drlecter

Bound by Flame - egy kissé méltatlanul alulértékelt játék

Értékelés
Most egy túlságosan és valamilyen szinten érdemtelenül lehúzott játékról szeretném elmondani a véleményemet, úgyhogy következzen a Bound by Flame. Anno 40 Euróért láttam a Steamen, amit sokalltam, mert már egyáltalán nem frissen kijött játék volt, de mivel a kedvenc műfajom a fantasy, ezért elolvastam pár véleményt - mondanom sem kell, szinte mind negatív volt. Oké, várjunk vele még, így egy nagy leárazásnál szereztem be. Kellemeset csalódtam mire a végére értem, persze azért nem kell csodákat várni tőle, mert annyira jó se. Pusztán csak azért született meg ez az írás, hogy akiket esetleg érdekelne, ne tántorítsa őket el a sok negatív komment, a helyzet valamivel rózsásabb. Kezdjük is az elején:

Trailerek, korai képek: előzetesekből én egyet se láttam, képeket is csak akkor néztem meg, amikor a játékról olvasgattam. Sajnos egyértelmű és nagyon nagy hiba, mert teljes mértékben becsapósak, a játék egyáltalán nem úgy néz ki, mint pl. a képeken. Ilyenkor szoktam mindig mondogatni, hogy miért nincs egy szervezet, aki ilyen helyzetekben minket védhetne.

Történet: nem mondom, hogy vállalhatatlan, mert van benne néhány jó ötlet
Spoiler!
, de nagyon klisés, több dologra rá lehet jönni miközben játszik vele az ember. Meg úgy belegondolva, olyan igazán nagy csattanó sincs benne. Ami nem feltétlenül baj, mint ahogy az sem, ha valami olyat dolgoznak fel, amit korábban már 100x, kis túlzással akár még zsánerjegynek is nevezhetném a műfajon belül. Amúgy a story alapja egy az egyben egy Game of Thrones lenyúlás, csak itt nem Másoknak nevezik a gonoszokat, illetve egy pici Witcher 3 is van benne, kinézetre inkább a Vadakra hasonlítanak a Deadwalkerek (magyarban Halvajárók, ami szép fordítás). A rajongói magyarítás amúgy nagyon jól sikerült, gratula Teomusnak, ismét egy nagyon igényes és élvezetes fordítást csinált! A játékkal pont azután sikerült közelebbről megismerkednem, miután éppen 100%-os voltam a Witcher 3-ban, így valamilyen szinten örültem, hogy "visszamehettem a világába". Valamennyi humor is került bele, ami egy picit feldobta az egészet. Befejezésből is többféle lehet, bár egyiktől sem fogja senki eldobni az agyát.

Level design: nekem tetszett, megvolt a maga hangulata, varázsa. Az igaz, hogy azért a linearitástól nem sokkal rugaszkodott el, így aki nagy és szerteágazó pályákat vár, az csalódni fog. Az utolsó fejezet
Spoiler!
felépítése nem volt valami ötletes a sok túlnyújtott folyosóval és szimmetrikus alapterületével. Viszont legalább látványos és valamilyen szinten egyedi volt.

Technikai része: a zene van akinek tetszik, és van akinek nem, nekem bejött, nem kell mindig klasszikusnak lenni, és voltaképpen jól passzolt is a látványhoz, viszont kevés az igazán jó tétel, meg maga a tétel is. A grafikára nem mondom, hogy ocsmány, de azért jobb is lehetett volna. Oké, kis csapat stb, de jó lett volna, ha hozta volna a photoshoppolt képek minőségét. A látványvilág amúgy megnyerő, semmi extra, de egyben van és bele tudja élni magát az ember. A hangok-szinkron-párbeszéd hármas pedig a nem is rossz, de nem is annyira jó kategória. Mindegyikben vannak a közepestől/átlagostól jobb pillanatok, de ezek száma elenyésző igazából. Meg persze találkozhatunk gagyi részekkel is, azokon jobb hamar túlesni. A karakterekről sem fogunk dicshimnuszokat énekelni, szintén ugyanaz a helyzet, mint az előbb, volt pár jobb megmozdulás, de amúgy legtöbbször átlagosak. Az animációkat inkább hagyjuk, alulról elmegy kategória.

Harcrendszer: ezen a részén nagyon meglepődtem, és egyúttal nagyon kellemeset csalódtam benne. A harcrendszer nem forradalmi, de bőven élvezhető, viszont ami a legjobban sikerült a játékban, és nyugodt szívvel le merem írni, hogy sok másik mai játék is példát vehetne, az a skill rendszer volt. De komolyan, ezt a részét olyan szinten eltalálták, hogy például a Witcher 3 meg se tudja közelíteni. Persze abban is voltak élvezetesebb skillek, amiket jó volt fejleszteni, de ott kb. a fele vagy értelmetlen, vagy nem volt lényegi jelentősége a használatának. Itt három fő kategória van, és (már amennyire bele tudtam kóstolni egy végigjátszás során) mindháromban nagyon jó kis finomságok vannak. Én vegyesen fejlesztettem a harcos és a tűzmágus részét, és hiába csináltam meg mindent a játékban, egyik fa tetejére se tudtam felérni. És ez végül is jó, mert te magad döntheted el, hogy specializálódsz valamire, vagy vegyesen álmodod meg a karakteredet. Ha ilyen téren nézzük, akkor 4-5 végigjátszás benne van a játékban. Kihívással is bőven lehet találkozni, mert a mai játékok többsége még magasabb szinteken sem nyújt megfelelő nehézséget. Bezzeg a régi szép idők... Egyedül az nem tetszett, hogy az utolsó pályán egy rahedli szörnyet elénk dobtak, és mivel eleve bazi erős némelyik, ezért frusztrálóvá és nagyon monotonná, semmint élvezetessé vált a végére. Bevallom, inkább elfutottam a legtöbbjük elöl. De amúgy egy nagy piros pont jár erre a részre a fejlesztőknek. A főboss meg tényleg az egyik legnehezebb főboss akivel harcolni lehetett eddig, viszont sajnos hiába nehéz, nagyon de nagyon monoton és önismétlő. Viszont a zenei része szuper volt.

Hangulat: ez a része se rossz, sőt egész korrekt volt végül is, mert helyenként jól átjött a reménytelenség és az "utolsó fűszálba való belekapaszkodás" érzése.

És voltaképpen itt fejezném be, ha nem haragszotok rám, meg hát nem kell mindig 65-70 ezres olvasmányokat írnom. Röviden: egyáltalán nem olyan rossz játék, mint amilyennek be van állítva - persze csodákat nem kell várni tőle. Aki szereti a fantasyt/rpg-t és éppen nincs más a palettán, annak nem lesz rossz szórakozás. Most 30 Euró Steamen, de szigorúan csak egy jó leárazás keretei közt érdemes beszerezni.
Címkék: Nincsen Címkék módosítása
Kategóriák
Játék

Hozzászólás