Rise of the Tomb Raider végigjátszás #15 - The Lost City

01 - Mountain Peak
02 - The Prophet's Tomb
03 - Siberian Wilderness
04 - Glacial Cavern
05 - Soviet Installation
06 - Abandoned Mines
07 - Geothermal Valley
08 - The Acropolis
09 - Geothermal Valley (2)
10 - Flooded Archives

11 - Geothermal Valley (3)
12 - Research Base
13 - The Orrery
14 - Path of the Deathless
15 - The Lost City

15. Az elveszett város:

Ne felejtsd el, hogy (a játék végéig Szíria kivételével) vissza tudsz térni minden helyszínre a táborok meglátogatásával, így később is össze tudod szedni a pluszokat. Sőt, néha bizony vissza is kell térni, hogy már fejlettebben, esetleg megszerezve a kellő fegyvert vagy felszerelést kinyithass, átkutathass mindent a területen.

100%-os magyar videovégigjátszás:

A videókat átlépheted a Space megnyomásával (PC). Persze az irányító gombokat átállíthatod tetszés szerint.






Mentések.

Táborhely: 6.

Felszedhető Fegyverek: Minden, ami a boltosnál fellelhető, és persze amennyi pénzed van rá. :)

Felszedhető cuccok: Dokumentum 8, Relikvia 10, Írás a falon 3, Kess összesen 9, Kincsestérkép 3, Hátizsák 2, Monolit 1.

Kihívás sírok: 1. (Ördögűzés kamrája)

Kihívások, feladatok: 4.

1. Feladat: Gyújts meg 5 jelzőmáglyát.

2. Feladat: Vágj el 5 harangkötelet.

3. Feladat: 8 fali plakátot kell megtalálnod többnyire az épületek külső falán, és felgyújtani őket.

4. Feladat: 8 arcnélküli kőszobor megsemmisítése.

Kripta: 1.

Nehéz leírni ezen a pályán, hogy mit, hol találsz. Csupa romos kunyhó, egyik olyan, mint a másik. :)

Szófia - a rádióban - Lara! Bármelyik percben áttörhetik a jeget.
Lara - Gondolod, képesek lehettek megállítani őket?
Szófia - a rádióban - A legtöbb, amit tehetünk, hogy szerzünk neked egy kis időt. Találkozunk a túloldalon.

Menj fel a lépcsőn, és a szabadba értél, ahol megpillantod az elveszett várost.

Lara - A Lelkek Terme... Biztos ott van az Isteni Forrás. Ha jól látom, a város központjába azon a kapun keresztül lehet eljutni...

Jobbra a tábortűznél meg is találtad az 1. dokumentumot.

Lara - Nem tudom, milyennek képzeltem egy halhatatlan lényt, de Jákób olyan... emberi. A dolgok, amiket az évek során láthatott, annyi tapasztalat és tudás. Belegondolni is nehéz. ÉÁs mégis generációkon keresztül hazudott a saját embereinek. Mindezt ezért az egy titokért tette. Miféle csodákat hozhat az Isteni Forrás? Végre megérti az emberiség a lélek valódi mivoltát, vagy lehetővé tesz egy rendkívüli tudományos felfedezést? Egy dolog bizonyos, túl fontos ahhoz, hogy a Szentháromság irányíthassa.

Ha megpihentél, csússz le a két kötélen, és egy háztetőn landolsz. Ugorj át az alattad levő háztetőre, majd balra le a földre. Ott találod az első olvasható oszlopot, az 1. monolitot. Még nem tudod elolvasni, később térj ide vissza.

Nézd meg mind a négy oldalát, és később is nézd meg a térképen, előfordul, hogy újra meg kell látogatni, csak akkor fogadja el a stat.

Lara - Nehéz megmondani, a mongol nyelvtan nem egyszerű, de mintha... irányt mutatna...

Jobbra tarts, és találni fogsz egy épületet, amin oldalt egy zászló lobog egy rúdon. Menj be a szemközti házba, robbantsd ki a deszkaakadályt, és egy pogány isten szobrát találod a kis ládikában. Ez az 1. relikvia.

Jobbra ugorj a háztetőre, csússz le a kötélen, majd menj fel a lépcsőkön a nagy épülethez. Be akarsz menni, de a bejárat bezárul előtted. No, szép kis fogadtatás! Ráadásul a szemközti toronyból egy katapulttal lőnek rád. Be is szakad a kapu teteje. Megjelentek a halhatatlanok. Menjünk hát, üdvözöljük őket. Csússz le a kötélen, és gyilkold, aki az utadba kerül. Ugrás a szemközti épületre, majd jobbra tartva elérsz egy toronyba. Ha kinyírtad a következő pácienst, ugrás balra, a deszkapadlóra, onnan a rúdon át a falra. Mássz fel ebbe a toronyba is, és újabb rúd, újabb háztető, és felmászás a jeges falon következik. Futás végig jobbra a deszkapadlókon, majd lőj hegymászó nyilakat a falba, úgy jutsz el a következő jeges falra. Mássz fel, várd meg, amíg a görögtüzes edényhez érnek a dögök, és robbantsd a pokolba őket. Menj körbe, mássz fel a katapulthoz, és végezz a kezelővel. Most már a te kezedben van a fegyver.

