Tomb Raider - The Angel Of Darkness Végigjátszás - Parisian Back Streets

Egy vörös szempár tűnik fel a sötétben. Ahogy távolodunk, kibontakozik maga az arc is. Hiszen ez Szeth! Ám ahogy tovább tágul a látótér, rájövünk, hogy ez csak egy kis szobor; Werner Von Croy sétapálcájának a feje.

Egy sötét szobában vagyunk. A kinti éjszakában vihar tombol, zeng az ég. Villámok cikáznak, néhány pillanatra bevilágítva a szobát. Nagy a felfordulás. Mintha a szobán is vihar vonult volna keresztül. A földön szanaszét könyvek, a fotel előtt egy összetört asztal, mellette egy teáskanna és két csésze. És tócsákban áll a vér. A sarokban egy leesett kép. Egy rendőrségi jelentésből kezd kibontakozni előttünk, hogy mi is történhetett:

Eddig tizenhét bejelentett emberölés történt a 'Monstrum'-gyilkosságok ezen legutóbbi kitörése során.

A könyvespolcok között lévő kis ajtó felé haladunk, ami az eloszőbába vezet. Az ajtóval szemben egy kis szekrény, rajta dísznövény. A bejárati ajtó alatt fény szurodik be. Ám hirtelen árnyék vetül a fénybe...

Mindegyik egy magányos, különösen zavart elméju elköveto muvének tunik. A legutóbbi áldozat nevét nemrég tették közzé. Egy professzor, Werner Von Croy.

Valaki letépi az ajtóra ragasztott rendőrségi szalagokat és benyit az ajtón. Az előszoba fénnyel telik meg. Egy no lép be az ajtón. Terepszínű, feszes nadrág van rajta, csatos övvel, melyhez pisztolytáskák kapcsolódnak kétoldalt a combján.

Egy fehér, barna haját lófarokban viselo not láttak távozni a legutóbbi buncselekmény helyszínérol.

Lassan végigsétál a rövid folyosón, majd a szoba ajtajában egy pillanatra megáll. Belép a viharvert szobába.

A rendorség rendkívüli óvatosságot tanácsol a gyanúsított elfogásakor. Jelenleg úgy tunik, semmilyen összefüggés nincs az ügyben érintett egyének között.

A szoba közepén egy pillanatra körülnéz. A falat is vérrel mocskolták be. Valaki ismeretlen eredetű és jelentésű szimbólumokat festett rá. A kandalló fölött egy feltűnően nagy jel található.

A lány az ablak felé indul. Hirtelen üveg csörrenése hallatszik. Egy bekeretezett fénykép üvege tört szilánkokra a bakancsa alatt. Leguggol és felveszi, majd lesöpri róla az üvegszilánkokat.

A támadásoknak eddig még nincs ismert túléloje.

A képen Werner Von Croy professzor és Lara Croft látható Dél-Amerikában, egy régészeti lelettel.

A lány feláll és az ablak melletti szekrényhez lép. Leteszi a képet, majd felemeli a fejét és belenéz a szekrény felett lévő tükörbe. Hirtelen villám fénye borítja el a szobát, és a homályos tükörkép végre jól láthatóvá válik. A lány nem más, mint Lara Croft.

Két nappal korábban

Ugyanabban a szobában vagyunk, mint az előbb, de most még minden rendben van. Kint szakadatlanul zuhog az eső.

Werner Von Croy egy fotelban ül, vele szemben Lara Croft egy másikban. Vitatkoznak.

Von Croy: Segíts Lara! Szükségem van rád! Meg kell szerezned nekem valamit.

Lara: Folytasd!

Von Croy: Öt Obscura festmény után nyomozok egy Eckhardt nevu ügyfél számára. De o egy pszichopata...

Lara eloredol a foteljában.

Lara: Miért kéne törodnöm ezzel?

Von Croy feláll és széles mozdulatokkal, zavartan folytatja mondanivalóját.

Von Croy: Mert valaki titokban követ! Odakinn emberek halnak meg!

Lara: Hát intézkedj, Werner!)

Lara is felkel a fotelbol, Von Croy csitítani próbálja.

Von Croy: Lara, kérlek!

A lány arcán megvetés tükröződik. Von Croy a szekrényhez megy, és elvesz róla valamit. Egy papírfecnit nyom Lara kezébe.

Von Croy: Nézd... Menj és beszélj ezzel a novel. Carvier-vel. O segíthet.

De Lara hajthatatlan. Távozni készül.

Lara: Én mentem.

