. Nagyjából félúton Lara megszólal:

Lara: Erre fel tudok mászni.

A fejed felett keresztben egy vékony cso húzódik. Állj alá, fordulj jobbra, és ugorj fel. Lara bele fog kapaszkodni. Függeszkedj elore, míg el nem érsz egy kis platformdarabhoz, egy szeleppel. Ess le rá. Forgasd el a szelepet. Megint zöldre váltott egy piros lámpa. Fordulj meg, sétálj a platform széléhez, ugorj fel, és kapd el a fejed felett lévo csövet. Függeszkedj elore. Amikor a híd fölé értél, engedd el a csövet (ha nem vagy biztos magadban, akkor függeszkedj végig a csövön, és a szemközti platformra ess le; azután gyere vissza ide). Fordulj jobbra. A híd túlsó oldalán van egy ajtó. Menj be rajt a kis folyosóra, majd a sarkon fordulj be balra. A földön loszer hever, utána egy zárt ajtó van. Fordulj meg, és hagyd el a folyosót. Visszamegyünk a földszintre. Sétálj át a hídon, fordulj jobbra, mássz le a létrán. Itt is fordulj jobbra, és mássz le a platform végén lévo létrán. Huppanj le az alattad lévo platformra. Fordulj balra, menj a hídhoz, és sétálj át rajt. Itt fordulj jobbra és fuss körbe a platformon. Mássz le a végénél lévo függoleges csövön. Fordulj meg. A víz egészen a peremig ér. Ugorj bele, majd a lefolyóban ússz le egyenesen. Az alján ússz tovább balra, majd a következo elágazásnál jobbra, végül egyenesen felfelé. Egy régi gyujtocsatornába érkeztél. Az ide befutó csatornák mind be vannak falazva és a platformok nagy része is leszakadt. Ha minden igaz (és egyenesen úsztál felfelé a csoben), akkor azzal a lezárt csatornával szemben úszkálsz, amelyiknek a jobb oldalán van a kis kék tábla (Place de France felirattal). Fordulj balra. A vastag, függoleges csotol balra van egy leszakadt platform, ami belelóg a vízbe. Ússz oda, be a korlátja mögé. Mivel a platform rácsos szerkezetu, ezért fel tudsz mászni rajt. Fent fuss körbe balra, míg Lara azt nem mondja:

Lara: Erre fel tudok mászni.

Nézz fel. A fejed fölött egy cso húzódik. Fordulj balra, ugorj fel, kapd el a csövet, és kezdj el függeszkedni. Félúton ess le a sárga-fekete hídra. Fordulj balra, és sétálj végig a hídon. A végénél egy szelep van. Ezt elforgatva már csak egy piros lámpa marad, a többi zöld. Sétálj vissza a híd közepére, pontosan a cso alá, és fordulj balra. Ugorj fel, kapaszkodj meg bent, majd fügeszkedj át a szemközti platform fölé. Ess le rá. Balra van egy leszakadt platform, amin fel tudsz mászni. Larának még az sem okoz gondot, hogy a teteje kijebb van, mint az alja. Felérve fuss körbe balra. (A fejed feletti platformra a létra helyénél felugorva tudsz felkapaszkodni). Jobbra lesz egy vastag cso a falban, egy ugyanolyan, mint amibol a víz folyik az eredeti gyujtocsatornában, ahonnan jöttél. Azonban itt nincs víz. A cso egy fémráccsal le van zárva. Sétálj tovább a platform végéhez. Lara így szól:

Lara: Azt hiszem, meg tudom csinálni ezt az ugrást.

Ugorj át szembe, a következo platformrészre. A végén jobbra lesz mégegy utolsó szelep. Forgasd el, és az utolsó piros lámpa is zöldre fog váltani. A központi gyujtocsatornában eláll a vízfolyás, és a csoben, ahonnan a víz kifolyt, szabaddá válik az ajtó. Fordulj jobbra, és ugorj át a vastag cso elotti platformra. A csoben lévo rács alatt át tudnál kúszni, és a cso végénél balra le tudnál csúszni a központi gyujtocsatornába vezeto egyik csatornába. Erre azonban csak akkor lenne szükséged, ha nem nyitottál volna még ki minden szelepet. Ehelyett menj tovább a platformon, míg az lejteni nem kezd. Itt állj meg. Szemben láthatsz egy ajtót, elotte egy platformot. Fuss neki, és ugorj át rá. Nyisd ki az ajtót, és egy ismeros folyosóra jutsz. Menj végig rajt, majd a sarkon fordulj jobbra. A központi gyujtocsatorna tetején lévo keskeny hídnál vagy. Sétálj át rajt, a falban lévo cso irányába. A végénél fordulj balra, és ugorj a csobe. A belsejében van egy kisebb átméroju cso, ajtóval. Mássz bele és nyisd ki az ajtót. Sétálj a cso végéhez.

Lara: Olajszagot érzek. Jobb lesz vigyázni.

Függeszkedj le a cso végén, és ess le a platformra. Fordulj meg. Egy nagy, medencés teremben vagy, aminek a kerületén platformok futnak körbe. Szemben, a medence oldalában két cso van a víz alatt. Jobbra három olajtartályt látsz: egyet lent jobboldalt, kettot egy kis teraszon fenn, baloldalt. Innen kétféle úton juthasz be a Louvre-ba.

