drlecter

Westworld élménybeszámoló

Értékelés
Írnék pár sort a Westworld-ről. Röviden és tömören: nekem egyáltalán nem tetszett, sokkal többet vártam tőle. Kicsit bővebben: állítólag az HBO ezzel a sorozattal akarta kiváltani a Trónok Harca okozta űrt. Gondoljatok csak bele, két nagy húzónév, nagy költségvetés, látvány, miegymás. Mondjuk ha azt veszem, akkor Sir Anthony Hopkins és Ed Harris jók voltak a szerepeikben, bár nem mintha bármi számukra megerőltető lett volna az egészben, és volt néhány szép táj is. De kb. ennyi, amit így hirtelen pozitívumként tudnék említeni. Ahogy kicsit utánaolvasgattam, úgy láttam, hogy két tábora van a sorozatnak. Vannak akik istenítik, és vannak azok, akiknek nagyon nem tetszett. Nos, én általában nem szoktam felülni a hype-vonatra, távol áll tőlem. Attól, hogy valamiben használnak szimbolikát, még nem lesz művészi vagy elgondolkodtató. Attól, hogy sokat rejtélyeskednek, még nem lesz csavaros "mindfuck" a végén. Az a fő baj, nagyon érződik az rajta, hogy "Na, majd most megmutatjuk, milyen hatalmas írók is vagyunk..." és a dolog pont fordítva sül el. A sorozat alapötlete, még ha egy korábbi hollywoodi film is az alapja, nagyon jó, azért is voltam kíváncsi rá. De! Teljesen fölöslegesen elnyújtott az egész és tele van üresjáratokkal. Komolyan mondom, én több részen is szó szerint bealudtam, és csak becsületből tekertem vissza, gondoltam ha már elkezdtem nézni, akkor befejezem, hátha lesz valami igazán jó is. Akkor ott vannak a csavarok, bizony. Hát ezeket sem tudtam elfogadni, mert a legtöbbjére már sok résszel korábban rá lehetett jönni, az internet is tele volt velük, vagy ha elkezdődött az a bizonyos jelenet, akkor már volt az embernek egy igen erős sejtése arról, hogy mi várható majd - és rendszerint úgy is lett. De ha esetleg mégis valami olyan történt, amire nem számítottam, akkor se dobtam el az agyamat. Hogy miért? Ez egyszerű, mert ez a sorozat következő nagy hibája: nincs egy igazán szerethető karakter se, sem pedig olyan valaki, akiért igazán izgulni tudnánk, vagy csak kötődnénk hozzá. Egész végig maximum csak egy karaktert ismerhettünk meg a többiektől eltérően jobban. Így pedig nehéz.

A zenében is csalódtam, a Trónok Harca zeneszerzőjétől lényegesen többet vártam. A tíz rész alatt összesen egy szám volt, ami tetszett és kész. De persze a marketinggépezet már beindult a következő évadra, és elkezdték az alkotók a szokásos szövegeket és a misztikusnak szánt ködösítéseket. Nagyon szeretem Christopher Nolant, igaz hogy van néhány erősen túlértékelt filmje (pl.: Eredet), de tett ő már le olyat is az asztalra, amire azt tudom mondani, hogy egyszer mindenképpen látni kell, mert annyira jó (A tökéletes trükk). Éppen ezért reméltem, hogy az öccsében is van valamennyi kurázsi, na meg dolgoztak ők már ketten együtt. Azt kell mondjam, nem hiába a bátyja az elismertebb és híresebb. Na és persze ott van a régi nagy kedvencem, akinek ha meglátom a nevét, általában menekülőre fogom. Kivételesen most nem írok nevet, mert nem akarom reklámozni őt. Sok film kötődik a nevéhez, és jó ha van kettő vagy három olyan, ami tetszett tőle. Azóta kerülöm őt, mióta a Mission Impossible harmadik részének a végén volt képe ugyanazt eljátszani, amit korábban már megtett az egyik Lost epizódban. Természetesen tiszteletben tartom azoknak is a véleményét, akiknek tetszett a sorozat, én csak őszintén leírtam a véleményemet. Igazából, ha nagyon megerőltetem magamat, akkor tudnék még egy-két jobb dolgot mondani a sorozatról, de nem teszem, két okból sem. Egyrészt mert egyáltalán nem olyan dolgok, amikre azt mondja az ember, hogy "Wow, ez igen!", másrészt mert ha eszembe jutna egy jó dolog, biztos hogy rögtön tudnék mondani két rosszat is pluszba, és nem tudnám megállni, hogy ne írjam le még azokat is - pedig nem ér ez annyit, hogy tovább folytassam. Így is közel 100%-ban lefedtem a szerintem lényegi dolgokat, melyekből mindenki el tudja dönteni, hogy akarja-e nézni, vagy sem. Zárójelben azért megjegyzem, hogy ez nem az a sorozat, amelyből elég megnézni pár részt, hanem vagy végignézi az ember az egészet, vagy nem. És hogy fogom-e nézni a második évadot? Háát valószínűleg nem, mert nem nagyon érdekel a fenti okok miatt, de azért a matematikai esélyt megadom neki, hogy hátha esetleg egyszer valamilyen csoda folytán mégis majd a távoli jövőben... Azt azért bevallom, hogy egy dologra kíváncsi lennék, miszerint
Spoiler!
, de megmondom az igazat, annyira nem érdekel, mert tekintve a sorozat eddigi megoldásait, nagy valószínűség szerint csalódnék benne.
Címkék: Nincsen Címkék módosítása
Kategóriák
Film

Hozzászólás