Von Croy hátulról megfogja Lara vállát, marasztalni próbálva ot. De a lány lerázza magáról a kezet, és a fotelba taszítja egykori mentorát. A karfákra támaszkodva Von Croy fölé hajol és kihívóan néz az arcába.

Lara : Egyiptom, Werner! Elmentél és otthagytál!

Von Croy egy pisztolyt húz elo, rákiált Larára és ellöki magától.

Von Croy: El innen!!!)

A sötétben négy lövés dörren gyors egymásutánban, majd kattogás jelzi, hogy a tár kiürült.

A következo pillanatban Von Croy nyögését halljuk, és látjuk amint háttal a falnak esik. Menne elore, de újra a falnak taszítják. Pisztolya kezébol pörögve az asztal alá esik, teste pedig élettelenül hull a padlóra. Lara mellélép, és letérdel hozzá. Kezét Von Croy hóna alá csúsztatja, és az ölébe húzza. Azonban o már halott. A lány visszafekteti a padlóra. Feláll. Amint Von Croy-t nézi, lassan felemeli a kezeit. Mindkét keze véres! A holttestbol továbbra is ömlik a vér.

A csendet egy rendorautó szirénázása szakítja meg, aminek a hátuljában két kutyás csendor áll, szemükön éjjellátó készülék. A kutyák már izgatottak. Lara menekül az esoáztatta utcákon. Épp egy sikátorból jön ki, amikor nem sokkal elotte lefékez a rendorautó. Lara megtorpan. A hátsó ajtók felpattannak, a csendorök eleresztik kutyáikat. A lány gyorsan körülnéz, és balra észrevesz egy ajtót. Odarohan, és a vállával betöri. Bent egy lépcso vezet felfelé. Visszanéz a kutyákra és gazdáikra, majd elkezd felfelé rohanni a lépcson. A kutyák követik. Fent egy folyosóra ér. Villámgyorsan balra néz, aztán jobbra. Erre folytatja a menekülést. A kutyák már a nyomában vannak. A folyosó végén nincs tovább, zsákutcába került. Hirtelen megfordul, a kutyák beérik. Védekezoen az arca elé kapja a kezét. A kutyák nekiugranak, Lara pedig a színes üveget kitörve kizuhan a zárt ablakon. Nagy csattanással landol a szemetes zsákokon, majd a kövezeten. Lihegve tápászkodik fel, és felnéz az ablakra. A két kutya ott áll, egyikük szájában a hátizsákja. Befut egy szuk folyosóba, a folyosó végén balra fordul. Egy lépcso tetejére érkezik. Az ajtó zárva van. Ránéz, majd gondol egyet, s átveti magát a korláton. Felemelkedik.

 


Parisian Back Streets

 

 

Mentések--Savegames (v42-v49-es ) A v52-es patchot feltéve, ezek nem mindenkor muködnek.

 

v52-es mentések--Savegames

 

Lara egy kis udvarban van, amit épületek zárnak közre. Liheg a fáradtságtól. Az eso továbbra is esik.

Lara: Ez biztonságos helynek tunik, de találnom kell egy kivezeto utat.

Larával szemben van egy ajtó, ami fölött egy zöld tábla van Martin Meallet felirattal. Indulj el felé.

Lara: A mozgáshoz használd a Kurzorbillentyuket. A balra vagy jobbra forduláshoz használhatod az Egeret is.

Az ajtó elott találsz egy csokoládérudat, ami zöld színnel csillog. Ez a korábbról ismert egészségcsomagok szerepét tölti be, ha szükséges, 10%-kal növeli az életerodet. (A játékban minden egészségtárgy zölden csillog). Vedd fel. Az ajtó, miként a többi ajtó is, sajnos zárva van. Ha a kiindulási pozícióban állsz, akkor mögötted van egy lépcso, a tetején egy zárt ajtóval, amit Lara már az animációban sem tudott kinyitni. Balra elotted, van egy zöld színu szemetesláda. Jobbra van egy kis folyosó, a végén egy zárt ajtóval. Menj oda az ajtóhoz. A fedett részhez érkezve balra találkozol egy pórázra kötött kutyával, ami a lépteid zajára felébred, és ugatni kezd. Ne menj hozzá túl közel, mert eros harapásaival könnyedén meg tud ölni. Ha odaértél az ajtóhoz, akkor nézz át rajt balra és felfelé. Látnod kell egy erkélyt, s rajta egy varjút. Jegyezd meg ezt a helyet. Most menj vissza a zöld ládához. A közelébe érve Lara megjegyzi:

Lara: Az a láda mászhatónak tunik.

Közelíts a ládához.

Lara: A ládára való felmászáshoz állj a láda mellé, és nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut.