1. Ez a könnyebb és gyorsabb út. Fordulj jobbra, és fuss végig a platformon, a lenti olajtartály felé. A falnál fordulj balra, és menj az olajtartályhoz. Lara megszólal:

Lara: Azt hiszem, helyben vagyok. Jobb lesz, ha ellenorzöm a térképen.

Hiába ellenorzöd, mert a térkép túl kicsi, alig látsz rajt valamit. De ettol még tényleg jó helyen vagy. Állj az olajtartály elé, és ragaszd az oldalára a robbanószert. Lara bíztatja magát:

Lara: Ugorj, kislány! Ugorj!

Ne habozz, gurulj elore, hogy minél gyorsabban megpördülhess, majd gyönyöru, íves fejessel ugorj a medencébe. A tartály óriási durranással felrobban, és lyukat üt a falon. Ne ússz fel a felszínre, mert a víz tetején ég az olaj. Fordulj jobbra, és ússz be az egyik csobe. Ha a baloldalit választod (ami közelebb is van), akkor ússz a végéig, és ott fordulj balra. Ha a jobboldalira esik a választásod, akkor ússz be, majd a második leágazásnál ússz el balra, és tovább egyenesen. Mássz ki a vízbol, és az elágazásnál fordulj balra. A cso végénél ismét menj balra. Kiérsz a csatorna végéhez, ami a lángoló teremre néz. Szemben láthatod a lyukat a falban, amit a robbanás ereje ütött. Oda kell eljutnod. Függeszkedj le a cso peremén, és ess le az alattad lévo platformra. Fordulj balra, és a létrán mássz fel a teraszra. Menj a másik végéhez, és fordulj balra. A létra alatt, és távolabb a platformon tuz lángol. Mássz le a létrán félútig, és csinálj egy hátraszaltót, át a tuz felett. (Az is jó, ha a létra elott állva ugrassz egyet elore). Fordulj meg. Jobbra elotted van egy létra a falon. Mivel a tuz elotted elzárja az utat, mássz fel rajt. A tetején szállj le balra, a platformra. Fuss a másik végéhez, és kapaszkodj le. Ess le az alsó platformra, és fordulj meg. Menj egyenesen, majd a falhoz érve fordulj balra, és menj ki a jobbra, a falban lévo lyukon. A Louvre alagsorában vagy.

Fordulj balra, és fuss elore. Kerüld meg a talapzatot jobbra. Szemben balra láthatsz egy ajtót, amit zöldes fény világít meg. Fuss oda hozzá.

2. Fordulj balra, és a létrán mássz fel a kis teraszra. Fordulj jobbra, és menj a szemközti végéhez. Mássz le az itt található létrán. Fordulj meg, és menj tovább. A falhoz érve fordulj jobbra, és az olajtartályt megkerülve haladj egyenesen elore, míg balra meg nem látsz egy felfelé vezeto létrát a falon. (Elotte jobbra van egy kis létra, ami a medencébe vezet).

Vagy: Ugorj fejest a vízbe. A jobboldali csatornától balra van egy kis létra, amin ki tudsz mászni a medencébol. Fordulj jobbra. Elotted balra egy létra van a falhoz erosítve.

Mássz fel a létrán, és a tetején szállj le a baloldali platformra. Fordulj meg, hogy szemben állj a két olajtartállyal. Áll közvetlenül a platform szélére, és fordulj kissé jobbra, a tartályok elott lévo kis koplatform irányába. Ugorj egyet elore. A platformon landolsz, az olajtartályok elott, és Lara megszólal:

Lara: Azt hiszem, helyben vagyok. Jobb lesz, ha ellenorzöm a térképen.

Hiába ellenorzöd, mert a térkép túl kicsi, alig látsz rajt valamit. De ettol még tényleg jó helyen vagy. Állj az olajtartály elé, és ragaszd az oldalára a robbanószert. Lara bíztatja magát:

Lara: Ugorj, kislány! Ugorj!

Ne habozz, gurulj elore, hogy minél gyorsabban megpördülhess, majd gyönyöru, íves fejessel ugorj a medencébe. A tartály óriási durranással felrobban, és lyukat üt a falon. Ne ússz fel a felszínre, mert a víz tetején ég az olaj. Fordulj jobbra, és ússz be az egyik csobe. Ha a baloldalit választod (ami közelebb is van), akkor ússz a végéig, és ott fordulj balra. Ha a jobboldalira esik a választásod, akkor ússz be, majd a második leágazásnál ússz el balra, és tovább egyenesen. Mássz ki a vízbol, és az elágazásnál fordulj balra. A cso végénél ismét menj balra. Kiérsz a csatorna végéhez, ami a lángoló teremre néz. Szemben láthatod a lyukat a falban, amit a robbanás ereje ütött. Oda kell eljutnod. Függeszkedj le a cso peremén, és ess le az alattad lévo platformra. Fordulj balra, és menj a teraszhoz. A detonáció letépte róla a létrát, de ettol még fel tudsz mászni rá. A teraszon van egy sérült tartály, ami valahonnan iderepült. Lépj fel rá, és fordulj balra. A fejed felett van két cso, melyek közül az egyik leszakadt. Alá állva és felugorva ezt el tudod érni. Kapaszkodj meg bent, és függeszkedj elore, a leszakadt platform irányába. Ha odaértél, ess le rá, és menj tovább a másik végéhez. Itt balra van egy cso, ami az olajtartályból szakadt ki, és most a platformra dolve hidat képez a falban lévo lyukhoz. Sétálj át rajt, és jobbra fordulva sétálj a lyukhoz. Kapaszkodj le a peremen, ess le, és fordulj meg. A Louvre alagsorában vagy.

