Tomb Raider (2013) - Útmutató az ellenségekhez

Fordította: sgtGiggsy

A Solarii

A legtöbb ellenség, akivel a szigeten találkozol, a Solarii testvériség tagja. Ezen elkeseredett férfiaknak a többsége évekkel ezelőtt keveredett ide, néhányan nem is ismernek másfajta életet. Bár az nem világos, hogy mi is tartja őket össze, egy dolog biztos: nem szeretik a kívülállókat.

Solarii gyalogos
Fegyver: Machete, Sarló
Támadási stílus: Gyors, kis távolságú
Életerő: Alacsony
Sebzés: Magas

A gyalogosok teszik ki a solariik nagy többségét. Feladatuk, hogy a szigeten található rengeteg hulladékból használható dolgokat készítsenek. Mint bármely más solarii, ők is nagy örömmel bánnak el a kívülállókkal, akik keresztezni merik az útjukat.

A gyalogosok az első solarii típus, akivel összefutsz a szigeten. Bár nem tartanak maguknál távolsági fegyvereket, a közelharcban még így is képesek megkeseríteni az ember dolgát. Később, mikor már jobban fel vagy szerelve, nem igazán jelentenek komoly fenyegetést, de eleinte nagyon veszélyesek.

Mivel nincsenek távolsági fegyvereik, a legjobb messziről végezni velük, amikor csak lehetséges. Ha nem tudod elkerülni a közelharcot, gyorsan térj ki az ütéseik elől, és találd el őket a saját támadásoddal.
Solarii íjász
Fegyver: Íj, rögtönzött tüzes nyíl
Támadási stílus: Távolsági, fedezék mögül
Életerő: Közepes
Sebzés: Közepes

A solarii íjászok az egyik legsűrűbben előforduló távolsági támadók, akivel csak találkozol. Végül is hajótörötten egy szigeten könnyebb nyilakat gyártani, mint töltényeket. Akárcsak Lara, jó hatékonysággal használják íjukat, és gyakran bújnak fedezék mögé, vagy tüzelnek magas pontokról.

Mikor íjászokkal nézel szembe, legjobb fedezékbe vonulni, és a viszonylagos biztonságból viszonozni a tüzüket. Elég gyakran dugják ki a fejük a fedezékük mögül, hogy megállapítsák a helyzetedet. Időzítsd úgy a támadásaid, hogy amikor csak lehet, kihasználd ezt. Mint a többi távolsági támadó esetében, használd ellenük a környezetet, amikor csak lehetséges. A robbanó hordók és az olajlámpások jó lehetőséget adnak a sebzésükre, mikor fedezék mögött bújkálnak.

Néhány solarii íjász képes meggyújtani a nyilait, ezzel tűzbe borítani a környezetedet, így kikényszerítve a fedezéked mögül. Néha még akár teljesen el is pusztítják a fedezéked.
Solarii robbantó
Fegyver: Molotov-koktél, jelzőfáklya, dinamit
Támadási stílus: A nagytól egészen a közepes távolságúig
Életerő: Közepes
Sebzés: Magas

A solarii robbantók olyan pontosan dobnak, hogy egy NFL irányító is megirigyelné. Hajalmosak fedezék, vagy a társaik háta mögött maradni, és onnan dobálni rád a tüzes játékaikat. Eleinte a robbantók, akikkel találkozol, csak molotov-koktélokat használnak, de ahogy haladsz előre a sziget felfedezésében, már jelzőfáklyákat és dinamit rudakat, vagy akár dinamit kötegeket is.

Egy robbantó elsődleges feladata az, hogy olyankor sebezzen téged, mikor fedezékben vagy, illetve hogy akár el is pusztítsa azt, amit fedezéknek használsz. Mikor a közeledbe dobnak valamit, gyorsan vetődj félre és gurulj arrébb, hogy minimalizáld az elszenvedett sebzést.