Tégy így.

Lara: Az erkély peremének elkapásához sétálj a láda széléhez és nyomd meg az Ugrás-gombot. Ezután nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut a felmászáshoz.

Fordulj jobbra és járj el az elmondottak szerint.

Lara: Ez a hézag egyszerunek tunik. Az átugrásához sétálj a peremhez és állj meg. Emlékezz, hogy a Séta-gomb használata meg fogja akadályozni, hogy leessek.

Most nyomd meg az Ugrás-gombot és a Fel-kurzorbillentyut egyszerre.

Ha sikeresen megérkeztél az erkélyre, akkor fordulj jobbra. A lépcso tetején, ahonnan Lara az animációban leugrott, észre fogsz venni egy nagy egészségcsomagot. Hátrálj a falhoz. Nekifutásos ugrással ugorj át a korlát felett az egészségcsomaghoz. Vedd fel. Sajnos az itt lévo ajtó szintén zárva van. (Vajon Lara hogyan jött át rajt?) Ugorj le az udvarra, majd mássz fel újra az erkélyre.

A sarkon fordulj be balra, és sétálj el a létra mellett a folyosó végén lévo ajtóhoz. (A folyosón balra lévo ajtó zárva van). Emlékszel még az erkélyre, amin a varjú ült? Keresd meg! A varjú mellett van egy kulcs, ami kék színnel villog. (A játékban a használható tárgyakat errol fogod megismerni). Ha felnézel az ajtó mögött lévo lámpa irányába, akkor egy doboz loszert fogsz látni sörétes puskához, ami a levegoben lebeg (pontosabban egy platformon van, ami alulról nincs textúrázva). Ez, és a játékban az összes fegyver és loszer, pirosan csillog. A játék nagy talánya, hogy hogyan szerezzük meg ezt a kulcsot és loszert, ugyanis a rendes játékmenetben lehetetlen eljutni hozzájuk. De a következo fejezetben (Titkos Gyakorlópálya) megoldjuk a rejtélyt, és egyben meg is szerezzük oket...

Fordulj meg, és sétálj vissza a létrához.

Lara: A létrára való felmászáshoz állj szembe vele, és nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut.

A leszálláshoz nyomd meg a Bal-kurzorbillentyut.

Egy újabb erkélyre érkeztél. A sarkon fordulj be jobbra.

Lara: Talán át tudok mászni azon az ablakon. Sétálj az ablakhoz, és nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut.

Mássz be a szobába.

Lara: Kicsit körülnézek, míg itt vagyok. A fiókok és szekrények kinyitásához állj eléjük, és nyomd meg az Akció-gombot.

Az ajtó be van szögelve. Elotte találsz néhány arany pénzérmét. Ezek arany színnel csillognak. (Ez az áruba bocsátható tárgyak ismertetojele.) Menj a konyhaszekrényhez. A fiókban csokoládét, jobbra lent a kisszekrényben pénzt találsz. Menj a nagy szekrényhez.

Lara: Úgy tunik szükségem lesz valamire, hogy ezt feltörhessem.

Mássz ki az ablakon át az erkélyre. Fordulj jobbra. Az erkély végén találsz egy létrát. Mássz fel rajt, majd a tetején szállj le jobbra, a fa állványzatra. A sarkon balra befordulva arany pénzérméket találsz. A korláton van egy rés. Menj közel hozzá.

Lara: Az ugrás ahhoz a tetoszegélyhez kihívásnak tunik, de azt hiszem, meg fogom csinálni. Sétálj a peremhez és állj meg.

Most nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut és az Ugrás-gombot. Ezután a levegoben nyomd meg az Akció-gombot, hogy elkapd a tetoszegélyt.

Miután felmásztál, fordulj balra. Sétálj a korláthoz.

Lara: Sétálj oda a korláthoz, állj meg, majd nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut és könnyedén át fogok ugrani felette.

Vedd fel a csokoládét. Mássz vissza a korláton. Sétálj a párkány másik végéhez.

Lara: Át tudok szökkenni a túloldalra. Tartsd lent a Séta-gombot és nyomd meg az Ugrást.

Fordulj jobbra és ugorj át a kis tetorészletre az elmondottak szerint. Látni fogsz egy esocsatornát.

Lara: Az esocsatornán való felmászáshoz sétálj oda hozzá és nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut.

Menj az esocsatornához a fapallón át.

Lara: Emlékezz, hogy a Séta-gomb nyomva tartásával nem fogok leesni semmilyen peremrol.

Kezdj el felfelé mászni az esocsatornán.