Fordulj balra, és fuss elore. Kerüld meg a talapzatot jobbra. Szemben balra láthatsz egy ajtót, amit zöldes fény világít meg. Fuss oda hozzá.

 


Louvre Galleries

A Louvre egyik lépcsoházában vagy.

Jegyzetfüzet:

Találd meg Carvier irodáját. Biztonsági belépokártyára van szükséged, hogy bejuss a régészeti ásatáshoz.

Indulj el felfelé.

Lara: Nos, itt legalább tisztaság van.

Fordulj jobbra és szaladj tovább fel a lépcson. A következo forduló után a lépcso tetején egy or jelenik meg. Elintézheted nyílt harcban, de megvárhatod azt is, hogy továbbáljon. Ekkor utánamenve fel a lépcson, egy kis folyosón meglepheted hátulról. Egy pár elemet fog hátrahagyni. Vigyázz a pásztázó lézerrel; kerüld el, ha jót akarsz. A hatósugarába kerülve, újabb or jelenik meg, akit szintén el kell tenned láb alól. Az itt lévo ajtót egyelore nem tudod kinyitni:

Lara: Nem vagyok elég eros.

Majd késobb még visszatérünk ide, most folytasd az utadat felfelé. Az utolsó lépcsosoron lépkedve egy or sétál el a lenti ablak elott. Vele is találkozunk még... Egy kis folyosóra értél. Fuss körbe balra, és nyisd ki az ott lévo ajtót. Beléptél az elso galériába.

Elég komolyan védik a régiségeket a Louvre-ban; lézerek vannak mindenütt. Ha hozzájuk érsz, a terem másik oldalán lévo ajtót rács fogja lezárni, és egy or is a helyszínre siet. Akkor hogyan jussunk át? Középen van egy alacsony vitrin. Lépj fel rá. Jobbra fordulva megfigyelheted, hogy egy nagy egészségcsomag van a falon lévo díszített kotömbön. Sétálj a vitrin széléhez, és elore ugorva kapaszkodj meg a kotömbön. Mássz fel, vedd fel az egészségcsomagot. Fordulj jobbra, hátrálj egy kicsit, és nekifutásból ugorj át a lézerek felett a szemközti vitrin tetejére. Innét a középso vitrinre kell átjutnod. A padlón lézerek vannak, és elotted is egy mozgó lézer zárja el az utat. Lépj hátra, és amikor a lézer elindul lefelé, fuss neki és ugorj át az elotted lévo, következo vitrinre. Amint ennek a végéhez sétálsz, újabb lézerek jelennek meg elotted. Amikor a villódzó lézer eltunik egy pillanatra, ugorj át a következo vitrinre. Azonban itt is egy lézernyaláb zárja el az utat, a padló is ezekkel van tele, és a vitrin bal oldalán is van egy. Jobboldalt viszont nincs. Menj a vitrin feletti lézerhez, fordulj balra, és függeszkedj le (ha háttal a vitrin szélének egyszerre nyomod le a Séta és az Akció gombokat, akkor Lara mindezt egy hátraszaltó közben teszi), kapaszkodj el jobbra és mielott az erod elfogy, mássz vissza fel. Újabb lézerek jelennek meg, hálósan elzárva az utat. Azonban jobbra van egy nagy vitrin, aminek a tetejérol meg tudsz kapaszkodni a falból kiugró kis szegélyben. Függeszkedj el balra, el a lézerek mellett, és biztonságos távolban ess le. Szaladj az ajtóhoz, és nyisd ki.

A kamera bemutatja a helyszínt, a Louvre egy gyönyöru folyosóját. Azonban a helyet elég jól orzik, mindenütt teremorök és fegyveres biztonsági orök állnak, és a lézerekkel is számolnunk kell. A balra elotted lévo ajtó zárva van, így át kell másznod a keresztezett lézerek alatt. Lehetoleg várd meg, amíg a teremor elfordul, mert könnyen észrevehet. Ha ez megtörténne, akkor olyan helyen intézd el, ahol nincsenek lézerek. Ezekkel is vigyázz, mert ha hozzájuk érsz, akkor egy fegyveres or siet a helyszínre. Ha átértél az elso lézerek alatt, akkor menj jobbra, lopakodj a falhoz, és simulj hozzá. Így el tudsz osonni a lézerek mellett, anélkül, hogy bekapcsolnád a riasztót. Lopakodj tovább, és intézd el végre a teremort. Egy kódkártyát fog eldobni. Vedd fel. Egyelore még ne menj be az ajtón, hanem menj tovább a folyosó végére. Balra egy ajtó vezet az ásatások színhelyére (a nálad lévo kártya nem nyitja, kár próbálkozni), jobbra pedig egy másik zárt ajtó elott nagy egészségcsomag hever. Az ajtót itt is lézeres mozgásérzékelo pásztázza; lehetoleg kerüld el, hacsak nem akarsz összetuzést egy újabb fegyveres orrel, aki a folyosó másik végén jelenik meg, ahonnan jöttél. Ezután menj vissza az ajtóhoz, amit a teremor felügyelt. Nyiss be. A Leonardo da Vinci tárlat helyszínére érkeztél, a falat mindenütt a mester leghíresebb képei és grafikái díszítik. Egyelore ne nagyon nézelodj, hanem a pásztázó lézert elkerülve (ami egy újabb ort riasztana) lépj be a terembe. Itt is egy teremor cirkál, úgyhogy csak óvatosan. Igyekezz becserkészni és csendesen elintézni. Végre szabadon gyönyörködhetsz a képekben. Egy vitrinbe zárva, amit lézerek és mérges gáz oriz, megtekintheted Leonardo fo muvét, a Mona Lisát. A muélvezet közben azonban figyeld meg azt is, hogy egy szellozo húzódik felette... A teremben van három nagy vitrin, ezek közül a középso mozgatható lenne, de...:

Lara: Nem vagyok elég eros.