A tekerővel célozd be a kaput, és dobj oda egy bombát. Tiszta Gyűrűk Ura nem? :) A kapu beszakad, mehetnél is arra tovább, de még van pár opcionális feladat, végezzük hát el őket. :)

1. Feladat: Gyújts fel 5 jelzőmáglyát a tetőkön. Láss is neki a katapulttal elérsz belőlük innen négyet. Az ötödik a berobbantott kapu mögött van majd, az később.

2. Feladat: Vágj el 5 harangkötelet. Menj le oldalt a gépről, és gyújtsd fel a szemközti bejárat előtt levő akadályt. Juss be mögé, és elvághatod az 1. kötelet. Menj ki a háztetőre, és egy borostyán nyakláncot találsz a ládikában. Ez a 2. relikvia. Most lefelé tarts, az egyik háztetőn menj át a hosszú gerendán, le balra, a háztetőre, majd jobbra, a rúdon át a másik tetőre. Juss fel a szemközti tetőre, ott vághatod el a 2. kötelet. Fordulj meg, és már látod is a következő harangtornyot. Juss oda, és nyisszantsd el a 3. kötelet. Lent az utcán már járőröznek a lovagok, de egyelőre hagyd őket. Juss el a háztetőkön át, a másik kis toronyba, és vágd el a 4. kötelet. Pont a másik irányban is látsz egy harangtornyot. Ott vár rád az utolsó, az 5. kötél. Oda a hegymászó nyilakkal, és a csákánnyal jutsz fel. Ott várt rád a 2. dokumentum is.

Lőj egy kötelet a szemközti házra, és csússz le. Ugorj a deszkapalánkra, és le az utcára. Most már gyilkold a rosszarcúakat, az utcán kell folytatnod a kalandot. Juss fel a kis toronyba, és találsz ott egy kötéldobot. Nézz le, a szomszédos, lyukas tetejű épületben van egy köteles csapóajtó. Lőj egy kötelet oda, kösd a dobra, és emeld fel a tekerővel. Juss le oda, és meg is találtad az 1. térképet.

Kirántva a köteles falat, kiértél az utcára.

3. Feladat: 8 fali plakátot kell megtalálnod az épületek falain, és felgyújtani őket. Nehogy már a halhatatlanok reklámozzák magukat! :) Menj most a nagy épülettel szemben, a lépcsővel szemben be a sikátorba, majd jobbra, és a baloldali házon, fent meglátod a fali képet, posztert. Lőj egy tüzes nyilat rá. Ez volt az 1. plakát. Ezeket nem írom le, nehéz is volna a sok romházat figyelembe venni. Lényeg, keresd meg mind a nyolcat. Ha sikerült, ez a feladat is kész. A nyolcadik egyébként lent van a város szélén, az egyik házon. No ha már ott vagyunk, tegyünk egy kis kitérőt, nézzünk körül lent a kies terepen.

A pálya egyetlen, ám az összes pályát nézve a 9. Kihívás sír: Az ördögűzés kamrája:

Találsz lent egy barlangbejáratot. Óvatosan tipegj be, fegyverrel a kézben, mert bent egy Maci Laci ebédel éppen. Ha szeretsz harcolni, hát tedd. Én belelőttem két nyilat, majd kirohantam. A medve megunta az üldözést, és visszament falatozni. Én újra megzavartam kaja közben, újabb két nyíllal. Ezt megtettem párszor, és a medve elment az örök vadászmezőkre.

Érdekes, de ha még nem gyújtottam fel az összes bannert, meg sem jelenik a medve. Viszont ha utána visszamegyek, akkor előkerül. Biztos, elkódorgott valamerre. :)

Menj be a barlangba, és törd át a szemközti falat. Menj le a járaton, és egy üvegvázát vehetsz ki jobbra a ládikából. Ez a 3. relikvia.

Egy rakás érmét is találsz ott.

Menj tovább lefelé, majd a következő nagy barlangban egy katonai medált vehetsz ki a ládikából. Ez a 4. relikvia.

Nem messze tőle leled meg az 1. hátizsákot.

Balra tőle kikaparhatod az 1. kesst.

Ugorj a vízbe, majd a túloldalon folytasd az utadat a sziklaösvényen. A tábortűz mellett áshatod ki a 2. kesst.

Pihenj meg a tábortűznél.

búvárúszással haladj jobbra, menj fel a lépcsőn, és áshatod is magadnak a 3. kesst.

Ugyanott találod a 2. térképet.