Lara: Hogy lemássz az esocsatornáról a tetején, nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut a Jobb- vagy Bal-kurzor-billentyuvel együtt, attól függoen, hogy melyik irányba akarsz menni.

A tetot elérve függeszkedj el jobbra.

Lara: Ne hagyj itt lógni! El kell érnem a tetot, mielott elvesztem a fogást.

Amikor eléred a kis narancssárga tetot, ess le rá.

Lara: Most visszatért az erom. Körbe tudok függeszkedni azon a sarkon.

Fordulj jobbra és sétálj a falhoz. Ugorj fel, kapaszkodj meg a teto peremében és kezdj el függeszkedni jobbra. Kerüld meg a sarkot, majd látni fogsz egy részt, ahol a kerítés ki van törve. Itt fel tudsz mászni. Jöttödre a teton lakmározó varjak gyorsan elrepülnek.

Lara: Megcsináltam! Nincs vesztegetni való idom. El kell jutnom Carvier lakásához.

Nézz körbe a teton. Szemben láthatsz egy kis viskót, balra egy víztornyot. Indulj el a viskó irányába.

Lara: Talán van valami hasznaveheto odabenn. Valahogyan fel kell feszítenem azt az ajtót.

A kis épület jobb oldalán a hordók mellett volt egy ruhaszárító kötél, de ez leszakadt, már csak a tartóoszlopok maradtak meg. Menj oda a baloldalihoz és fordulj jobbra (ahhoz az irányhoz képest, mint amikor a tetore megérkeztél). Nézz elore le. Az út túlsó oldalán, veled szemben, van egy épület. A bal oldalán egy lépcso egy kis udvarra vezet. Az udvar közepén zölden csillog valami, valószínuleg egy egészségcsomag. Hát, úgy tunik ez sem lehet a miénk... egyelore. Sétálj el a kunyhó ajtaja elott, és fordulj jobbra. A hordón kötszereket találsz. Ezek 40%-kal növelik az életerodet. Fordulj meg, és sétálj egyenesen a teto másik végébe. Itt is van egy hézag a kerítésen, de az utat egy hordó zárja el.

Lara: A hordó mozgatásához állj mellé, majd nyomd meg és tartsd lenn az Akció-gombot. Mialatt még mindig tartod az Akció-gombot, nyomd meg a Fel- vagy Le-kurzorbillentyut a hordó tolásához vagy húzásához.

Húzd el a hordót annyira, amennyire csak megy. Menj a teto pereméhez, ahonnan elhúztad a hordót.

Lara: Van egy feszítovas odalenn! Ennek hasznát tudom venni. Hogy lefüggeszkedj az épület peremérol, sétálj a peremhez és nyomd meg az Akció-gombot. Hogy elengedjem a peremet, nyomd meg újra az Akció-gombot, vagy nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut, hogy vissza felmásszak.

Mássz le a kis platformra és vedd fel a feszítovasat.

Lara: El kell függeszkednem ahhoz a folyosóhoz, de azt hiszem, még nem vagyok elég eros.

Mássz vissza a tetore, fordulj balra, és menj oda a kis viskó ajtajához. A feszítovas segítségével most már el tudod távolítani a lakatot.

Lara: Most már erosebbnek érzem magam.

Nyisd ki az ajtót. Belépve balra találsz egy szekrényt. Kutasd át. Egy pisztolyt (MV-9) fogsz találni benne, de még nem tudod használni, mert nincs hozzá loszered. Hagyd el a viskót. Bizonyára emlékszel még a szobára, ahová az ablakon át másztál be. Volt ott egy lelakatolt szekrény. Ha úgy gondolod, visszamehetsz és feltörheted. (Függeszkedj balra a peremen, ahonnan jöttél, majd ess le a narancssárga tetore. Innen folytathatód az utat vissza le az esocsatornán. ahogyan jöttél, de jobbra fordulva leeshetsz a kis tetorol a fa állványzatra is. Ez utóbbi gyorsabb. Mássz le a létrán, majd be az ablakon. A szekrényben egy nyakláncot találsz. Mássz vissza a tetore.)

Menj ahhoz a platformhoz, amin a feszítovasat találtad. Ess le rá, és a fallal szemben állva sétálj a bal szélére. Ha nem így teszel, nem lesz elég erod, hogy elérd az erkélyt. Ugorj fel, kapaszkodj meg, és függeszkedj el balra. Miután átértél az ajtó felett, ess le.

Lara: Csendesen kell mozognom. Nyomd meg a Lopakodás-gombot és a mozgáshoz használd a kurzor-billentyuket.

