FOLYTASSA MS. CROFT! avagy VAN-E ÉLET AZ UTOLSÓ FELFEDEZÉS UTÁN?

Értekezés és gondolatébresztõ ama nagy kérdésrõl, hogy "Van-e élet az utolsó felfedezés után?"...

Hogy milyen lesz kedvenc archeológus-kalandornõnk jövõje? Hááát... Végül is mindannyian tartunk kissé a változásoktól... Ezért is volt olyan ledöbbentõ a "The Last Revelation" ("Az utolsó felfedezés") drámai és katartikus végkifejlete. Már a címbõl, sõt Lara egy igen korai (TR1) véleményébõl ("Only the good die young" - "Csak a jók halnak meg fiatalon") is sejthetõ volt a kétértelmû, és cseppet sem szokványos befejezés... Már akkor éreztem, hogy baj lesz, amikor elkezdett omladozni a bejárat, hát még az a hirtelen óriásivá növõ távolság Lara és Von Croy között! Lara nem tudott kimenekülni Hórusz templomából; lehet, hogy örökre maguk alá temették a piramis komor kövei, és az a hatalmas, pusztító istenség (Szet), illetve az õ pusztító erõi, akit és amelyeket Lara saját maga szabadított a Világra, saját gondatlansága, és mérhetetlen kalandvágya által... Lehetséges, hogy az örök sötétségben kellene elvesznie, örökre?! Én tudom, hogy NEM! Õ több ennél, és többet érdemel, azonkívül bizonyosan kisegítette ezúttal is hihetetlen szerencséje és hidegvére (amely a kapaszkodás pillanatában annyira alábbhagyott), valamint éles és villámgyors észjárása. De azért a "Van-e élet az utolsó felfedezés után?" címû kérdés, még ennek ellenére is egy ideig nyitva marad...

Lara biztosan megmenekült valahogyan a piramisból, talán sose tudjuk meg hogyan, de mégis: mihez fog ezután kezdeni? Képes lesz ezek után is folytatni veszélyes és kalandos hivatását? Változtat majd az életén? Lehet, hogy nagyobb szüksége lesz társaságra és barátokra (ez akár kijelentés is lehetne)? Ha folytatja a hivatását, akkor miben fog változtatni? Ezer és ezer kérdés, amely egyelõre nyitva áll elõttünk és fõleg Elõtte!

Próbáljuk most egy kicsit Ms. Croft helyzetébe képzelni saját magunkat (empátia), fedezzük fel a hibáit, és próbáljuk megérteni az elõzményeket, korábbi tetteit, és végül azt, amin Hórusz templomában is keresztülment, hogy ezekbõl is kiindulva sikerüljön felvázolnunk Lara lehetséges jövõjét, elõször az Õ szemszögébõl!

Lara elkövette élete eddigi legnagyobb hibáját, ráadásul hivatásán belül! Ezúttal sem bírt uralkodni talán legrosszabb tulajdonságán: csillapíthatatlan kalandvágyán és vakmerõségén, amely egészen gyermekkorától és a korai kezdetektõl fogva jelen volt életében; az a cselekedete, hogy elvette Hórusz Amulettjét, végzetes veszedelembe sodorta Õt is, sõt Vele együtt az emberiséget és az egész Világot! Biztos vagyok benne, hogy Lara ismerte a legendát az Amulettel kapcsolatban, de vagy nem vette elég komolyan, vagy inkább - mint az elõbbiekben említettem - nem tudott ellenállni a kísértésnek. De komolyan tanult a hibájából, és emberfeletti energiával és hidegvérrel (amely annyira jellemzi), végül mégis sikerült visszafordítania a visszafordíthatatlant, mely minden létezõ földi dolgot elsöpréssel, végzetes és örök nihillel fenyegetett...

Emlékezzünk csak vissza bármelyik eddigi TR epizódra! Valaki mindig átesett a ló túloldalára: valami olyan erõt vagy tárgyat próbált felszabadítani, vagy birtokolni, amely végül õt magát pusztította el, miközben többeket bajba sodort! Így járt Natla, Bartoli és Willard is! De most Lara Croft is ugyanebbe a hibába esett, és emiatt majdnem Õ maga is az életével kellett, hogy fizessen! Emlékezzünk a vegasi rémálomra: ott végérvényesen bebizonyosodott, hogy bizonyos helyzetekben csak Õ segíthet, és, hogy ez általában sikerül is Neki!