Ússz vissza, menj tovább jobbra, le a cseppkövekkel tarkított ösvényen, és egy gázokkal teli hatalmas barlangba értél. Tüzek gyulladnak fel, óvatosan haladj.

Mérges gázokkal teli folyosó zárja el az utadat. Lőj egy gyújtónyilat a gázba, az felrobban, kirobbantva a kaput is, és mehetsz is tovább. Beértél a kihívási feladathoz. Balra, a karzaton találod a 3. dokumentumot.

Menj le a lépcsőn, és balra, a fal tövében meg is szerezted a 4. dokumentumot.

Lefelé menet érmekupacot is találsz.

Nézz a daruval szembe. Fent a magasban két kis oszlopot találsz, kötéllel a tetejükön. Rántsd meg a jobb oldalit, majd a balt is, és leengedted a vizet a lenti medencéből. Menj le oda gyorsan, és a csáklyával szabadítsd ki a ketrecet a láncból, mielőtt újra megtelne vízzel. Most menj a daruhoz, és emeld fel a kosarat a tekerővel. Menj a daru mögé, és lőj egy kötelet az ellensúlyába, és rántsd magadhoz. A daru elfordul, a kapu elé fordítja a ketrecet. Most a fenti, baloldali oszlopra lőj egy kötelet, és megrántva gáz árad be a terembe. Ehhez menj kicsit felfelé az emelkedőn. Lőj egy nyilat a gázfelhőbe, és felrobban a gáz, a kaput is berobbantva. Felmenve a lépcsőn, bele is pislanthatsz az újabb kódexbe. Most már mindent tudsz, még görögtüzet is. :) Ezután a gyújtónyilad görögtüzes lett.

Lara - Egy kódex... Ó Istenem... Ez... Ez a görögtűz receptje...
Ezentúl képes vagy görögtüzes nyilakat is lőni, amik a páncélt is átégetik.

Most már menj ki innen amerről jöttél, vissza a városba, ahol az első épület előtt kikapirgálhatod a 4. kesst.

Balra tarts, és egy nagyobb épületen, felmenve a lépcsőn, a szobor mellett találod az 1. fali írást.

Lara - Lenyűgöző. A stílus elég régi, de egy... Vonatot ábrázol... A szovjetek eljövetelét.

A lépcsővel szemközti egyik épületben egy ezüst vázát veszel ki egy ládikából. Ez az 5. relikvia.

Az írásos oszlop mellett újabb, az 5. kesst áshatod ki.

A kripta:

Nézd meg a térképeden, merre találod a kriptát. Az egyik ház mellett, a sziklafalnál vízzel teli az üreg. Búvárúszással tudsz átjutni az épületen, és egy barlangot találsz. Lefelé menve, a jobb oldali falon leled meg a 2. fali írást. A hetedik görög leckédet kaptad meg. :)

Lara - Valentinus, az idő őre...

Törd át a falat, majd balra, tiéd az 5. dokumentum.

Egy kis úszás után ki is nyithatod a kriptát, kivéve belőle egy kalandor tegezt. A kripta mellett érmekupacot is találsz.

Menj ki most már innen, vissza a városba, amerről jöttél. Kimászva a háztetőre, a mellette levő épületben csússz le a kötélen, majd átugrálva a tetőkön, megtalálod egy másik viskóban a 6. dokumentumot.

Jobbra menj, le az utcára. Az egyik épület oldalán robbantsd ki a bejáratot, és bemenve a 7. dokumentumot leled meg.

Kimenve a házból pár lépéssel odébb, kiáshatod a 6. kesst.

A mögötte levő épületbe egy gyújtónyíllal jutsz be, és egy kis emelvényen a ládikából egy ivókürtöt vehetsz fel. Ez a 6. relikvia.

Kimenve jobbra, a szemközti épületben egy sarkantyút veszel ki a ládikából. Ez a 7. relikvia.

Menj most a nagyépülethez, ahol kirobbantottad a vaskaput. Lent a földszinten, a szobor előtt hever a földön a 8. dokumentum.

Fordulj meg, nézz szembe a várossal. Jobbra menj el, és a sziklafal mellett megtalálod a 7. kesst.

Mellette a házban egy rakás régi érmét találsz a földön.

Kint, egy ládáról, csáklyával juss fel a felső szintre, és a romos épületben egy kovakövet lelsz meg egy ládikában. Ez a 8. relikvia.

Most már begyűjtöttünk mindent ezen a pályarészen. Menj hát át a kirobbantott nagykapun, és a tábortűznél feltöltődhetsz. Töltsd fel magadat rendesen, nagy harc következik.

Menj át a lószobor túloldalára, és elolvashatod a 3. fali írást.

Lara - Ez a felirat a csatában elesettekről emlékezik meg, és azokról, akik utána haltak meg betegségben, éhínségben.