Lopakodj az ajtóhoz. Próbáld meg kinyitni.

Lara: Ez az ajtó zárva van. Szükségem lesz egy kulcsra.

Fordulj meg és lopakodj a sarok irányába.

Lara: Hogy a lopakodó mozgás közben a falhoz simulj, nyomd meg az Akció-gombot, mialatt mellette állok. Nyomd meg a Balra- vagy Jobbra-gombot a mozgáshoz. Amikor elérek egy sarkot, ki fogok kukucskálni.

A sarkon fordulj be jobbra. Egy or áll a lépcso tetején, háttal neked. Szemben van egy bak. Lopakodj oda.

Lara: Nagyszeru, ott van a kulcs!

Vedd fel a kulcsot. Óvatosan lopakodj az or mögé, és üsd le (Akció-gomb). Fordulj meg és sétálj vissza a zárt ajtóhoz. Nyisd ki és mássz a létrára. Ha nincs patch telepítve a játékhoz a számítógépeden, akkor itt lesz egy kis programhiba, mivel nem tudsz lefelé mászni. Ez a problémát könnyen meg lehet oldani: az Akció-gomb megnyomásával ereszd el a létrát, majd rövid zuhanás után újra megnyomva kapd el. Ez ismételd addig, míg mászni nem tudsz, majd mássz le. (De ha leesel, innen már akkor sem halsz meg, betöltodik a következo pálya).

Lara egy ajtó elott áll, miközben csendorök figyelik egy helikopterrol. A közeledo zúgásra fel is figyel. A lépcson is csendorök rohannak fel. Lara nem tétovázik sokáig, berúgja az ajtót, majd gyorsan becsukja maga után. A fémretesz nagy koppanással lecsapódik, bezárva az ajtót. Közvetlenül ezután a csendorök megpróbálják betörni az ajtót.

 


Titkos Gyakorlópálya

 

PÁRIZSI MELLÉKUTCÁK - TITKOS GYAKORLÓPÁLYA

 

Előszó:

A Titkos Gyakorlópálya önálló végigjátszásához szükség van némi debugolási ismeretre, amit a Debug-szekcióból szerezhetsz meg, ha akarsz. Ennek ellenére itt ez nem szükséges; a leírásban két, a játékmenetbe és a végigjátszásba tökéletesen illeszkedo mentést találsz, amik lehetové teszik, hogy ne kelljen ezekkel a dolgokkal bíbelodnöd, és fennakadás nélkül játszhasd végig a pályának ezt a csodálatos részét.

A gyakorlópálya eléggé jól ki van dolgozva, minimális munkával teljessé tehette volna a Párizsi Mellékutcákat. Mégis, vannak olyan hiányosságok, amiket a teljesség kedvéért a leírásban létezonek tételezek fel. Erre példa, hogy néhány ajtó zárt állapotban is átjárható; azonban a teljes élmény kedvéért ezeket valósnak feltételezve, a készítok eredeti szándéka szerint jártam el az írás során. Ezeket a hibákat igyekeztem az adott helyen zárójelben megemlíteni, de ha hiányoznak is, a leírás mindig utal arra, hogy mit és hogyan kellene tenned.

Kérlek, az elozoeket figyelembe véve, lehetoség szerint te is tartsd be a játékszabályokat. ;)

Végigjátszás:

Lara egy kis udvarban van, amit épületek zárnak közre. Liheg a fáradtságtól. Az eso továbbra is esik. Larával szemben van egy ajtó, ami fölött egy zöld tábla van Martin Meallet felirattal. Indulj el felé. Az ajtó elott találsz egy csokoládérudat, ami zöld színnel csillog. Ez a korábbról ismert egészségcsomagok szerepét tölti be, ha szükséges, 10%-kal növeli az életerodet. (A játékban minden egészségtárgy zölden csillog). Vedd fel. Az ajtó, miként a többi ajtó is, sajnos zárva van. Ha a kiindulási pozícióban állsz, akkor mögötted van egy lépcso, a tetején egy zárt ajtóval, amit Lara már az animációban sem tudott kinyitni. Balra elotted, van egy zöld színu szemetesláda. Jobbra van egy kis folyosó, a végén egy zárt ajtóval. Indulj el felé. A fedett részhez érkezve balra találkozol egy pórázra kötött kutyával, ami a lépteid zajára felébred, és ugatni kezd. Ne menj hozzá túl közel, mert eros harapásaival könnyedén meg tud ölni. Menj az ajtóhoz. Sajnos zárva van, nem tudod kinyitni. Lara hirtelen megszólal (a játékból hiányzik):

Lara: Az ilyen lépések hallatán jobb, ha leguggolok.