Tehát biztosak lehetünk benne, hogy kimenekül Hórusz templomából, de ha kijut, meg kell emésztenie a történteket, és újra kell kezdenie az egész életét! Gondoljunk bele, és tartsuk szem elõtt: olyan közelrõl kellett megtapasztalnia a halált illetve a pusztítást, és olyan körülmények között, ahogy eddig még sohasem, és mindemellett pedig hatalmas hibát követett el saját hivatásán belül! Ha feltételezzük, hogy a történtek hatására nem lett örök életére testi és/vagy lelki nyomorék, akkor (is) egyértelmû, hogy legalább részben új életet kell kezdenie, és eddigi élete igen sok dolgában gyökeres változtatásokat kell eszközölnie! Szinte biztos, hogy több ismerõsével meg fogunk ismerkedni (ez már a "Chronicles"-re is igaz), ezenkívül sokkal óvatosabb lesz majd: kísérõk és barátok segítik, térképeket használ, terveket készít, stb.

Az idén megjelenõ "Chronicles"-ben még tovább fokozódik a feszültség, mivel valószínûleg szinte végig nyitva marad a kérdés, Lara jövõjével és életben maradásával kapcsolatban is. Vélhetõen a befejezés bizonyos fokig választ adhat majd ezekre a kérdésekre, de még ez sem biztos! Szóval elképzelhetõ, hogy a "Chronicles"-bõl szinte semmit nem fogunk megtudni Lara jövõjérõl, legfeljebb a múltjáról.

Próbáljuk meg most az elõzõ nagy kérdést, amely a jövõre vonatkozott, egy kicsit a játék szempontjából is megválaszolni! Ennél a pontnál érkeztünk el a "Next Generation"-ös epizódokhoz!

Mint tudjuk, a "The Last Revelation", és vele együtt persze a "Chronicles" is, Lara Croft élete egy szakaszának lezárása volt/lesz. Lara jövõje a "Next Gen" játékokban fog realizálódni, nem is olyan sokára. A "Next Gen" epizódok gyökeres változásokat fognak hozni mind a játékmenetben, mind a történetben, mind pedig Lara és a szereplõk dolgaival kapcsolatban is... Tudjuk, hogy a következõ generáció elsõ darabja jövõ November körül megjelenik PSX2-n és már szinte teljesen biztos, hogy PC-n is! Tudjuk, hogy több részt fog megélni ez a sorozat is, a részek között lesznek végre komolyabb összefüggések, a szereplõk mindegyikének meglesz a saját története, és, hogy természetesen ezúttal is Lara lesz a fõszereplõ! A sorozat leginkább "X-Aktás utánérzést" kelt majd, amibõl egyelõre ne következtessünk túl messzemenõ dolgokra, maximum a történeti és szereplõk közti szoros összefüggésekre, esetleg elvontságra és további misztikumokra. Egyébként a "Chronicles"-bõl, illetve annak néhány részletébõl már valószínûleg kapunk egy kis ízelítõt a "Next Gen"-ekbõl is (fiókok és szekrények átkutatása, harc kézzel, esetleg elvontság, stb.). Én személy szerint a "The Last Revelation"-t és a "Chronicles"-t már átmenetnek tartom az "Old Gen" és a "New Gen" között! Ezenkívül valószínûleg sokkal életszerûbbek, valósághûbbek, és még inkább hihetõbbek, illetve átérezhetõbbek lesznek a "Next Gen" játékok; és lehetséges, hogy Lara valami egészen más dolgot fog majd csinálni, megváltozott irányítással, teljesen más módon; újszerû helyszínekkel és kalandokkal, illetve új feladatokkal, változatos szereplõkkel találja majd szembe magát. A folytatással kapcsolatban tehát rengeteg lehetõség adódik, és ezek fõleg a történeti szempontokat figyelembe véve abból táplálkoznak, hogy Lara hogyan lesz képes feldolgozni magában végzetes hibáját, és halálközeli, illetve apokaliptikus élményét...

Egyvalami azonban biztosnak tûnik: Lara Croft nem veszett oda Hórusz templomában, és van jövõje, habár ez a jövõ - amennyiben gyökeres változás lesz - lehetséges, hogy megossza majd kissé a rajongókat: lesz aki inkább a réginél marad, lesz akit inkább az új izgat majd, de a legvalószínûbb az, hogy akik eddig is kedvelték a hölgyeményt, illetve változatos kalandjait, azok továbbra is vele tartanak majd... Évrõl évre, és remélhetõleg még egy jó ideig...

 

SYS

Twitter response: "Could not authenticate you."