Menj most már balra, fel a lépcsőn, és a halottnál megszerzed a páncéltörő nyilakat.

Megjelennek újra a halhatatlanok. Visszaút már nincs, a további utat pedig egy zárt kapu gátolja meg. Fentről is lőnek, és az ajtókon is, több hullámban. Javaslom, mindig menj ahhoz a falhoz, amiről lőnek, így fentről nem tudnak elérni, és a lentiekkel kényelmesebben végezhetsz. Felhasználhatod a két görögtüzes edényt is ellenük. Én beálltam a fal alá, a sarokba, ahonnan a szemközti falon levők nem tudtak elérni, viszont szemben voltam mindig azzal a kapuval, ahonnan jöttek. Kényelmesen lövöldöztem őket, aki meg hozzámért, lecsákányoltam, lekéseltem. Ha nagyon sérültem, rohantam körbe egy kört, addig helyreállt az egészségem. Nem szabad megállni, mert akkor célpont vagy, mozgás közben pedig nem nagyon találnak el. Az is egy lehetséges módszer, hogy körbe-körbe mész, és lecsákányolod aki az utadba kerül. Hát válassz kivégzési módot a kedved szerint. :)

Ha kinyírtad őket, az egyik oldalajtón bemenve a fali tekerővel kinyithatod a belső ajtót.

Szófia - a rádióban - Nincs már sok időd, Lara. Előttük kell elérned a Forráshoz.
Lara - Nem tudok már mit tenni, keressetek valami biztos helyet.
Szófia - a rádióban - Szó sem lehet róla. Épp annyira szükséged van ránk, mint nekünk rád. Túlélünk együtt, vagy meghalunk egyedül. Most pedig menj.

Menj fel a karzatra, és jobbra, robbantsd ki az útakadályt. A túloldali karzat végében egy fa ikont veszel ki egy ládikából. Ez a 9. relikvia.

Menj vissza a másik oldalra, menj ki a deszkaplatformra szemben, és lőj egy kötelet a lengő kötélcsomóba, és lengj át a túloldalra. Jobbra rántsd ki a köteles akadályt, így ha akarsz, visszamehetsz a tábortűzhöz feltöltődni.

Csússz le a kötélen, mássz fel a jégfalon, és balra, felmászva a falra, megtaláltad a 3. térképet.

Lent látsz szemben egy falat, amit be kéne törni. Lőj hát egy kötelet az ingára, rántsd meg, és a tartály elfordul. Ugorj rá, és be is törted a falat, mehetsz tovább. Hegymászó nyilakkal jutsz a falon fel, és felértél az újabb katapulthoz. Gyanús, hogy nem őrzi senki. Ja hogy nem is működőképes. No, majd azzá tesszük. Forgasd balra a szerkezetet a köteles oszlopot megcélozva, majd a gerendán át menj át, és lőj egy kötelet a katapulton levő kötélakadályra. Menj vissza a katapulthoz, és a tekerővel kiránthatod az akadályt. No, most már működik a gépezet.

Célozd hát be az ötödik jelzőmáglyát, és gyújtsd fel. Majd célozd be balra, lent a lovas szobor előtt levő zárt vaskaput, és félig be is töröd a katapulttal. Csakhogy téged is becéloztak, orvul, hátulról. Épp hogy megúszod, de a katapultnak annyi. Meg kell hát szerezni a másikat! Ráadásul még nekik áll feljebb, lövöldöznek is rád. Menj le, és lőj egy kötelet a szemközti oszlopra, és csússz át. Mássz fel a falon, és szintén kötéllel rántsd magadhoz a nagy ingát. Ugorj a tetejére, tipegj át rajta, mássz fel a jégfalon, csimpizz balra a peremeken, ugrás balra, a gerendára, majd a lengő tartályra. Az elfordul veled. Mássz fel a tartó gerendájára, menj kicsit rajta balra, és ugrás, és feljutottál a katapulthoz. Állj bosszút a nyilasokon, és juss fel a felső szintre. Sajnos ez sem működik, be van fagyva.

Kötéllel rántsd magadhoz a szemközti ingát a katapult felső szintjéről, ugorj rá a tetejére, menj át a szemközti toronyba, ahol jobbra, a farakás mögött megtalálod a 2. hátizsákot.

Látod is már a térképen a maradék kettő kesst. De ez később, ha visszamész a városrészbe. Van ott feladat majd más is. :)

Állj az üres víztartály mellé, lőj egy kötelet az ingára, és kösd a tartályra a kötelet. Csússz le a kötélen, lőj egy kötelet az inga innenső oldalára, és megrántva lerántod a rákötött víztartályt. Most az inga túlsó oldalára lőj egy kötelet, ér rántsd a tartályt a kis zuhatag alá, hogy megtöltse azt. Menj le a lépcsőn, menj balra, és lőj egy kötelet a tartály baloldalára, a szelepkarra, és megrántva kifolyik belőle a víz. De ne engedd ki mindet, újabb kötéllel elzárhatod a szelepet. Egyenesben álljon az inga, a másik oldala legyen szembe a jégtömbbel. Ugorj át most az ingához, onnan jobbra a másik oldalán levő tartályra, és betörted a jeget a katapultnál. Már működik.