Ebben a pillanatban egy csendor jelenik meg, és bevilágít az ajtón. Ha leguggolsz, nem vesz észre és továbbmegy. Ha észreveszi Larát, akkor benyit, és fegyvert fogva rá megadásra kényszeríti; a játék véget ér.

Ha észre is vesz, de te elég gyors vagy, akkor fuss vissza az udvarba, a szemetesládához. Ezek nem csak arra jók, hogy az ember felmásszon rájuk (a játékból hiányzik):

Lara: Rejtekhelyre van szükségem. Az a láda megteszi. Menj a ládához, és nyomd meg az Akció-gombot. Ha tiszta a levego, nyomd meg újra az Akció-gombot a kimászáshoz.

Mássz a ládába és bújj el. A veszély elmúltával kimászhatsz, és akár át is mehetsz a csendor által nyitva hagyott ajtón. Ha így teszel, a következo bekezdést teljesen át is ugorhatod.

Ha a csendor odébb állt az ajtó elol, fuss vissza az udvarra. Menj a szemetesládához, és lépj fel rá. Fordul jobbra, ugorj fel, és Lara el fogja kapni a peremet. Húzd fel magad, és sétálj a leszakadt erkély másik széléhez. Ugorj egyet elore a következo peremre. Ha sikeresen megérkeztél az erkélyre, akkor fordulj jobbra. A lépcso tetején, ahonnan Lara az animációban leugrott, észre fogsz venni egy nagy egészségcsomagot. Hátrálj a falhoz. Nekifutásos ugrással ugorj át a korlát felett az egészségcsomaghoz. Vedd fel. Sajnos az itt lévo ajtó szintén zárva van. (Vajon Lara hogyan jött át rajt?) Ugorj le az udvarra, majd mássz fel újra az erkélyre. A sarkon fordulj be balra, és sétálj el a létra mellett, be a rövid folyosóra. Nyisd ki a díszes kovácsolt vas ajtót. (Mivel a valós játékmenetben az itteni ajtó zárva van, használd EZT a mentést.) Néhány lépés után Lara megszólal (lépj egyet hátra):

Lara: Arra a korlátra könnyedén fel tudok mászni. A korláton való átugráshoz menj oda, és nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut.

Ugorhatsz, de választhatod a lépcsot is. Fordulj jobbra, és sétálj le az udvarra. Itt a kamera egy esocsatornát mutat, mire Lara meg is jegyzi:

Lara: Az az esocsatorna mászhatónak tunik.

Azonban egyelore túl magasan van, nem tudod elérni. Nézz körül egy kicsit. A kis udvar túlsó végén két kovácsolt vas kapu van, de mindketto zárva. Jobbra fent erkélyek vannak, és egy varjú károg boszen. Ha akarod, errol az oldalról már ki tudod nyitni a kis ajtót, ami arra az udvarra vezet, ahová a pálya elején megérkeztél. Elotted balra van egy kis hordó. Menj oda hozzá.

Lara: A hordó mozgatásához állj mellé, majd nyomd le és tartsd nyomva az Akció-gombot. Az Akció-gomb folyamatos nyomvatartása mellett nyomd meg a Fel- vagy Le-kurzorgombot a hordó tolásához vagy húzásához.

Húzd hát a hordót az esocsatorna alá, miközben Lara már meg is jegyzi:

Lara: Néhány mozgatható tárgyra fel lehet mászni

Tégy így, és Lara folytatja a további instrukciókkal:

Lara: Az esocsatornára való felmászáshoz (lépj oda hozzá és) nyomd meg az Elore-gombot.

Mászás közben további információkat is kapsz:

Lara: Az esocsatornáról való leszálláshoz a tetején nyomd meg a Fel-kurzorbillentyut a Bal- vagy Jobb-kurzorbillentyuvel együtt, attól függoen, hogy melyik irányba akarsz menni

Ha ez is megvan, még egy kis figyelmeztetés:

Lara: Ne hagyj itt lógni! El kell érnem a tetot, mielott elvesztem a fogást.

Függeszkedj balra, körbe a kis peremre, majd húzódzkodj fel, mielott leesnél. Elég jól ki van számolva az idod. A kamera egy kis szárítókötelet mutat Lara háta mögött:

Lara: Úgy tunik, ez a vezeték el fogja bírja a súlyomat.

És rögtön folytatja is:

Lara: Sétálj a peremhez és állj meg. Nyomd meg egyszerre az Elore-gombot és az Ugrást. A levegoben nyomd meg és tartsd lenyomva az Akció-gombot, hogy elkapd a vezetéket. Ne felejtsd, hogy a Séta-gomb nyomvatartása megakadályozza, hogy leessek a peremekrol.