A terem ajtóval szemközti sarkában van egy kisebb vitrin, amit el tudsz húzni oldalra.

Lara: Erosebbnek érzem a lábaimat.

És nem mellékesen, a kis vitrin mögött volt elrejtve a kártyaolvasó, ami kikapcsolja a Mona Lisát védo lézereket... Egyelore menj a középso nagy vitrinhez és told egészen a székekig. Most használd a kártyát a leolvasónál, majd rohanj a vitrinhez, mássz fel rá, és ugorj át a Mona Lisa feletti kis peremhez. Kapd el, húzd fel magad, és mássz be a szellozobe. Az elágazásnál menj jobbra, amíg fel nem tudsz állni. Szaladj tovább, mire betöltodik a következo pályarészlet.

Fuss tovább jobbra, majd mássz be a szemközti résbe. A baloldali szellozo zsákutca. Mássz fel a létrán, és állj meg a szellozorács elott. Végre találkozhatsz az orrel, aki a pálya elején elsétált az ablak elott. Várd meg, míg elhalad, vagy a rácsot kirúgva szemtol szembe mérkozz mge vele. A szellozobol kilépve balra le tudnál jutni a teto egy alacsonyabb részére, ahol két ajtó van, amiket egyelore nem tudsz kinyitni:

Lara: Nem vagyok elég eros.

A középen lévo rácsos ajtó sem nyílik. Mássz vissza a szellozohöz. A túloldalon is lemászhatnál, de nem is érdemes próbálkoznod. A szellozovel szemben állva, kissé távolabb, balra van egy magas egység, ami felett szellozocso fut. Mássz fel rá, és fel a keskeny szellozocsövekre. Fordulj szembe a légkondícionálóval, ugorj fel, és kapd el a felette húzódó peremet. Húzódzkodj fel rá. A peremen jobbra indulj, fügeszkedéssel átjutva a peremet lezáró fémrácsok mellett. Egy vezetékhez érsz, ami a levegoben húzódik az épület másik pereméig. Az ablakon benézve egy újabb ort láthatsz, de nem számít arra, hogy innét közelítesz, tehát nem kell tartanod tole. Ugorj fel, kapd el a vezetéket, és függeszkedj át a következo peremere, amilyen gyorsan csak tudsz. Ha gond lenne az eronléteddel, akkor a peremen lógva átfüggeszkedhetsz a kis, kiálló peremre, és onnét is elkezdheted a vezetéken való kapaszkodást. A testmozgás Larának is hasznára vált:

Lara: Most már erosebbnek érzem magam.

Menj tovább a peremen, amíg egy hézaghoz nem érsz. Itt egy esocsatorna vezet lefelé. Mássz le rajta, és lépj ki a keskeny peremre. Oldalazz el jobbra (Larának balra), amíg be nem tudsz állni az ablakba. Egy or járkál a folyosón, talán már te is észrevetted. Intézd el, mire egy kulcsot hagy hátra. Mássz ki az ablakon, oldalazz (vagy függeszkedj) vissza az esocsatornáig, és mássz le rajt. Szalad fel a galéria feletti kis fémállvány lépcsojén, nyisd ki az ajtót. Most már ki tudod nyitni az itteni két ajtót. Az egyik mögött kötszereket találsz, a másik kis helyiség üres. Mássz vissza az esocsatornán egészen a legfelso peremre. Itt kapaszkodj el jobbra, és mássz fel. Menj tovább jobbra, és ugorj át a teto peremére. Fuss végig a másik oldalra, ahol a vasráccsal elzárt rész van. Valahogyan le kellene feszíteni azt a lakatot... Mássz le a létrán. Itt jobbra egy ajtót találsz, ami mögött már ott vár rád a feszítovas. Mássz vissza a tetore, és feszítsd le a lakatot. Nyiss be, mássz fel a nagy egységre és mássz be a szellozojáratba. Egy létrára bukkansz; mássz hát le rajt. Fuss végig a szellozoben.

Egy kis raktárhelyiségbe tudsz lepottyanni. Az ajtó elott hamarosan elsétál egy or. Intézd el szemtol szemben, vagy miután újra elment az ajtó elott, lépj ki a folyosóra, lopakodj utána és üsd ki. A folyosó két végén két ajtó van, az egyiket kódkártya nyitja, a másikat a megfelelo számkód. Még két ajtó nyílik innen. A raktárhoz közelebbi a restaurátor muhely. Itt két üres fémszekrényben kutakodhatsz, illetve a fotocellás ajtón belépve egy vitrinben gázmaszkokat találhatsz. Egyelore nem juthaszt hozzájuk:

Lara: Ez nem fog kinyílni.