Juss hát fel a gépezethez, és … és egyszerre három helyen is nyilasok próbálnak megakadályozni a dolgodban. Hát adj a katapulttal először nekik, majd utána törd már végre be a nagykaput! Igyekezned kell, mert veszettül lőnek. Na, most már csak le kéne jutni valahogy ahhoz a kapuhoz.

A katapult alsó részén van egy köteles oszlop. Lőj egyet a szemközti, lenti oszlopra, és csússz le. Újabb kötél, újabb csúszás, majd a jégfalon kell feljutnod. A fali peremeken jobbra kapaszkodj, majd felfelé ugorva feljutsz a szétlőtt romokra. Menj jobbra, végezz, aki utadat állja, majd köteles ugrással jutsz át a másik tetőre, és a következőre is. Menj át a balra akadékoskodókhoz is, majd visszatérve lőj egy kötelet lentre, és lecsúszva lent is tégy rendet!

Menj ki a régi városrészbe, a lépcsőn már balra menj, egészen a város baloldali széléhez, ott találod pár neveletlen fickó őrzésében a 8. kesst.

Menj fel a lépcsőn, menj jobbra, és egy emeletes ház mellett balra, egy oszlop tövében leled meg az utolsó, a 9. kesst.

4. Feladat: 8 arc nélküli kőszobor megsemmisítése: Mindjárt, a mellette levő építménynél, a szobornál felmenve a lépcsőn, meg is van az első. A korláton vigyorog, lődd hát szét. Ez az 1. szobor. Menj vissza a nagy épülethez, a tábortűz felé, és az első lépcsősor után a korláton találod a 2. szobrot. A túloldalon, ugyanott van a 3. szobor. Fent, a magasban, a bejárat felett a baloldalon van a 4. szobor. Bent, a ló szobor előtt találod az 5. szobrot. Balra, a másik ló szobor előtt, a tábortűz oldalán találod a korláton a 6. szobrot. Fent az épület tetején, a ló szobor felett van a 7. szobor. Az első ló szobornál menj most át a hídra, nézz vissza, fel a falra, ott találod az utolsó, a 8. szobrot. Kész is vagy, megvan az utolsó kihívás is. Ettől kezdve egy vandál vagy. :)

Menj most a második ló szoborhoz, és mögötte, az útakadálynál balra mássz fel a falon, juss le az udvarba, és menj át a szétrobbantott nagykapun. Menj át a hídon. Valakik nagyon nem akarják, hogy továbbmenj, szét katapultozzák a hidat. Juss át a leomló részeken, az utolsón köteles csáklyával jutsz át, és felmászva, újra harcot vívsz. És csak jönnek, és jönnek, és dobálóznak is, és nem is kaviccsal. Még páncélos is jön. No, erre való a páncéltörő nyíl.

Ha kampeca mindegyiknek, a kapu felé menve fent megjelenik a helikopter, és leszakadnak a sziklák. Jobbra menj, be a nyitott kiskapun, és megpihenhetsz a tábortűznél. A hegymászó nyilakkal juss fel a szemközti, majd a jobb oldali falra, majd az előző fal másik oldalára, majd jobbra a deszkatornyon levő peremre. Kapaszkodj jobbra, és mássz fel a tetejére. Jobbra egy faragott ivókürtöt veszel ki egy kis ládikából, ez a pálya, és az egész játék utolsó felvehető tárgya, ez a 10. relikvia.

Hegymászó nyilakkal jutsz fel a falon, irány fel a lépcsőn, kötéllel lengj át a falra. Mássz fel, csimpizz balra, és juss fel a deszkafalon is. Veszettül bombáznak mindent ezek az ellenállók, megszerezve a katapultokat. Köteles csáklyával jutsz tovább, majd újra, és fel kell másznod utána a falon.  Újra vedd elő a hegymászó nyilakat. Felértél az emeletre. Rúdon jutsz át, majd kötélen lengve tovább, majd falmászás, és újabb hegymászó nyilas feladat következik.

Feljutottál egy toronyba. Nem pihenhetsz, köteles csáklyával juss a szemközti falra, mássz fel, és most, a tábortűznél megpihenhetsz. Töltődj fel, mert lesz még harc bőven.