Mielott az elmondottak szerint tennél, vedd fel a peremen lévo söréteket. Fordulj meg, lépj a peremhez, majd ugorj és kapd el a vezetéket. Jöttödre a varjú megriad, és elrepül. Függeszkedj jobbra, a kis perem folé, ahol korábban ült. Ess le rá. Nocsak, mit orzött: egy kulcsot! Vedd fel. Most már csak le kellene jutni a talajra valahogyan:

Lara: Az épület peremérol való lefüggeszkedéshez sétálj a széléhez, és nyomd meg az Akció-gombot. Az elengedéséhez nyomd meg újra az Akció-gombot, vagy nyomd meg az Elorét a visszamászáshoz.

Tégy így, és fordulj balra, a két rácsos ajtó felé. Menj a jobboldalihoz, és a kulccsal nyisd ki. Mivel Lara a továbbiakban nem reagál, lépj egyet hátra, hogy eltunjön a kéz-ikon, majd újra elorelépve most már valóban ki tudod nyitni, mire betöltodik a következo pályarészlet.

Egy kis közben állsz, elotted a fal mögött vészjóslóan villog egy rendorautó. Rád vadásznak. Balra van egy kis zárt park, de a kerítés megrongálódott. Lépj oda a hézaghoz.

Lara: Át tudok mászni a kerítésen lévo résen. A mászáshoz nyomd meg és tarts lent a Guggolás-gombot, majd használd a Bal Analóg-kart (kurzorbillentyuket) a mozgáshoz.

Mássz át a kerítés alatt. Melletted már rögtön ott virít a feszítovas. Vedd fel, és indulj el a vaskapu felé.

Lara: Át tudok mászni a kapun lévo résen.

Menj is oda. Azonban a rés túlságosan kicsinek tunik...

Lara: Még lejjebb kell mennem. A kúszáshoz nyomd és tartsd lent a Guggolás-gombot, majd nyomd meg a Lopakodás-gombot.

Amint átértél a túlsó oldalra, már láthatod is, hogy egy csendor áll a sarok mögött, háttal Larának. Egyelore ne foglalkozz vele, hanem fordulj balra, és sétálj be a kerítés mögé, amerre a kis járda vezet. Itt egy doboz gyógyszert találsz. Vedd fel, majd fordulj meg, és indulj el a csendor felé. Amint közeledsz, a csendor lassan elindul az úton, hogy a nyomodra bukkanjon - sajnos a rossz irányba:

Lara: El kell jutnom annak a sikátornak a végéhez. Mindenütt csendorök vannak, úgyhogy csendesen kell mozognom. Nyomd meg a Lopakodás-gombot, és használd a Bal Analóg-kart (kurzorbillentyuket) a mozgáshoz.

Indulj el a csendor után, aki idoközben már beforult a következo sarkon. De valószínüleg még itt lehet a környéken... Lara meg is jegyzi:

Lara: Hogy megnézd, tiszta-e a levego, simulj a falhoz lopakodás közben. Sarokhoz érve nyomd meg a Bal- vagy Jobb-kurzorbillentyut, és én ki fogok kukucskálni.

Ha egy kicsit tovább lopakodsz, Lara részletesebben is elmagyarázza:

Lara: Hogy a falhoz simulj lopakodás közben, nyomd meg az Akció-gombot, amikor mellette állok. Használd a Bal vagy Jobb billentyut a mozgáshoz. Amikor elérem a sarkot, ki fogok kukucskálni.

Próbáld is ki mindjárt. Phuu... úgy tunik egy kicsit megnyugodhatunk. Egy újabb kis utca vezet keresztbe, de egyelore még ne indulj el rajt. Jobbra, a sikátor végén van egy lelakatolt kapu. Ideje kipróbálni a frissen szerzett feszítovasat. Menj a kapuhoz és feszítsd le a lakatot. Ugyan Lara nem mondja, de ezzel egy szükséges erosítésen vagy túl, amint az ikon is jelzi. Most már ki tudod nyitni a vasajtót (sajnos ez nem muködik a játékmenetben). Menj fel a lépcson, majd be a kövezett kis udvarra. A közepén találsz egy nagy egészségcsomagot. Van itt egy szemetesláda is, ami szintén rejteget valamit (a játékból hiányzik):

Lara: Az emberek a legkülönösebb dolgokat képesek elveszíteni.