Menj vissza a folyosóra. A következo ajtón belépve máris szemközt találod magad egy orrel, aki egyelore nem figyel fel rád. Intézd el ot is, és vedd fel a Vector-t a sarokból. A Louvre egyik biztonsági szobájában vagy, ami tele van monitorokkal, amik a különféle termeket figyelik. Lépj a baloldali konzolhoz. Ez Mlle. Carvier irodáját mutatja, amit a számkódos belépteto vigyáz.

Lara: Nos, Mademoiselle elég jól rendben tartja az irodáját.

A kamerát az iránygombokkal tudod mozgatni, az Ugrással közelíted és az Akció-gombbal távolítod a nézetet. Ha jobban körbenézel, egy cetlit láthaszt Carvier monitorára ragasztva, amin az iroda belépteto kódja áll: 14639. A konzolt a Guggolás megnyomásával tudod otthagyni. A második konzol kamerája a folyosót mutatja, ahová megérkeztél. A harmadik képén a lépcsoházat, a negyediken pedig az egyik galériát láthatod, ahol egy teremor rója köreit.

Hagyd el a biztonsági szobát, és menj vissza a folyosóra, Carvier irodájához. Üsd be a kódot, és lépj be. Balra egy állványon kiterített, régi papirost láthatsz, ami az Obscura Metszeteket ábrázolja.

Lara: AZ ÖT OBSCURA METSZET - Á, részletek az Obscura Metszetekrol. Itt az áll, hogy mind az öt titkos térképeket tartalmaz a Festmények rejtekhelyérol. Ez még jól jöhet!

Fordulj jobbra, és lépj a kandalló felett függo nagy festményhez; az egyik Obscura Festmény másolatához.

Lara: OBSCURA FESTMÉNYEK - Van itt némi információ az Obscura Festményekrol. Azt írja, hogy öt kép volt, amiket vastag fa alapra festettek, mint az orosz ikonokat, gondolom. A Sötét Alkimista, Pieter Vab Eckhardt készítette oket a 13. vagy 14. században. Az öt Festmény közösen olyasvalamit rejt, amit Sanglyph-nak, vagy Vérjelnek hívnak. Kíváncsi vagyok, hogy ez mit lehet. A Festményeket a Lux Veritatis elragadta Eckhard-tól, és vallásos képeket festett rá. Vajon kik lehettek a Lux Veritatis? Azt írja, hogy minden Festménybe bele lett téve a hatalom fémbol készült szimbóluma. Tehát ezért akarja Eckhardt a Festményeket!

A Carvier asztalán lévo számítógép szintén tárol érdekes adatokat:

Lara: OBSCURA BARÁT - Van itt némi információ a muvészrol, aki az eredeti képeket átfestette. A neve Obscura barát. Azt írja, hogy utasították, fedje el a Sötét Alkimista Festményeit vallásos képekkel. Ezután a Festményeket elrejtették. Azonban o titokban másolatokat készített róluk, vázlatokat, és ezeket is elrejtette. Ezek az Obscura Metszetek-ként váltak ismertté.

Az íróasztal szekrényét át tudod kutatni:

Lara: Ez az a belépokártya, amire szükségem van.

Jegyzetfüzet:

Juss be a második támfalnál lévo régészeti ásatáshoz.

Ezen kívül ki tudod nyitni a könyvesszekrényt, a komód fiókját, és a két kisszekrényt is, de nincs bennük semmi használható. Hagyd el az irodahelyiséget, és menj a folyosó másik végében lévo kártyaleolvasós ajtóhoz. Használd a frissen szerzett belépokártyát, és menj ki az ajtón. A lépcsoházban vagy. Szaladj le a lépcson, lent fordulj balra, és menj ki az elotérbe. Két ajtót találsz itt, egyet a bal, egyet a jobb oldalon. A baloldali zárva van, így nyiss be a jobboldalin és lépj be a galériába. Itt köröz az a teremor, akit már a biztonsági kamera képén is láttál. Ne kíméld. A galéria másik felén újabb kártyás ajtó van, amin keresztül visszajutsz arra a folyosóra, ahol a nagy egészségcsomagot felvetted. Elotted jobbra van az ajtó, ami az ásatásokhoz vezet, de még ne arra menj. Emlékszel a pálya elején elhagyott zárt ajtóra? Azóta eleget erosödtünk ahhoz, hogy kinyithassuk. Ha nem szeretnél odáig visszamenni, akkor ugord át a következo bekezdést.

Fordulj balra, és indulj el visszafelé, ahonnan a pálya elején jöttél. Juss át a lézereken, és ne feledd, ha hozzájuk érsz, akkor egy fegyveres or siet a helyszínre. Tehát az elsoket a falhoz simulva kerüld el, a keresztezett lézerek alatt pedig mássz át. Menj balra az ajtóhoz. Ha valamikor aktiváltad a riasztót, akkor ezt most vasrács zárja le, de szerencsére a kártya ezt feloldja. Nyisd ki és lépj be a galériába. Mint láthatod, a lézerek eltuntek, úgyhogy könnyedén átszaladhatsz a másik ajtóhoz. Fuss körbe a folyosón, ki a lépcsoházba, majd le a lépcson a zárt ajtóhoz. Most már gond nélkül ki tudod nyitni. Bent egy kis egészségcsomagot és kötszereket találsz. Menj ki, fel a lépcson, végig a folyosón, szaladj át a galérián, majd ki az ajtón. Kerüld el a lézereket, és menj a folyosó túlsó végén lévo ajtóhoz, ami az ásatásokhoz vezet.