 

Ugrás a falra, mássz fel a peremeken, majd a leomló résznél balra, és feljutsz a fal szűk kis peremére. Ott állva lepillantasz, és oldalra is. Látod, veszettül tartanak felfelé a halhatatlanok. Oldalazz a jégfal felé, majd amikor leomlik előtted a perem, ugorj, és kapd el. Mássz fel, jobbra mássz a másik oldalra, majd megint felfelé, balra, és végül felmászva a jégfalon, a csáklyával elkapod az oromdíszt. Lógsz a kötélen. De elkapják a lábadat. Most már rajtad is lógnak. :) Adj neki párat a pisztollyal, majd rúgd le a francba, a mélybe.

Fent csatazaj, csatakép fogad. A halhatatlanok vívják csatájukat a Trinity ellen. Olybá tűnik, egyelőre a halhatatlanok veszítettek. Szólsz Szófiának, segítsen már ő is be pár ajándékkal, a katapulttal szállítva.

Lara - Szófia?! Merre vagy?
Szófia - a rádióban - Lara! A FÖLDRE! Megtesszük, amit tudunk, hogy támogassunk innen.
Lara - Köszönöm Szófia. Bármi segítség jól jön...

Menj végig körbe az erkélyen, bőszen gyilkold a fickókat. Páncélost is bevetnek, de a lábukra célozva nem ellenfelek azok sem. Hogy is lennének azok, hisz egy 22 éves, dacos lánnyal néznek szembe. :) Ezek is dobálóznak, és ezek sem murvával. Vigyázz a bombákra, térj ki. Ha elfogytak, kutasd ki a zsebüket, majd felmenve a lépcsőn, Szófia nyit utat neked a jégfalon. Újabb zsoldosok jönnek, újra végezhetsz párral. Néha szégyen a futás, de hasznos, kicsit visszafelé, feltöltődni. :) Itt már találsz görögtüzes edénykéket is, és a magasban is van pár görögtüzes égő, amibe belelőve harmadfokú égési sebeket okozhatsz embertársaidnak.

Itt is besegít Szófia, és végre átugorva a szemközti részre, a tábortűznél megpihenhetsz.

Szófia - a rádióban - Lara, keress valami fedezéket! Tüzelni készülünk, és kint vagy a nyílt terepen!
Lara - Most már nem állhatok meg. Közel járok... Át kell jutnom.

És most van utoljára alkalmad, utazz hát vissza a szovjet területre, és vegyél meg minden hasznos dolgot az árustól, amire csak pénzed van.

Utazz vissza a geotermikus völgybe is, a romokhoz, keresd meg a nőt abban az épületben ahol az írás volt a falon, és jelentsd neki, hogy az összes sírt feltártad. Meg is tanultad mi az a Szent Árnyék képesség.

Lara - Igazad volt. Értékes titkok rejtőznek azokban a sírokban.
Ellenálló nő - Lenyűgöző... Annyi mindent elveszítettünk... De ismét rá fogunk lelni... Tessék, elég alacsony ár ennyi tudásért.
És egy ruhát kapsz tőle.
Lara - Egész biztosan hasznát veszem majd...

Na, irány vissza az utolsó pálya utolsó táborhelyére.

Köteles csáklyával ugorj át a jégfalra, majd balra a másikra, és mássz fel a toronyba. Ez az utolsó nagy csata színhelye. Megjelenik a helikopter, de értekezve Szófiával, az felküld egy ajándékot neki.

Konstantin - a helikopter hangosbeszélőjén keresztül - Minden rajnak! Látom Croftot! Nem juthat be a Lelkek Termébe!
Lara - Konstantin. Nem hiszem, hogy el tudjátok találni.
Szófia - a rádióban - Azért próbálkozunk még... Újratöltjük a katapultot, tarts ki! Innen nem fogjuk tudni eltalálni!
Lara - Tudom... a levegőben kell kilőnöm a tűzgolyót... Ha meglövöm, mikor a helikoptzer közelébe ér, a robbanás talán eltalálná. Készülj fel, és próbáljuk meg újra!
Szófia - a rádióban - Újratöltjük a katapultot, tarts ki! Tüzelésre készen állunk, csak add meg a jelet!
Lara - Tűz!
Szófia - a rádióban - Megy!
Lara - Mellé! Készülj fel Szófia, próbáljuk meg újra. Megvagy, te nyomorult rohadék!
Konstantin - a helikopter hangosbeszélőjén keresztül - Ágh, a francba! Küldjetek be egy rajt! Holtan akarom látni!

Neked az a feladatod, hogy még a helikopter közelében szét lődd, így megsérül a helikopter. Attól megszabadultál egy időre, viszont fickók hada jelenik meg. Most megint egyedül harcolsz a tömeg ellen. Én felmásztam a felső karzatra, és aki feljött, adtam neki a csákánnyal, vagy a shotgunal. Középen el lehet bújni a kis kőkorlát mögött, vagy középen a fal mögött kicsit. Ha elfogytak, megjelenik megint a helikopáter. Újra lőj bele a kolléganőd ajándékába, és megint eltámolyog onnan a gép. Újabb fegyveres hullám hömpölyög feléd. Újra végezd ki mindet, és harmadszorra is megjelenik a gép. Veszettül tüzel, bújj el előle az oszlopok mögé. Ha megjelenik a magasban újra egy tűzgömb, lődd szét, és végre lezuhan, beszakítva a mennyezetet. Leesel te is az alsó terembe, egy kis oszlopra.

