Az én generációm volt az első, a kísérleti nyúl ennél az újfajta érettséginél (2005). Az első két évben még normális érettségire készítettek fel minket. Meg nálunk volt a matekbotrány is, ugyebár. Szóval nekem nincs matekérettségim, nem akartam még egyszer megírni, elfogadtadtam inkább az év végi jegyemet
Számomra az angol és történelem érettségi volt tényleg szánalmasan könnyű (töriből az egész osztály 80% felett írt, amit nem csodálok, mert minden válasz rajta volt a lapon, semmilyen olyan tudást nem igényelt a teszt, amit egy Age of Empiresből nem szerzel meg), többi ok. De hú, volt egy pillanatom, hogy azt hittem, meghúznak. Magyar szóbelin kihúztam a legutolsó tételt, ami az Antigoné volt, és lefelejtettem valahogy a tétellistáról, mikor tanultam, azt se tudtam, hogy létezik. És utoljára elsőben, ősszel tanultuk azt... nagyon gáz volt. Tanár nem akart nekem négyest vagy rosszabbat adni, így megadta a feleletre azt a pontszámot, amit ahhoz kellett, hogy 81% legyen, és ötöst kapjak... Még jó, hogy az írásbeli 94%-os lett, de akkor is.
Mindenesetre az ilyen mák elkísért az egyetemen is. Volt, hogy egy darab tételt megtanultam a 40-ből, kihúztam, és 4-es. Vagy ugyanez az eset, hogy 20-ból nem tudtam kettőt, oszt kihúztam mindkettőt a vizsgán meg az UV-n is. Újrafelvételnél megint... szóval arra a tárgyra kellett csak 3 év