Használd Carvier kártyáját az ajtónál, és menj be az ajtón. Egy kis folyosóra értél. Fordulj jobbra, és menj ki a lépcsoházba. Fuss le a lépcson, amíg egy kis teremhez nem érsz, amit egy or vigyáz. Akár el is kerülheted, ha akarod; a kis teremben nincs semmi használható és nála sincs semmi. Folytasd az utadat lefelé a lépcson, és leérve menj ki az ajtón. Az alagsorban vagy. Fuss balra, majd le a lépcson az ásatásokhoz vezeto fémkapukhoz. A berendezés itt már árulkodó; dobozok és különféle muszerek hevernek mindenütt. Menj a jobboldali nagy fémkapuhoz és nyisd ki.


The Archeological Dig

 

Lépj be a drótkerítés kapuján. Elotted balra láthatod az ásatást, szintén drótkerítéssel körbekerítve. Középtájon lent egy furcsa szerkezet forog. Indulj el jobbra a mobil irodák felé. Félúton egy or lép ki az ajtón, és rögtön észrevesz. Intézd el és vedd fel a K2-Impactor-t, amit eldobott. Nyiss be az irodába, ahonnan kijött. Ez tulajdonképpen egy kis szervizhelyiség, ami az áramot és a levegot biztosítja. A szemközti falon, középen találsz egy kapcsolót. Húzd meg. Ez elindítja a generátort, ami árammal látja el az ásatás területét; bekapcsolnak a muszerek, a röntgengép, a felvonó és a szellozteto rendszer. Hagyd el a helyiséget, és menj tovább jobbra. Hamarosan egy fegyveres or lép ki a sátor alól. Végezz vele is, és vedd fel a pisztolyát. Jobbra a falban van egy vaskapu, ami a röntgenberendezéshez vezet. Lökd be és menj a géphez. Húzd meg az asztalon lévo kart. A röntgen képét kísérheted figyelemmel, és irányítani is tudod. Egy kis szimbólumot keresünk, ami az ásatás során talált szerkezet muködtetéséhez kell. Mozgasd a kamerát kissé balra, majd felfelé. A kereso automatikusan befogja. Miután megvan, a Guggolás megnyomásával fejezheted be a röntgen használatát. Idoközben a nyomtató már készített egy képet a szimbólumról; ezt vedd el a tálcáról. Menj vissza az ásatáshoz; ezúttal a kapu magától kinyílik, amint közelítesz. Menj jobbra, és be a következo mobil irodába. Nézz bele az asztalon lévo számítógépbe.

Lara : Egy számítógép-terminál. Nézzük csak, mi van itt.

A NEPHILIM FAJ - Itt azt írja, hogy a Nephilim az angyalok és emberek keresztezodésének sarjai voltak. Úgy tartották, hogy meg tudják változtatni a fizikai megjelenésüket, és Törökországban élték virágkorukat az osi bibliai idokben. Mostanra kihaltak. Hát, nem nyerheted meg mindegyiküket.

A nyomtató tálcáján kinyomtatva találsz egy újabb szimbólumot. (Ezt a falra ragasztva is megfigyelheted). Vedd el. Itt az ideje, hogy lemenjünk az ásatáshoz. Hagyd el az irodát, és menj balra. Újabb fegyveres ort kell eltenned láb alól. Menj vissza a bejárat felé, fordulj be jobbra, és a belso kerítés közepénél találsz egy létrát, ami levisz az ásatást szegélyezo fa állványzatra. Mássz le. Fordulj jobbra és sétál végig az állványzaton a következo létrához. Mássz le ezen is. Innét már megfigyelheted, hogy egy or köröz odalent. Menj tovább jobbra, el a létra mellett, majd balra, ahol az állvány véget ér. Szökkenj át szembe a következore. Kövesd az állványt jobbra és balra, végül mássz le a létrán. Itt az or már észrevesz, így kénytelen vagy felvenni vele a harcot. A létra mellett át tudsz szökkenni a korlát felett (ahonnét egy újabb létrán le tudsz mászni a talajra, ha szükséges; ugyanezt az állvány másik végébe futva is megteheted). Jobbra a fal mászható, meg tudsz kapaszkodni a repedésekben. Amint felfelé mászol, egy kiálló falrész zárja el az utat. Jobbra mászva ki tudod kerülni (használhatod együtt a Jobbra és Fel gombokat is). Ha fogytán az erod, akkor balra mászva ennek a peremnek a tetején meg tudsz pihenni; de erre nem lesz szükség. Mássz tovább felfelé, majd balra, a szélesebb perem fölé. Itt végre le tudsz szállni, és a szerkezetet is jobban szemügyre veheted. Menj a peremnek az ehhez közelebb eso részére. A fejed felett egy kohíd húzódik, aminek az alján meg tudsz kapaszkodni. Függeszkedj át a túloldalon lévo peremre. Ez már egész jól ki van számolva. Kissé feljebb balra van egy kis faállvány, amire fel tudsz mászni, és ahonnan elérheted a hidat. Húzódzkodj fel rá és menj a közepéhez, ahol egy fapalló vezet a felvonóhoz, és távolabb egy fémbol készült kör alakú laphoz a földben, a ponyva alatt. Lépj a felvonóhoz, és húzd meg a kapcsolóját, mire az leereszkedik a titokzatos szerkezet szintjére. Menj ki a hídra, vissza a kis faállványra, és le a koperemre. A felvonó nincs is messze. Sajnos szembol nem tudsz átugrani rá, mert Lara megkapaszkodik a felette húzódó híd alján, így vagy hátra- vagy oldalirányú ugrással kell próbálkoznod. Ha sikerült, végre odaléphetsz a forgó szerkezethez, ami a jöttödre megáll. Tulajdonképpen nem más ez, mint egy zárszerkezet, ami a jelek megfelelo kombinációja esetén kinyitja a fenti kör alakú fémlapot, ami egy lejárat nyílását fedi. Honnan tudjuk, hogy milyen jelekre van szükségünk? A jegyzetfüzet segít ebben, aminek az utolsó oldala egy rajzolt ábrát közöl a szerkezetrol. Láthatjuk, hogy az elso és negyedik szimbólum is fel van tuntetve; egy fektetett hold-szimbólum, és egy stilizált, hatágú növény. Sajnos a középso ketto hiányzik, de Von Croy még feljegyezte, hogy:

A két hiányzó szimbólum a talapzat közelében van elrejtve.

Gondolom mostanra kiderült számotokra, hogy ez a két szimbólum is a birtokunkban van: az egyiket a röntgenberendezés segítségével azonosítottuk a földben, a másikat pedig a mobil iroda nyomtatójáról vettük el. A jegyzetfüzetbol az is kiderül, hogy a jeleknek a kilenc óra helyénél lévo zár keretében kell szerepelniük. Jobbra a szerkezettol egy fapalló vezet körbe hátra, fel egy nagyon faállványra, amit négy kar alá ácsoltak. Ezekkel lehet az egymástól függetlenül forgó kerekeket rögzíteni. Lépj tehát a szerkezethez, és a középen lévo kar segítségével forgasd el a kerekeket háromszor. Ekkor az elso szimbólum, a fektetett hold a helyére kerül. Szaladj hátra karokhoz, és balról az elsot meghúzva rögzítsd a helyén a jelet. Fuss vissza a szerkezethez és forgass még egyet a kerekeken. Ekkor a negyedik szimbólum kerül a helyére, amit a negyedik karral tudsz rögzíteni. Még két forgatás, és a harmadik jel (amit a röntgenberendezés segítségével találtunk) is a megfelelo állásban lesz. Zároljuk ezt is a harmadik kar meghúzásával. Már csak egyszer kell megforgatnunk a kereket, és a negyedik jel megfelelo pozícióba való kerülésével sikerült kiraknunk a megfelelo kombinációt, aminek hatására a fenti, kerek fémlap kinyílik, felfedve a titkos lejárót.

Menj ki a felvonóra, és ugorj vissza a kopárkányra. Mássz fel a kis faállványra, és fel a hídra. Szaladj ki balra, a keskeny fapallóra, el a felvonó mellett, egészen a szabaddá vált nyíláshoz. Ugorj bele és csússz le az alagúton.

 


 

Tomb Of Ancients

 

Mentések--Savegames (v42-v49-es ) A v52-es patchot feltéve, ezek nem mindenkor muködnek.

 

v52-es mentések--Savegames

 

Az egyik legszebb pályára érkeztél. Egy barlangban vagy, aminek a padlóját homok borítja. Indulj el elore és balra, majd függeszkedj le a lyukon és ess lejjebb a fából készült gerendára, innen pedig a talajra. Sétálj a barlang szájához. Egy hatalmas, henger alakú csarnokhoz értél, ahol temérdek denevér repked, és amit egy leszakadt híd szel ketté. A falat körben vízköpok szegélyezik, a csarnok alján pedig a régi idok egy lovagja oriz egy rácsos csapóajtót. Lépj a peremhez és függeszkedj le. A Le-gomb megnyomásával Lara lábbal is megkapaszkodik a fal repedéseiben, és elkezdhetsz lefelé mászni. Ne ijedj meg, hogy egyszer csak elfogy a fal a lábad alól; Lara beveti minden ügyességét, hogy megoldja ezt a kis problémát, így hamarosan egy biztonságos peremen vetheted meg a lábad. Fordulj meg. Lent most már közelebbrol láthatod a hidat. Jobbra van egy falból kiálló fagerenda, de még ne közelíts, hanem vedd elo a pisztolyodat. Lara megcéloz valamit: a gerenda végén egy denevér lóg fejjel lefelé. Ha közelebb mennél, akkor felzavarnád, ami elég sok kellemetlenséggel jár, így jobb, ha még innen lelövöd. Sétálj a perem széléhez, és egy helybol ugorj a fagerendára. A távolság éppen megfelelo. Jobbra újabb barlang van, amibol közelebb sétálva egy raj denevér száll ki. A gerendáról ugorj a barlangba, és sétálj be. Hamarosan egy lyukat figyelhetsz meg a padlón. Ess lejjebb a peremre, majd kapaszkodj még lejjebb, végül pedig ess le a folyosóra.