Ha elég gyors vagy, akár a robbantók ellen is fordíthatod a saját erejüket. Figyelj, hogy mikor készülnek eldobni valamely kis játékukat, és olyankor lődd meg őket, hogy a saját lábukhoz ejtsék azt le. Megfelelő időzítéssel nem csak azt tudod meggátolni, hogy elhajítsák a cuccot, hanem elérheted vele, hogy az arcukba robbanjon, és remélhetőleg magukkal rántsák a halálba néhány társukat is. Ha nem voltál elég gyors, hogy megakadályozd a dobást, még mindig kilőheted az eszközt a levegőben is, mielőtt még neked okozna sérülést.
Solarii páncélos
Fegyver: Alabárd
Támadási stílus: Közelharci
Életerő: Magas, erősen páncélozott
Sebzés: Magas

Ezek az állatok durván páncélozottak, ami szinte sebezhetetlenné teszi őket az első néhány találatodra. Ha meglátsz egyet távolról, kezdj tüzelni rá, mielőtt a közelébe kerülsz. Így esélyed van megrongálni néhol a páncéljukat, amivel sebezhetővé válnak a későbbi támadásokra.

Ha közelharcba kényszerülsz velük, készülj fel a kitérésre, amint lengetni kezdik a fegyverüket. Így lehetőséged nyílik majd, hogy megkontrázd a csapásaikat. Ez a leghatásosabb módszer ellenük, ha a közeledbe kerültek.

Ezek a harcosok megsemmisítőek lehetnek eleinte, ha nem kellő körültekintéssel bánsz velük. Ha egy nagyobb csoport részeként támad rád egy páncélos, előbb végezz a gyalogosokkal, és az egyéb könnyű célpontokkal, mielőtt a páncélosra koncentrálnál.
Solarii puskás
Fegyver: Guberált második világháborús géppisztoly
Támadási stílus: Távoli
Életerő: Magas
Sebzés: Kis távolságban nagyon magas

A solarii íjászokhoz hasonlóan a solarii puskások is messziről támadnak, ha lehetséges, és gyakran használnak fedezéket. A legnagyobb különbség köztük a sebzés, amit okoznak. Az íjászokkal ellentétben, a puskások hatalmas sebzésre képesek közeli, és közepes távolságban, ami létszükséggé teszi a fedezék használatát ellenük.

Ha ilyen ellenségekkel kerülsz szembe, maradj fedezékben, amikor csak lehetséges. Ha valamelyikük kidugja a fejét a fedezék mögül, találd el őket gyorsan és keményen. Egy tiszta fejlövés gyorsan hatástalanítja őket.
Solarii őr
Fegyver: Machete és nagy fémpajzs
Támadási stílus: Közelharci
Életerő: Átlagos
Sebzés: Kis távolságban nagyon magas

A solarii őrök igazi erőgépek a közelharcban. Szinte lehetetlen végezni velük távolsági fegyverrel, mert a pajzsuk megvédi őket a lövedékektől.

A sikeres megtámadásukhoz a pajzsuk mögé kell kerülnöd. Légy türelmes és térj ki a támadásaik elől, hogy esélyed legyen ellentámadásra. Ez létfontosságú, hogy kijátszd a védelmüket. Eleinte a támadás kitérésből kombináció alkalmazása lehetővé teszi, hogy harcképtelenné tedd őket elég hosszú időre, hogy bevihess nekik egy olyan találatot, ami igazán komoly sebzést képes okozni. Később, ahogy több közelharci képességet sajátítasz el, a támadás kitérésből lehetővé teszi, hogy egyetlen ütéssel végezz velük.