Alattad sétálnak az ellenségeid. Ne menj le, csak légy nyugodtan fent. Látsz görögtüzes égőket felfüggesztve, amikor aláérnek, lőj az égőbe, és azok megpörkölődnek. Ha esetleg egy-egy alád ér, hát ess le neki késsel a kezedben. :) Ha elfogytak, menj le, vedd fel, amit elhagytak, de vigyázz, a kijárat felé menve, megjelenik a főmumus, Konstantin maga. Elkap, de elszöksz. Bújj el előle, mássz fel valamelyik kis oszlopra, és figyeld türelmesen. Ha alád ér, ugorj rá a késsel. Megsérül, de talpra áll.

Konstantin - Már csak ketten maradtunk, Lara. Nincs fegyvered! Nincsenek társaid! Nincs reményed! Ez a hely lesz a sírod!
Lara ráugorva leszúrja. De nem hal meg, őrült lövöldözésbe kezd.
Konstantin - NEM! A végzetem a Lelkek Termében vár rám... Túl közel vagyok ahhoz, hogy most bukjak el. Ott vagy! Gyere elő! Idenézz! Elkaptalak! Igen, ismertem őt. Amikor a nővérem beépült a családodba, én ott voltam. Figyeltem a sötétből. Nagyon okos ember volt. De gyenge. Gyáva alak. A Szentháromság naggyá tehette volna. Mindent felajánlottunk neki. Még nem túl késő számodra! Segített volna beteljesíteni a végzetem, de végül... rád maradt ez a feladat. Ne légy olyan gyáva, mint az apád! Légy jobb nála, Lara! Kerekedj felül a hibáin. Nem utasíthatod vissza a Szentháromságot. Harcolj velem! Én vagyok az Isten jobb keze. Én vagyok a lángoló kard, mi megtisztítja a földet!

Menekülni kell előle. Bújj valamelyik oszlop mögé, és amikor elmegy a másik irányba, osonj mögé, és vágd bele a késed. Nagyon figyeld, hogy mikor, melyik gombot kell megnyomni, és csak akkor, abban a pillanatban jó, és csak egyszer kell megnyomni a gombokat.

Konstantin - Ez... Ez nem lehet a végzetem. A nagyságra termettem!
Lara - Soha nem az volt a végzeted! A nővéred hitette el veled.
Konstantin - Megtettem... mindezt... Őérte. Ne merj így itt hagyni! Várj! A Szentháromság végzett az apáddal!
Lara - Nem! Hazudsz!
Konstantin - Könyörgött az életéért! És amikor az nem járt sikerrel... AS tiédért könyörgött!
Lara - Hazudsz! Fogd be! Csönd legyen!
És befejezi Konstantin kivégzését.
Lara - Ana! Állj! Égj el a pokolban!

Vigyázz, ez már a játék legvége, ne olvasd el, ha nem akarod!

Ha kinyiffant, menj fel a lépcsőkön, be a résnyire nyitott nagykapun, és meglátod Anát.

Lara - Ana! Az embereid elbuktak. A testvéred halott.
Ana - Nem!
Lara - Ezt hozta csak a Szentháromság. Halált. És soha nem is fognak mást hozni. Add fel!
Ana - Mindent feladtam ezért! Nem akarom a Szentháromságnak adni. Mi lesz az apáddal? Arra kárhoztatod, hogy örökre gúny tárgya maradjon. Hogy hagyhatod ezt ennyiben? Mikor ennyire közel jársz.
Lara - Kész vagyok meghozni ezt az áldozatot. Nem hagyhatom, hogy a tiéd legyen.
Ana - Gondolj a milliókra, akik szenvednek, és meghalnak. Megmenthetnénk őket. Megváltoztathatnánk a világot. Együtt.
Lara - Túl nagy az ár, Ana. Nem élhetünk örökké. A halál, az élet része.
Ana - Te könnyen beszélsz. Nem te vagy az, aki haldoklik!
Lara - Csakhogy ez nem rólad szól! Hanem az emberiségről. Hogy megvédjük azt, ami emberré tesz minket.
Fegyveres - Jönnek! Körülvettek minket!
Megjelent Jákób, és végez a fegyveressel. Ana fegyvert fog rá, és lelövi.
Lara - Jákób! Vigybázz!    
Jákób - A forrás... nem való a világnak!
Ana - Ez az utolsó esélyed Lara! Minden, amit tettem. Minden, amit te tettél. Nem kell, hogy még egy Croft meghaljon emiatt.
Lara - De én hajlandó vagyok rá.
Ana - Hát én nem.
Megjelennek a halhatatlanok. Ana tüzel rájuk, de hiába.
Ana - Kérlek! Haldoklom. Ez az egyetlen esélyem!
Lara - Ana, ne!