 

A díszes fémajtó zárva van, így ki kell sétálnod a törött hídra. Nekifutással lendületet véve ugorj át a híd másik részére. A folyosóra beszaladva kötszereket vehetsz fel, azonban egy denevér is megjelenik a hátad mögött, és ha nem lövöd le gyorsan, akkor jól rád akaszkodik. Menj vissza a hídra, és vedd elo ismét a pisztolyodat. Lara ismét céloz, de ezúttal egy olyan denevérre, ami egyébként nem jelenne meg a pálya folyamán. Ha akarod lodd le, de ez nem szükséges. Menj a híd jobb szélére, és nézz le. Megfigyelheted, hogy az egyik vízköpo hiányzik. Fuss neki, és átugorva kapaszkodj meg a talapzatában. Húzódzkodj fel, és fordulj balra. Ugorj át a következo vízköpo mellé. Kapaszkodj le, és függeszkedj el alatta, körbe a sarkon, majd ess le az alattad lévo keskeny, homokos peremre. Ennek a közepénél le tudsz kapaszkodni, és a résekben megkapaszkodva lemászni. A bal kéz felöli fal szintén repedezett, így meg tudsz rajta kapaszkodni. Mássz balra, körbe a sarkon, majd még egyszer ismételd ugyanezt, végül mássz lefelé, egészen az alattad lévo peremre. Fordulj meg és sétálj a perem széléhez, amerre az újabb fagerenda található. Egy sima ugrással át is juthatsz rá. A fal felöli részén egy kar van, amit meghúzva kopárkányok siklanak ki a falból.

 

Fordulj balra és szökkenj át az elsore. A következot egy sima ugrással, a harmadikat egy kapaszkodásos ugrással tudod elérni. Újabb szökkenést követoen függeszkedj le és pottyanj le az alattad lévo párkányra. Fordulj meg, és ugorj elore a következore. A lovag már alattad ólálkodik. Mielott közelebbrol is megismerkednél vele, figyeld meg a csarnok másik oldalán lévo kis rést a falban. Ess le, küldd padlóra a lovagot, és még mielott magához tér, rohanj a réshez és mássz be. Egy kart találsz itt, ami peremeket húz vissza és enged ki a csarnok falából. Mássz vissza a csarnokba, fuss át szembe balra és mássz fel a legalacsonyabban lévore. Innen ugorj át a következore, majd az azutánira, ami esetleg kapaszkodást is igényelhet. Itt a bal sarokban ugorj fel, kapd el a peremet és húzódzkodj fel. Két kapaszkodásos ugrás következik a következo két peremre, majd meg kell fordulnod és egy kapaszkodásos ugrást végezned az azutánira. Ismét ugorj fel, és a fejed felett lévo perem elkapása után mássz fel. Három ugrás következik helybol, majd fordulj balra és mássz fel a fülkébe. Húzd meg az itt található kart, mire a lenti csapóajtó kinyílik. Újra lefelé vesszük az irányt. Függeszkedj és ess le az alattad lévo peremre, fordulj balra, és a szélérol szökkenj a következore. Ennek a közepérol ugorj, és a perem falhoz közeli részét célozd meg. Egy helybol ugrás következik, majd a perem szemközti szélén függeszkedj és ess le. Most hátrafelé kapaszkodj le, és ess még lejjebb. Ugorj tovább szembe, kapaszkodj le ismét és ess le. Fordulj meg és szökkenj. Ha akarsz, innét lefüggeszkedve már lejuthatsz a talajra, de akár az utolsó peremre is átszökkenhetsz. Ha akarod, most is ledöntheted a lábáról a lovagot, mert néha hajlamos utánad menni, de ez nem feltétlenül szükséges. Fuss a homoktölcsér közepéhez és ess le a csapóajtón át a tárnába.

Fuss végig a folyosón. Balra van egy járat, ami egy ajtóhoz vezet, de többek között azért sem érdemes még arra menned, mert:

Lara : Nem vagyok elég eros.

Szemben van egy ajtó, amit be tudsz rúgni.

Lara : Növekszik az erom.

Mögötte megtalálod a sörétes puskát és hozzá két doboz sörétet. Menj ki innen, és kövesd a jobboldali járatot az ajtóig. Rúgd be ezt is, mire egy gyönyöruen fénylo padlatú, dombormuvekkel díszített folyosóra jutsz. Belépve azonban az ajtó lecsapódik a hátad mögött, és az addig jámbor vízköpok most gyilkos nyilakat kezdenek köpködni. A folyosó túlsó végén lévo ajtó zárva van, az a kar nyitja, ami az ajtón belépve a jobb oldalon van. Ha ezt meghúztad, akkor rövid idore kinyílik, de az utat halálos karók döfködése is nehezíti. Gyorsnak kell lenned, de a következo módszer talán segít. Húzd meg a kart, fordulj balra és várj ki egy ütemet. Ezután, mint a villám, rohanj át a nyilak között. Ha eltalálnak, annak nem lesz jó vége, inkább rugaszkodj neki még egyszer. A karók átugrását messzebbrol kezd meg, mert csak így juthatsz át. Ha hozzájuk érsz, azonnal véged. Megállás nélkül végezd el ugyanezt a második és harmadik sorozat nyíl és karó esetén, majd rohanj át az ajtón. Fordulj balra, és kövesd tovább a folyosót.

Jegyzetfüzet:

ULTRICES ATRIUM CUSTODIUNT.

Dühödt orszemek vigyázzák a csarnokot odabent.

Nyisd ki az ajtót és lépj be. Indulj el a másik ajtó felé.

Tovább (The Hall Of Seasons; Tomb Of Ancients - 2, Archeological Dig - 2) >>

Twitter response: "Could not authenticate you."