Bár az ütéseik hatalmas sebzésre képesek, a solarii őrök sokkal lassabban mozognak, mint legtöbb társuk. Ajánlott végezni a könnyebb ellenségekkel, és csak utána foglalkozni velük.
Solarii páncélos őr
Fegyver: Alabárd, fémpajzs
Támadási stílus: Pajzsos közelharci
Életerő: Magas, erősen páncélozott
Sebzés: Magas

A solarii páncélos őrök nagyban hasonlítanak az őrökhöz, de alabárdjuknak köszönhetően messzebbről veszélyesek, és a páncélzatuk is erősebb. Az őrökhöz hasonlóan a páncélos őrök is használják a pajzsukat a lövedékek és frontális támadások ellen.

A sikeres megtámadásukhoz a pajzsuk mögé kell kerülni. Légy türelmes, térj ki a támadásuk elől, hogy lehetőséged legyen ellentámadásra és kijátszani a védelmüket. A magas életerejüknek és erős páncélzatuknak köszönhetően, soha nem tudsz velük egyetlen találattal végezni, még a fejlett közelharci támadásokkal sem.

Ha egy nagyobb csoport részeiként kell szembenézned velük, lassú mozgásuk miatt ne is foglalkozz velük, amíg nem gondoskodtál a gyorsabb ellenségekkel, vagy nagyon könnyen sarokba szorítva találhatod magad. Ha csak egyedül van, és nem tudsz merre kitérni, te támadj először, megkímélve magad némi fájdalomtól.
Solarii sörétes puskás
Fegyver: Guberált sörétes puska
Támadási stílus: Agresszív távolsági
Életerő: Átlag
Sebzés: Kis távolságon nagyon magas

A solarii sörétes puskások nagyon agresszívek. A többi távolsági ellenséggel ellentétben nem igazán törődnek fedezék keresésével, inkább minél előbb a közeledbe próbálnak férkőzni, hogy onnan fektessenek ki a sörétes puskájukkal.

Ha csak lehetséges, szedd le őket egy fejlövéssel, még mielőtt esélyük lenne rád támadni. Ha erre nincs mód, ne habozz kilőni a térdüket, hogy megállítsd az amúgy gyors mozgásukat.
Solarii végrehajtó
Fegyver: Gépkarabély
Támadási stílus: Távolsági
Életerő: Magas, erősen páncélozott
Sebzés: Magas

A solarii végrehajtókban megvan az összes képesség, amivel nem szeretnél szembenézni egy harc során. A magas életerejük, erős páncélzatuk és képességük a távolsági támadásra különösen halálossá teszik őket.

Keress fedezéket, és maradj is mögötte, ha végrehajtókkal kell szembenézned. Gépkarabélyuk nagy sebzésre képes, így a jó fedezék létfontosságú a túléléshez. Ne is számíts olyanra, hogy egy végrehajtó elleni harc gyorsan véget ér. Hogy megsebezd őket, minden támadásodat a testük egyetlen pontjára kell koncentrálnod, hogy megrongálhasd a pajzsukat. Amint megszerzed a gránátvetőt, használd, hogy kilődd őket a fedezékből, és ezzel együtt némi sebzést is okozz nekik.
Solarii elit katonák
Fegyver: Guberált katana, csigás íj
Támadási stílus: Távolsági és közelharci is
Életerő: Átlagos
Sebzés: Magas

A solarii elit katonák kettős fenyegetést jelentenek. Egyaránt hatékonyak mind közel-, mind távolsági harcban. Az elit katonák nagyon pontosak a csigás íjukkal, fontossá téve, hogy fedezékben maradj ellenük. Közelharcban pusztító erejű találatokat képesek bevinni a katanájukkal.

Szerencsére az elit katonák nincsenek különösebben páncélozva, és az életerejük átlagos. Ezeknek köszönhetően a legbiztonságosabb távolról végezni velük egy fejlövéssel. Amikor ez nem lehetséges, maradj fedezékben és onnan tüzelj rájuk, amíg le nem sikerül szedni őket, vagy ha közel kerülnek, használd a sörétes puskát, hogy ledöntsd őket a lábukról.
Twitter response: "Could not authenticate you."