Ana kibontja a csomagolásból a Forrást. A fénye áthat mindent. Ana elejti a kristályt, és összeesik. Lara felveszi, de nem néz bele. Felemeli....
Ana - Ne!
Jákób - Semmi baj.
Lara - Sajnálom.
A halhatatlanok mind elpusztulnak, de Jákób halhatatlanságának is vége.
Lara - Jákób! Tarts ki...
Jákób - Már így is... túl sokáig tartottam ki.
Lara - Tudtad, hogy elpusztítom majd.
Jákób - egyre gyengébben - Az évek során nagyon kevés olyan különleges emberrel találkoztam, mint te. Végre megtörténik. A végzetem.
Lara - Sajnálom. Mást sem akartam, csak változást hozni.
Jákób - Megtetted. ...megtetted.
És Jákób meghal.

Meg akarod állítani, de az levéve a takarót fénybe borítja a termet. Megjelennek a halhatatlanok is, és Jákob is. Őt lelövi a dög, de végül is elveszed, és összetöröd a kristályt. A tömeg szétfoszlik, és Jákob meghal.

Két héttel később, a Croft kastélyban:

Lara a diktafont hallgatja, apja üzenetét:
Lord Croft - Legdrágább Larám, sokszor gondolok arra, hogy az apám forogna a sírjában, ha tudná, milyen szégyent hoztam a családunk nevére. Croft... mit jelent ez egyáltalán? Csak azt remélem, hogy egy nap saját erődből hagyhatsz nyomot a világban. Ne feledd: a tetteink tesznek minket különlegessé, nem az, hogy honnan jöttünk.
Jónás - Helyes döntés volt elpusztítani a Forrást.
Lara - Mégis úgy érzem, hogy cserben hagytam őt.
Jónás - Azt hiszem, ő is hasonlóképp döntött volna. Gyere. El kell érnünk a repülőnket.
Lara - Vagy ezerszer hallgattam meg az utolsó felvételeit, mégis olyan, mintha most először hallanám meg, hogy mit mondott. Nem számít, hogy ő milyen döntéseket hozott volna... nekem a sajátjaimmal kell törődnöm. Kityezs legendája igaz volt. Vannak titkok, amelyek megváltoztathatják a világot. Meg kell őket találnom. Nem az apámért, nem valaki másért. A Szentháromság még mindig létezik, és erősebbek, mint gondoltam. Megállíthatom őket, változtathatok a világon. Jobbá tehetem.

Ez pedig már a stáblista után fog csak megjelenni, de nézd végig, mert megéri!

Kiérve a szabadba Anával, valaki célba veszi, és megöli. Téged nem bántanak.

Két héttel korábban:
Lara és Ana kiér a szabadba.
Lara - Ana... Azt mondtad, nem kell, hogy még egy Croft meghaljon emiatt. Ezt hogy értetted? Te ölted meg az apámat, nem igaz?
Ana - A Szentháromság elrendelte a kiiktatását. De... Nem tudtam megtenni.
Lara - Hazudsz.
Ana - Szerettem.
Anát lelövik.
Lara - Ne!
Mesterlövész - Megvan.
Titokzatos hang a rádióban - Helyes.
Most Larát veszi célba.
Mesterlövész - Crofttal mi legyen?
Titokzatos hang a rádióban - Őt ne! Még ne.

Miután vége a játéknak, töltsd vissza a legutolsó mentésedet és ez a jelenet fogad majd:

Visszaértél a gyönyörű völgybe.

Lara - Tudom, hogy sok ez így egyszerre...
Szófia - Azt kívánom, bár ott lehettem volna vele a végén.
Lara - A tudat, hogy a népetek biztonságban lesz, megnyugvást nyújtott neki. Békésen távozott.
Szófia - Köszönöm, Lara. A fogadalmunk teljesítésre került.
Lara - Mit tesztek ezután?
Szófia - Továbbra is ez az otthonunk. Újjá fogjuk építeni, de rengeteg munka áll még előttünk. Vannak még ellenségeink a völgyben.
Lara - És rengeteg még a felfedeznivaló.

Szófiával elbúcsúztok egymástól, és elindulsz haza, vagy talán új kalandok után? Ki tudja?

Ha megvan a Baba Yaga DLC, akkor egy tábortűznél utazz vissza a Malévvel a szovjet területre, juss el a régi malomhoz, és kinyitva ott a vasszekrényt, egy nőt találsz benne, aki réd szegezi a pisztolyát. No, indulhat az új kaland.


 

 

Írott végigjátszás: OBig
100%-os videovégigjátszás: Matie

Twitter response: "Could not authenticate you."