Ezzel itt végeztünk is; menj vissza az utcára. Indulj el elore. Félúton újabb kapuba ütközöl. Nyisd ki, és visszatöltodik az elozo pályarész. (Sajnos ez a kapu sem muködik - így a betöltés is elmarad. Ráadásul még láthatatlan is. Vissza kell hát töltenünk az elozo pályarészt, amihez használd EZT a mentést).

Sétálj tovább az úton, amíg a kamera a következo kis közt nem mutatja, és Lara figyelmeztet:

Lara: Lehet, hogy több csendor is van a környéken. Észrevétlenül kell átjutnom ezen a sikátoron.

Valóban, az egyik kapubejáróban egy csendor ácsorog, ha vársz egy kicsit, akkor a zseblámpájával világítva körül is néz. Ezután rövidesen cirkáló körútra indul. Ha észrevesz, nincs menekvés, ezért csak óvatosan. Sajnos az úton nem mehetsz, mert akkor mindenképpen elkap. Mégis, kétféleképpen is folytathatod a játékot:

1. A sarok mellett balra van egy (láthatatlan) kis elektromos láda. Mássz fel rá, lépj a falhoz és ugorj fel. Lara megkapaszkodik a kis peremben. Kezdj el jobbra függeszkedni, körbe a sarkon, majd át a platformra. Húzódzkodj fel. (Arra azért figyelj, hogy lehetoleg ne a csendor szeme elott tedd mindezt - várj míg elfordul vagy arrébb megy). A perem felett egy esocsatorna szökken a magasba. Ezen fel tudsz mászni, és a tetején le tudsz szállni egy keskeny kiszögellésre. Oldalazz egy lépést (jobbra gomb), hogy szilárdan meg tudj állni. Menj a perem közepéhez és állj a szélére, háttal a falnak. Ugrani fogunk, de ne ijedj meg. Egy nagy, láthatatlan épület foglalja el az út másik részét - ezért mondott Lara sikátort erre az egészen szélesnek tuno útra. Ugorj csak bátran elore egyet, és rögtön magad is tapasztalhatod. Fordulj balra, nyomd meg a sétát, és menj tovább, amíg Lara el nem akad. Az épület pereméhez értél. Ha tiszta a levego, itt le tudsz függeszkedni és lejjebb esni. Fordulj jobbra, menj a láthatatlan peremhez és kapaszkodj le a talajra az esocsatorna mellett.

2. Amikor a csendor nem figyel, lopakodj át az út másik oldalára. Ne félj, nem fog észrevenni, mert egy nagy, láthatatlan épület foglalja el az út ezen részét - ezért mondott Lara sikátort erre az egészen széles útra. Az oldalánál van egy (láthatatlan) emelvény, amire fel tudsz lépni. Innen könnyedén feljebb tudsz kapaszkodni egy szinttel. Menj tovább, lehetoleg a fal mellett, amíg Lara el nem akad. (A csendor elvileg nem láthat, mert balra toled is fal van…) Itt felugorva még feljebb mászhatsz. A sétát megnyomva haladj tovább a magasban, amíg újra el nem akadsz - ezúttal az épület peremében. Ha tiszta a levego, itt le tudsz kapaszkodni és leesni a talajr le tudsz függeszkedni és lejjebb esni. Fordulj jobbra, menj a láthatatlan peremhez és kapaszkodj le a talajra az esocsatorna mellett.

Ha szükséged van rá, errol a pontról vissza tudsz menni a pálya elejére, mert a szemközti vasajtó, jobbra, errol az oldalról már nyitható. Innét is kétféleképpen mehetsz tovább:

1. A gyorsabb, de veszélyesebb út: sétálj az út végéhez, ahol a vaskapu van, és menj fel a jobboldali lépcson a füves udvarra...

2. Az épület sarkánál van egy esocsatorna, amire fel tudsz mászni. A tetejére érve kapaszkodj el balra, majd tovább a kis peremre. Ha körül akarsz nézni, akkor húzódzkodj fel rá; egyébként az sem baj, ha az erod nem tart ki eddig. Ess le a kis füves udvarra.

Lara egy ajtó elott áll, miközben csendorök figyelik egy helikopterrol. A közeledo zúgásra fel is figyel. A lépcson is csendorök rohannak fel. Lara nem tétovázik sokáig, berúgja az ajtót, majd gyorsan becsukja maga után. A fémretesz nagy koppanással lecsapódik, bezárva az ajtót. Közvetlenül ezután a csendorök megpróbálják betörni az ajtót.

Tovább (Derelict Apartment Block; Industrial Roof Tops; Margot Carvier's Apartment) >>

Twitter response: "Could not authenticate you."